Δόνα Καπαρτή Όταν ο Ακιντζί παραδέχθηκε ότι «τους έχει ανάγκη»

Όταν ο Ακιντζί παραδέχθηκε ότι «τους έχει ανάγκη»Μια κουβέντα είναι αρκετή καμιά φορά για να οδηγηθεί κανείς στο βασικό συμπέρασμα του όποιου προβλήματος. Τα πολλά μπερδεύουν. 

«Τους έχω ανάγκη», ήταν η απάντηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προς τον Κύπρο Χρυσοστομίδη, όταν ο δεύτερος ρώτησε τον πρώτο αν μπορεί «απεξαρτητοποιηθεί» λίγο από τις θέσεις της Άγκυρας και να προσεγγίσει τις δικές μας.

Ο κ.Χρυσοστομίδης πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό ήταν κοντά μου την Tετάρτη στην εκπομπή «Όλα στο Φως» σε μια συνέντευξη μέσα από την οποία σκιαγραφούσε κανείς την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας.

Η συζήτηση αυτή ανάμεσα στους δύο διεξήχθη ήδη από τον Μοντ Πελεράντ 1 και εκ τότε η φράση αυτή διαφαίνεται με τον πιο έντονο τρόπο.

Ο ίδιος μου εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί, όπως είπε κατά τη διάρκεια της σύνεντευξης, ο Ακιντζί «ακολουθούσε σαφώς της οδηγίες της Άγκυρας». Η φράση «δεν μπορώ, τους έχω ανάγκη» από το στόμα του κατοχικού ηγέτη, λέει πολλά. Ναι μεν, αυτή η στενή σχέση Τουρκίας-ψευδοκράτους δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για μη συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος, αλλά, αν δεν ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτό το δεδομένο (και αν δεν το πάρουμε ως δεδομένο) θα έρθουν χειρότερα.

Κι αυτό γιατί η σχέση αυτή είναι ισχυρή χάρη στον κύριο με το όνομα Ταγίπ Ερντογάν. Με τον Σουλτάνο να κάνει -εμμέσως- κουμάντο, οι πολιτικοί μας πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα βουνό από δυσκολίες στις οποίες αν είναι άξιοι θα τα βγάλουν εις πέρας. Θα το καταφέρουν; Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Όσο, όμως, η μικροπολιτική επισκιάζει τη σοβαρή δουλειά και η «ανάγκη» Ακιντζί μεγαλώνει, τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Κύπρου Χρυστοστομίδη στο Ράδιο Πρώτο και την εκπομπή "Όλα στο Φως"

Tweet to @donnakaparti


Top