Νάσιος Ορεινός Οι εξελίξεις στην Ελλάδα

Οι εξελίξεις στην ΕλλάδαΑρχικά ο Φώτης Κουβέλης, στο Βήμα της Κυριακής,  φαίνεται να απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεύτερο, η πιθανότητα αναγκαίων αλλαγών στο εκλογικό σύστημα το οποίο επιδιώκει κυρίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος  επιχειρεί να κόψει τη  φόρα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Πανελλήνια συνάντηση των στελεχών του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι το θέμα δεν έχει λήξει. Μάλιστα, διευκρίνισε πως η επικείμενη πρωτοβουλία θα λάβει χώρα στον σωστό χρόνο, ώστε να μην εκληφθεί ως ηττοπαθής κίνηση. Κυρίως αυτό που επιδιώκει φαίνεται να είναι η κατάργηση ή η μείωση του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ώστε να μην επιτρέψει την αυτοδυναμία. Εδώ να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις δίδουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο, η πρόσφατη συνάντηση του Σαμαρά με την Μέρκελ αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός το οποίο έχει τύχει εκμετάλλευσης από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η κ. Μέρκελ διαπίστωσε την θετική πρόοδο στην Ελλάδα κα δήλωσε την πίστη της ότι σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Μάλιστα δεν δίστασε να στηρίξει τον κ. Σαμαρά λέγοντας, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα, ότι ο «Σαμαράς κυβερνά με αποφασιστικότητα». Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε την πρόοδο της χώρας δηλώνοντας ότι οι αγορές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία και ότι η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε σύντομο χρονικό διάστημα.  
Συνεπώς, το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές είναι εάν μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι η χώρα θα παραμείνει σε τροχιά σταθερότητας, ταυτόχρονα να μπορέσει να αποφύγει τον σκόπελο της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Δημοσκοπήσεις

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προηγείται περίπου 4 μονάδες της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πήρε το προβάδισμα για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές, και πιστεύει μάλιστα στην αυτοδυναμία. Σύμφωνα με την ALCO, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει περίπου το 4%, οι ΑΝΕΛ περίπου το 3%, η Χρυσή Αυγή περίπου το 6%, η ΔΗΜΑΡ περίπου το 2%, το ΚΚΕ το 4,5%, το Ποτάμι το 4,5%, το ΛΑΟΣ  και Οικολόγοι το 1%. Παρόμοια είναι και τα ποσοστά σε άλλες δημοσκοπήσεις. Εκτίμηση τριών εταιρειών, της ΑLCO, RASS και MRB, δίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στις 140 έδρες. Ανάλογα και με το ποσοστό που θα μείνει εκτός βουλής, η αυτοδυναμία λοιπόν δεν είναι μακριά. Πολύ κοντά είναι και η αξιοπιστία του Σαμαρά και Τσίπρα. Στη δημοσκόπηση της ALCO, 3 στους 10 αντίστοιχα θεωρούν τους Σαμαρά και Τσίπρα πιο αξιόπιστους, συνεπώς η κόντρα υφίσταται σε όλα τα επίπεδα.


Top