Δόνα Καπαρτή Πραξικόπημα εξπρές, μαρτυρίες παντοτινές

Πραξικόπημα εξπρές, μαρτυρίες παντοτινέςΈχω κάνει εικόνα τη μαρτυρία της Μαρίας Μαργαρίτη. Πάει για ένα καφέ στην καφετερία του αεροδρομίου Ατατούρκ και βλέπει στις οθόνες της τηλεόρασης τανκς, πού; Έξω από το αεροδρόμιο.

Σχεδόν «ακούω» την μαρτυρία της Βιβής Δρίτσα με τα F16 που περνούσαν πάνω από το σπίτι της εκείνη τη νύχτα.

Με έβαλε σε σκέψεις η μαρτυρία που μου κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, του οποίου η πρώην σύζυγος είπε πως, «θα λήξει γρήγορα το πραξικόπημα» και όταν το λεγε ήταν, μόλις, 9.45 το βράδυ.

Είχα εξασφαλίσει -με τη βοήθεια μιας εξαιρετικής συνεργάτιδας- κι άλλες μαρτυρίες από την 15η Ιουλίου 2016 και τα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη και πραγματικά μένω άναυδη. Κάποιοι άλλοι, αποφεύγουν να μου τις δώσουν γραπτώς.

Η αξία της ελευθερίας και της ειρήνης ξαφνικά μεγαλώνει και αποκτά καλύτερη θέση στην καρδιά και τη συνείδησή μου.

Είναι οξύμωρο, οφείλω να πω, το πόσο μεγάλη επίδραση έχει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε μια χώρα με μια τόσο μεγάλη έλλειψη δημοκρατίας.

Οι πραξικοπηματίες δεν έλαβαν υπόψη την επίδραση αυτή του «Σουλτάνου» στους Τούρκους πολίτες. Η έκκληση του όχι μόνο δεν έπεσε στο κενό, αλλά «έστειλε» δεκάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους.

Για πολλούς, ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται στο απόγειο της εξουσίας του. Ο στρατός αναμορφώθηκε πλήρως και μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου είδε τις εξουσίες του να ενισχύονται, έχοντας την ευχέρεια -θεωρητικά- να παραμείνει στην κορυφή της Κυβέρνησης ώς το 2029.

Θα αντέξει όμως; Και για πόσο;

Δύο ερωτήματα στα οποία δεν απαντώ. Κι αυτό γιατί, για έναν άνθρωπο απρόβλεπτο-προβλεπτό, απάντηση δεν δίνει κανείς.


Top