Νατάσα Ευριπίδου Ο κρυφός θησαυρός

Ο κρυφός θησαυρόςΜυρίζει ήδη το ιώδιο της θάλασσας και φτερουγίζει η καρδιά μας για διακοπές και ξεγνοιασιά.

Ένα από τα πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβα σήμερα, με ταξίδεψε στο μαγευτικό τοπίο της Κοιλάδας της Έζουσας - ένα μαγευτικό τοπίο που κανείς θα έλεγε ότι είναι ένας από τους πολλούς θησαυρούς που κρύβει το ωραίο μας νησί.

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της οροσειράς του Τροόδους και εκτείνεται για σχεδόν 50 χλμ.  Είναι διάσπαρτη με γραφικά χωριά και επιδεικνύει μεσαιωνικές εκκλησίες, καταπληκτικές θέες, τοπικά οινοποιεία, μεγάλη τεχνητή λίμνη σε μεγάλο υψόμετρο, ένα εγκαταλειμμένο χωριό, σημαντική βιοποικιλότητα σε πουλιά, νερόμυλους και άλλα.

Η περιπατητική διαδρομή ξεκινά στο παραδοσιακό χωριό 'Επισκοπή', το κύριο αξιοθέατο του οποίου περιγράφεται σαν 'ο μεγαλύτερος Μονόλιθος της Κύπρου'.

 Στο χωριό υπάρχει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης  που έχει ως σκοπό τη διαμόρφωση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών και περιβαλλοντικά υπεύθυνων κοινωνικών ομάδων, ευαισθητοποιώντας τους για τη σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Κοιλάδα της Έζουσας, είναι μόνο μια από τις πολλές επιλογές που έχουμε να επισκεφθούμε κάνοντας τις διακοπές μας στην Κύπρο….

Τι να πω για τις μυστικές παραλίες του Ακάμα, της Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, τα κρυφά μονοπάτια της Λάρνακας και της Λεμεσού. Ακόμη και η πρωτεύουσα τον Αύγουστο μοιάζει διαφορετική φτάνει κανείς να βρει αυτό που γαληνεύει τη ψυχή του.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τελικά μένουμε στην Κύπρο για διακοπές…. Κατανοώ την ανάγκη για ταξίδι… ο καθένας νιώθει την ανάγκη για φυγή… κι αν ακόμη δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, και αποφασίσει να κάνει διακοπές στον τόπο του, τότε απαιτεί το σεβασμό που του αρμόζει, ως τουρίστας στον «σπίτι» του.

Όλοι έχουμε μια ιστορία να μοιραστούμε…  Κάποια στιγμή, όταν αποφάσισα να μπω σε καραβάκι με παρέα, προκειμένου να απολαύσουμε εν πλω, τις ακροθαλασσιές της Κύπρου, μέχρι και παρατήρηση μας έκαναν γιατί καθίσαμε στη πιο πλεονεκτική θέση και δεν την παραχωρήσαμε στους τουρίστες .  Όταν όμως «αρρώσεις» στην κυπριακή διάλεκτο, τότε αναγκάζονται να σε σεβαστούν ως τουρίστα στον τόπο σου…

Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν δεδομένο τον εσωτερικό τουρισμό και τον εκμεταλλεύονται…

Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού… Ότι στην Κύπρο μπορείς να απολαύσεις μαγευτικές διακοπές, φτάνει να υπάρχει σεβασμός αυτών που πουλούν υπηρεσίες και να μην ξεχνάνε ότι έχουν ανάγκη τον Κύπριο πολίτη, αλλά και ο κύπριος πολίτης οφείλει να στηρίξει την οικονομία του τόπου του φτάνει να μην τον κοροϊδεύουν…


Top