Νάσιος Ορεινός Δημοσκόπηση για την απόφαση του προέδρου

Δημοσκόπηση για την απόφαση του προέδρουΑρχικά ο πρόεδρος έχει με το μέρος του την κοινή γνώμη. 8 στους 10 συμφωνούν μαζί του όσον αφορά την απόφαση του για αναστολή συμμετοχής της Ε/κ πλευράς στις συνομιλίες λόγο και των Τουρκικών προκλήσεων. Το γεγονός θεωρείται σημαντικό γιατί, σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις, ο πρόεδρος έχει τη στήριξη των κομμάτων αλλά και του λαού και αυτό δείχνει μια εικόνα συνοχής στο εσωτερικό η οποία είναι βοηθητική και ενδυναμώνει τον πρόεδρο.

Όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν και τα οποία ο πολίτης θεωρεί ότι μπορούν να προκαλέσουν κόστος, αυτά έχουν κατηγοριοποιηθεί σε 3 ομάδες. 4 στους 10 από όσους δηλώνουν ότι θα ήθελαν πρόσθετα μέτρα εισηγούνται άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, 3 στους 10 παύση διευκολύνσεων στους Τουρκοκυπρίους και το 15% εισηγείται εμπάργκο προϊόντων από και προς τη Τουρκία. 

Πέραν των πιο πάνω, το 74% των Ε/κ πιστεύει ότι ενδεχόμενη ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις θα θέσει σε κίνδυνο την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Το μήνυμα που στέλλει ο κύπριος πολίτης είναι τριπλό. Πρώτο, ότι τυχόν ανοχή εμπεριέχει κινδύνους, συνεπώς η ανοχή δεν επιτρέπεται, δεύτερο ότι υπάρχει αγωνία και ανασφάλεια ως προς το μέλλον των υδρογονανθράκων ιδιαίτερα αυτή την περίοδο στην οποία ο κύπριος πολίτης έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε αυτούς για διάσωση της οικονομίας και τρίτο οργή για όσα συμβαίνουν. Το μήνυμα λοιπόν στον πρόεδρο είναι ξεκάθαρο. Μηδενική ανοχή και καμία υποχώρηση σε θέματα φυσικού αερίου.


Top