Νάσιος Ορεινός Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

Οι προεδρικές εκλογές στην ΤουρκίαΩς γνωστό οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία έχουν διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2014. Ο Ερντογάν, όχι μόνο βγήκε αλώβητος από την διαδικασία, αλλά σε πανεθνικό επίπεδο κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος σε αυτές τις εκλογές, ξεπερνώντας το 46%. Από εκεί και πέρα, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Αύγουστο του 2014, συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου ο πρώτος γύρος και στις 24 ο δεύτερος, και οι γενικές ή βουλευτικές εκλογές είναι ορισμένες για τον Ιούνιο του 2015.

Παρακολουθώντας κανείς τις εξελίξεις στην Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η  επιθυμία του Ερντογάν είναι να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές ώστε να μεταβεί από την πρωθυπουργία στην προεδρεία της Τουρκίας. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να διατελέσει πρωθυπουργός της Τουρκίας για τέταρτη φορά και τόσο ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές του ΑΚΡ στην συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος υποστήριξαν την μεταβολή του πολιτεύματος της Τουρκίας σε προεδρικό, όπου ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα συγκεντρώνει περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχει τώρα, ενώ θα έχει αυξημένο ρόλο και σε σχέση με τον πρωθυπουργό και το κοινοβούλιο.

Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά πως αν μεταβεί με το ισχύον σύνταγμα στην προεδρία της Τουρκίας, ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας θα συνεχίσει να έχει συγκεντρωμένη στα χέρια του την εκτελεστική εξουσία της χώρας. Γι αυτό το λόγο συζητείται έντονα  το ενδεχόμενο οι βουλευτικές να διεξαχθούν λίγο μετά τις προεδρικές. Βεβαίως, για να γίνει κατορθωτό αυτό θα πρέπει στις βουλευτικές του 2015 είτε να  συγκεντρώσει τα 3/5 των εδρών της λεγόμενης Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης (330 από συνόλου 550) ώστε να έχει δικαίωμα να καταρτίσει νέο σύνταγμα το οποίο θα μπει σε δημοψήφισμα, είτε να πάρει τα 2/3 των εδρών (περίπου 367 έδρες) ώστε να φτιάξει το σύνταγμα και να το περάσει από την εθνοσυνέλευση χωρίς να υποχρεούται να το θέσει σε δημοψήφισμα. Να σημειωθεί ότι στις βουλευτικές του 2011 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν έλαβε 327 έδρες και δεν είχε καταφέρει να συμπληρώσει την πλειοψηφία των 2/3 στην εθνοσυνέλευση.

Η εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία φαίνεται ότι θα καθοριστεί από περίπου 44 εκατομμύρια ψηφοφόρους αφού τόσο στις βουλευτικές του 2011 όσο και στις δημοτικές του 2014 τόσοι περίπου συμμετείχαν. Συνεπώς, για να εκλεγεί από τον 1ο γύρο, εάν κάνει κανείς την υπόθεση ότι η συμμετοχή θα είναι στα ίδια επίπεδα,  ο Ερντογάν θα χρειαστεί περίπου 22 εκατομμύρια ψήφους. Στις βουλευτικές του 2011 είχε λάβει περίπου 21 και μισό εκατομμύρια ενώ στις δημοτικές του 2014 λίγο περισσότερο από 19 εκατομμύρια. Η εκλογή του από τον 1ο γύρο λοιπόν δεν αποκλείεται. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει 2ος γύρος. Σημειώνεται ότι, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα και το Κόμμα Κινήματος Εθνικιστών, έχουν επιλέξει ως κοινό υποψήφιο τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου ο οποίος λόγο και της καλής σχέσης του με την κυβέρνηση, τουλάχιστο μέχρι πρόσφατα, φαίνεται ότι έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος και μπορεί να απειλήσει τον Ερντογάν.


Top