Δόνα Καπαρτή Στην εξουσία ο Μακρόν: Kαι τώρα τι;

Στην εξουσία ο Μακρόν: Kαι τώρα τι;


Από σαράντα κύματα θα περάσει ο νεαρός πολιτικός που κατέκτησε την καρδιά 20,5 εκ. Γάλλων, οι οποίοι και τον έβαλαν στην καρέκλα του προέδρου. Ο λόγος για τον Εμανουέλ Μακρόν, τον 8ο πρόεδρο της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, ο οποίος έχει μπροστά του μεγάλες προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Εύστοχα η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, παρομοιάζει το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας με τους «άθλους του Ηρακλή».
 
Ένας από τους βασικούς στόχους του νεαρού κεντρώου, είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Άλλωστε, πολλές φορές δέχτηκε επίθεση από τη Λεπέν –ακόμη και στο τελευταίο debate- η οποία τον κατήγγειλε ότι δεν είχε πλάνο στον τομέα αυτό.
 
Ο Μακρόν έχει προτείνει για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης την ενίσχυση της Frontex με 5.000 επιπλέον συνοριοφύλακες. 
 
Στις 25 του Μάη, ο Μακρόν θα συμμετέχει στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα συναντήσει τον Πλανητάρχη Ντόναλντ Τράμπ. Εκεί, ο Γάλλος πρόεδρος θα ζητήσει μεγαλύτερη στρατιωτική επιχειρησιακή συνεργασία, κάτι που προκύπτει και μέσα από την εισήγησή του για δημιουργία «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας» στο οποίο θα παρακάθονται οι πολιτικοί, αλλά και οι στρατιωτικοί των χωρών που θα επιθυμούν να συμμετέχουν. Στόχος είναι μια προσπάθεια «αυτονομίας της Ένωσης στον διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα, αποφεύγοντας τις επικαλύψεις με τις δομές του ΝΑΤΟ», όπως μπορούσε κανείς να διαβάσει στο πρόγραμμα Μακρόν επί προεκλογικής περιόδου.
 
Μάχη έχει να δώσει και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς τα οικονομικά της Γαλλίας δεν βρίσκονται και στα καλύτερά τους.
 
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει, από τις αρχές Απριλίου, ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του «θα ζητήσει έναν έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, ώστε να έχει έως τα μέσα Ιουνίου τα αποτελέσματα της τρέχουσας διαχείρισης». Αλλαγές αναμένονται και στα της Δημόσιας Διοίκησης. «Ευθύς εξ αρχής, θα επιχειρήσω μια βαθιά μεταρρύθμιση της σχέσης ανάμεσα στους πολίτες και τη Διοίκηση (...). Εάν γίνει ένα λάθος, μια παράλειψη, η Διοίκηση θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να διορθωθεί, είπε.
 
Όπως εύστοχα γράφεται στον Τύπο, ακόμη και να ήθελε να καθυστερήσει τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στον εργασιακό νόμο, ο Μακρόν, δεν θα μπορέσει. Ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένα σημαντικά συνδικάτα, με επικεφαλής το CGT, έχουν οργανώσει ένα «Κοινωνικό Μέτωπο» και την επομένη των εκλογών, διαδηλωτές θα βγουν στους δρόμους.
 
Μεγάλα είναι τα σχέδια του Μακρόν, αφού θα επιδιώξει να σώσει και το μέλλον της ΕΕ. Μέσα στο καλοκαίρι θα κάνει μια περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να προτείνει «ένα σχέδιο πορείας για την ερχόμενη πενταετία, με στόχο την προικοδότηση της ευρωζώνης με έναν πραγματικό προϋπολογισμό και έναν κοινό υπουργό οικονομικών». 
 
Πριν ξεκινήσει τον γύρο της Ευρώπης, ο Μακρόν έχει πολλές υποχρεώσεις: Ο Εμανουέλ Μακρόν θα βρίσκεται στο πλευρό του Φρανσουά Ολάντ τη Δευτέρα (8.5) στα Ηλύσια Πεδία, για την τελετή μνήμης της γερμανικής συνθηκολόγησης της 8ης Μαΐου 1945. Εντός της εβδομάδας ο Μακρόν θα ανακηρυχθεί, με τις πληροφορίες να λένε πως αυτό θα γίνει στις 11 του Μάη. Στις 11 και 18 Ιουνίου, οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών, κάτι που θα αποτελέσει «στοίχημα» για το κόμμα του νέου Προέδρου.
 
Εξάλλου, η Μαρίν Λεπέν εκεί έχει στραμμένο το βλέμμα, κάτι που διαβέβαιωσε στην ομιλία της το βράδυ της Κυριακής μιλώντας για ριζική ανανέωση του Εθνικού Μετώπου. Mε άλλα λόγια, ήρθε για να μείνει.
 

Top