Αντρέας Κημήτρης Όταν ο Αβέρωφ, επί Χριστόφια, επισκεπτόταν το πρατήριο βενζίνης

Όταν ο Αβέρωφ, επί Χριστόφια, επισκεπτόταν το πρατήριο βενζίνηςName

Διαβάζουμε για νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Αντιπολιτευόμενα κόμματα σε ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια κάποιων εις βάρος των καταναλωτών και συνεχή κοροϊδία των πολιτών. Επισημαίνουν την αναντιστοιχία που παρατηρείται στις αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων ανάμεσα στις διεθνείς αγορές και την Κύπρο.

Η γενική διαπίστωση που καταγράφεται όποτε το θέμα της τιμολόγησης των καυσίμων αχθεί στην επικαιρότητα είναι η εξής: Όταν οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται διεθνώς, τότε ανεβαίνουν καί στην Κύπρο αμέσως-σαν πύραυλος. Όμως, όταν οι τιμές των καυσίμων μειώνονται διεθνώς, τότε στο νησί μας κατεβαίνουν με ταχύτητα χελώνας.

Διαρκούσης της οικονομικής κρίσης και, ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να πιέζονται, όταν ακούμε για «νέες αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων», έρχεται στο μυαλό η εικόνα του Αβέρωφ Νεοφύτου να γεμίζει το αυτοκίνητό του με καύσιμα από πρατήριο βενζίνης στη Λεωφόρο Λάρνακος στη Λευκωσία και η δήλωσή του περί δύο οικονομιών στην Κύπρο.

Και επειδή δεν βρήκαμε κάποια σημερινή ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, θ’ αφήσουμε τον κ. Νεοφύτου να μιλήσει από μόνος του. Παραθέτουμε αυτά που υποστήριζε στις 20/04/2011 μπροστά από τις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών.

«Στην Κύπρο έχουμε δύο οικονομίες. Υπάρχει η οικονομία των κυβερνώντων που τα βλέπουν όλα ρόδινα, που δηλώνουν ότι βαίνουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν υπάρχει ακρίβεια, ότι υπάρχει ανάπτυξη και ότι η ανεργία είναι υπό έλεγχο.

Υπάρχει, όμως, και η οικονομία του πολίτη και του πορτοφολιού του, που αδειάζει κάθε φορά που ψωνίζει, κάθε φορά που πληρώνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, κάθε τέλος του μήνα που πληρώνει τις δόσεις και τους τόκους της τράπεζας, αλλά και κάθε φορά που γεμίζει τα αυτοκίνητο του με καύσιμα.

Οι κυβερνώντες πασκίζουν, πολεμούν αυτές τις μέρες να μας πείσουν πως είμαστε η χώρα της φτήνιας. Καλώ τους κυβερνώντες και τους Υπουργούς σήμερα ν’ αφήσουν τα γραφεία τους, να μην στείλουν τον οδηγό να γεμίσει το αυτοκίνητό τους με καύσιμα για να δουν στην πράξη το κόστος που πληρώνει ο Κύπριος πολίτης.

Όπως έχετε δει, γέμισα το αυτοκίνητό μου, ένα πετρελαιοκίνητο τζιπ, με 75 ευρώ. Από τα 75 ευρώ τα 30 θα πάνε σε φόρους. Κάθε φορά που ο Κύπριος πολίτης γεμίζει το αυτοκίνητο του, για κάθε ευρώ που πληρώνει στο βενζινάδικο, τα 40 σεντς πάνε σε φόρους στο κράτος. Σήμερα, ο πολίτης χρειάζεται να πληρώσει 60 ευρώ κατά μέσο όρο για να γεμίσει το αυτοκίνητό του με καύσιμα. Θυμάμαι το 2000, οι Κύπριοι με 10 λίρες γέμιζαν τα αυτοκίνητά τους και παίρνανε και ρέστα.

Σίγουρα, οι κυβερνώντες θα βγουν απόψε και θα με αποκαλέσουν γι’ ακόμη μια φορά λαϊκιστή. Εύχομαι να μην χαρακτηρίσουν λαϊκιστές και τους πολίτες που πληρώνουν το κόστος της δίκαιης κοινωνίας, που πληρώνουν το κόστος στην πράξη και καθημερινά της ακρίβειας της δίκαιης κοινωνίας».

Λέτε να πράξει το ίδιο ο κ. Αβέρωφ καί επί διακυβερνήσεως Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ; Ή μήπως ανησυχεί ότι θα τόν χαρακτηρίσουν λαϊκιστή; Και η ευαισθησία του για τους πολίτες-καταναλωτές; Λέτε να ήταν περιστασιακή;

Πάντως, εάν το πράξει καί πάλι οι τηλεοπτικές κάμερες θα είναι εκεί! 


Top