Δόνα Καπαρτή H τελευταία μου λέξη πριν από τις εκλογές αρχίζει από «Γ»

H τελευταία μου λέξη πριν από τις εκλογές αρχίζει από «Γ»Η επίμαχη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την εισβολή και τα συνθήματα «δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι» και «όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους» και οι "βολές" που ακολούθησαν από τα άλλα επιτελεία δεν επέτρεψαν να προβληθεί περισσότερο ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε στη μεγάλη συνέντευξη της εκπομπής "Όλα στο φως" στο Ράδιο Πρώτο και στην ενότητα της κοινωνίας.

Προτού όμως φτάσω σε αυτή να ξεκαθαρίσω ότι το «επίμαχη» ως γνωστόν αφορά σε κάτι που γίνεται το επίκεντρο ζήτησης και μένω μέχρι εκεί γιατί είναι στην κρίση του καθενός να αποφασίσει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με την απάντηση του Προέδρου.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό για μένα να αναφέρω το εξής. Στο τέλος της συνέντευξης θέσαμε το ζήτημα της παρουσίας της γυναίκας στις πολιτικές αποφάσεις και τον διορισμό της σε υψηλές θέσεις.

Αν αυτή είναι η τελευταία μου κουβέντα πριν από τις απαγορεύσεις δημόσιων συζητήσεων περί των εκλογών που επιβάλλει η εκλογική νομοθεσία ένα πράμα θα ζητούσα από τους υποψήφιους προέδρους:

Όποιος από εσάς καθίσει στην καρέκλα του Προεδρικού Μεγάρου κάντε πράξη αυτά που λέτε στα προγράμματα σας (και) για τη γυναίκα.

Είναι ωραίο και εύκολο για κάποιον υποψήφιο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό να μιλά για την ανάγκη του να έχει η γυναίκα ρόλο και λόγο στην πολιτική, αλλά, την ώρα των διορισμών φαίνεται πως κάπου, κάποια στιγμή, το «ξεχνά».

Κι όλ' αυτά ενώ έρευνες που διεξήχθησαν στο εξωτερικό απέδειξαν ότι όταν οι γυναίκες βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, παρατηρείται διαφορά καθώς αυτό που συνήθως κάνουν είναι να θέτουν στην ατζέντα ζητήματα που συχνά παραβλέπονται, όπως η βία εναντίον τους και η ενδυνάμωσή τους.

Δεν είναι μόνο το Κυπριακό και σας το λέει μια γυναίκα που ασχολείται καθημερινά με το εθνικό μας ζήτημα. Είναι -κυρίως- το Κυπριακό αλλά και άλλα θέματα που μένουν στο περιθώριο. Μήπως η πιο έντονη γυναικεία παρουσία να βοηθούσε στο να ανοίξουν κι άλλο οι ορίζοντές μας;

Μήπως ακόμη και στο ίδιο το εθνικό ζήτημα να πράματα να ήταν διαφορετικά αν η γυναικεία παρουσία ήταν ακόμη πιο αισθητή;

Δεν υπάρχει καμία διεθνής έρευνα που να καταδεικνύει σύνδεση μεταξύ της παρουσίας των γυναικών στην πολιτική και αλλαγές στη λήψη αποφάσεων, όμως, συγκεκριμένες έρευνες σε εθνικό επίπεδο έχουν δείξει ότι υπάρχει θετική επίδραση.

Ενδεικτικά και αφού έκανα μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ανακάλυψα έρευνα η οποία και κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν συμμετέχουν γυναίκες σε μια διαδικασία ειρήνευσης -ως μάρτυρες, μεσολαβήτριες ή διαπραγματεύτριες- υπάρχει αύξηση 20% στις πιθανότητες να βρεθεί λύση που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι οι διορισμοί στο δημόσιο και αλλού πρέπει να γίνονται με βάση το φύλο. Αυτό που πρέπει να λαμβάνεται υπόψην είναι πρώτα η ικανότητα. Μπορείς όμως να απεγκλωβιστείς από τα στερεότυπα;

Ψάξε τις λοιπόν….είναι εκεί έξω. Και όχι μόνο μπροστά από τη κάμερα. Εκεί, στις σκληρές αποφάσεις πίσω απ΄ τις κλειστές πόρτες.

Της έχεις, άραγε, εμπιστοσύνη;

Tweet to @donnakaparti


Top