Νάσιος Ορεινός Η μάχη για τον Λευκό Οίκο

Η μάχη για τον Λευκό ΟίκοΠρο λίγων ημερών είχε επισημανθεί το γεγονός ότι οι φήμες για κάθοδο της Hillary στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι οποίες θα διεξαχθούν το 2016, οργιάζουν. Η φήμη μάλιστα ότι η Hillary παραιτήθηκε από υπουργός εξωτερικών ώστε να προετοιμαστεί για τις προεδρικές του 2016 είναι τόσο έντονη που δημοσκοπήσεις δίδουν και παίρνουν.

Τώρα, όσον αφορά τη διαδικασία, ο υποψήφιος τόσο των ρεπουμπλικάνων αλλά και των δημοκρατικών θα πάρει το χρίσμα μέσα από τις προκριματικές εκλογές, τα λεγόμενα (primaries), όπου τα μέλη θα ψηφίσουν ώστε να εκλέξουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. 

Δημοσκόπηση της εταιρείας «ORC Poll» η οποία διεξήχθηκε για το «CNN» μεταξύ 29 Mαϊου -1 Ιουνίου 2014, σε δείγμα 452 ατόμων, καταδεικνύει ότι την κούρσα των Ρεπουπλικάνων διεκδικούν 4 υποψήφιοι, ο Γερουσιαστής του Kentucky Rand Paul, ο πρώην κυβερνήτης της Φλώριδα Jeb Bush, o πρώην  κυβερνήτης του Arkansas Mike Huckabee, και  ο Γερουσιαστής του Wisconsin Paul Ryan με 14%, 12%, 11% και 10% αντίστοιχα.

Για τους Δημοκρατικούς η μάχη είναι πιο ξεκάθαρη αφού αντίστοιχη δημοσκόπηση της «Washington Post Poll» για το «ABC News», παρουσιάζει φαβορί στα Primaries τη Hillary Clinton η οποία φαίνεται να παίρνει ψήφο από το 69% των Δημοκρατικών, ενώ αρκετά πιο πίσω με 12% βρίσκεται ο  αντιπρόεδρος Joe Biden. Ενδιαφέρον είναι και η μάχη των δύο επικρατέστερων στις γενικές εκλογές (general elections). Εάν δηλαδή αναμετρηθούν Hillary Clinton και Rand Paul, σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Bloomberg National Poll», η οποία διεξήχθηκε μεταξύ 6-9 Ιουνίου 2014 σε δείγμα 723 ατόμων, το 47% των Αμερικανών θα ψήφιζε τη Hillary και το 38% θα ψήφιζε τον Rand Paul. Υπάρχει προβάδισμα για τη Hillary το οποίο όμως δεν είναι ξεκάθαρο αφού το 15% δεν τοποθετείται. Σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι η Hillary προηγείται σε όλες τις αναμετρήσεις με όλους τους πιθανούς ανθυποψηφίους της. 


Top