Γιάννος Χαραλαμπίδης Σενάρια για μοντέλο Ιεροσολύμων στην Κύπρο

Σενάρια για μοντέλο Ιεροσολύμων στην Κύπρο· Άμεσοι και έμμεσοι μέθοδοι αναγνώρισης του ψευδοκράτους

· Πού αποσκοπεί η κίνηση Τραμπ και τι εξυπηρετεί

· Το λάθος του Ομπάμα και το μπαϊράκι του Ερντογάν

Η αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως της πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν φυσιολογικό να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων προερχόμενο από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και από το Ισραήλ και από τις ΗΠΑ. Η κίνηση των Αμερικανών δεν είναι καθόλου τυχαία και θα πρέπει, βεβαίως, να προβληματίσει κι εμάς, για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Ήδη κυκλοφορεί ευρέως η εναλλακτική επιλογή της λύσης των δύο κρατών...

Η λογική της απόφασης

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η κίνηση Τραμπ ήταν αποτέλεσμα συγκροτημένης στρατηγικής, ήταν μια υπολογισμένη απόφαση. Και αυτό τεκμαίρεται από τα εξής:

1. Ήρθε μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου ότι, εάν κάποιοι από τους όρους που θέτει η χώρα του δεν γίνουν σεβαστοί, θα αποχωρήσει από τη Συμφωνία για τον έλεγχο του Πυρηνικού Προγράμματος του Ιράν. Τονίζουμε, δε, ότι το Ισραήλ ήταν εναντίον του τρόπου με τον οποίο είχε γίνει η Συμφωνία και ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Ομπάμα. Τώρα, οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν οι ίδιες λόγο στον έλεγχο του Πυρηνικού Προγράμματος και ταυτοχρόνως τη δυνατότητα άμεσης επιβολής κυρώσεων, εάν το Ιράν δεν συμμορφώνεται. Το χρονικό σημείο κατά το οποίο εγείρουν οι ΗΠΑ θέμα Ιράν και των πυρηνικών του ταυτίζεται με την κλιμάκωση της βορειοκορεατικής πυρηνικής απειλής και μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό από την αμερικανική κοινή γνώμη, αλλά και από μερίδα της διεθνούς κοινότητας.

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στην "Σημερινή της Κυριακής" που κυκλοφορεί στα περίπτερα.
 


Top