Γιάννος Χαραλαμπίδης Αν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα...

Αν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα...


Το πρόβλημα για τη λύση του Κυπριακού είναι όντως το εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας, όμως, το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του Τούρκου Πρόεδρου και του βαθέως κράτους. Τα θέλουν όλα. Ακόμη χίλια δείπνα να γίνουν δεν αλλάζει ο Ερντογάν. Μόνο  όσοι ζουν σε άλλο πλανήτη δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όσα συζητήθηκαν στις συνομιλίες δεν ήταν λύση αλλά η νόμιμη προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία. Διότι, η Άγκυρα ελέγχει και θα συνεχίσει να ελέγχει  τον κατεχόμενο βορρά, ο οποίος θα νομιμοποιηθεί μέσω του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους αφού το νερό, το ρεύμα, οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες είναι δικά της. Και θα συνεχίσουν να ανήκουν. Και η τουρκική πολιτική είναι πρόδηλο ότι υποβοηθείται από τη δομή της ομοσπονδιακής λύσης των δυο χωριστών διοικήσεων και συνιστώντων κρατών. 
 
Είναι, όμως, σαφές και κάτι άλλο: Η παγίδευση, στην οποία υπέπεσαν, όχι μόνο η Κυβέρνηση, αλλά και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που δεν είχαν σχέδιο Β. Και έτσι, η Άγκυρα λόγω ναυαγίου, και αφού τις έχουν δώσει μέσα από «το καλό κλίμα» συγχωροχάρτι στο Κυπριακό, εκβιάζει: Ή δέχεστε, όπως δηλώνει ο κ. Ακιντζί του όρους μου, ή υπάρχει και το σχέδιο Β. Που είναι όμως το ίδιο με το σχέδιο Α: Η προσάρτηση. Με τη διαφορά ότι εάν επιχειρηθεί δημοψήφισμα στα κατεχόμενα θα είναι μεν ελεγχόμενο αλλά δεν αποκλείει κανείς τις εκπλήξεις ή τα ρεζιλίκια. Βεβαίως μπορεί να ισχυριστεί κάποιος το εξής: Και τι τον νοιάζει τον Σουλτάνο; Άλλωστε, θα το καταπιούν και αυτό οι απαθείς ηγεσίες των Ελληνοκυπρίων. Διότι, για να λέμε την αλήθεια ούτε και η αντιπολίτευση έχει σχέδιο Β. Ούτε και η Αθήνα. Ειδικώς το ΔΗΚΟ, ως «κόμμα εξουσίας», πατά σε όλες τις βάρκες.   Ερώτημα: Εάν δεν τα βρουν για την επανέναρξη των συνομιλιών ποια θα είναι η θέση του ΔΗΚΟ; Να συνεχίσουμε από εκεί που έμειναν οι δυο ηγέτες για να επιτύχουμε τη λεγόμενη καλή ομοσπονδία; Τόσες θητείες εξουσίες ή συνεξουσίας γιατί δεν τα κατάφεραν; 
 
Εκείνοι που θα ενοχληθούν από μια ενέργεια τουρκικού σχεδίου Β, θα είναι οι εταίροι μας. Διότι, εάν νομιμοποιήσουν ένα δημοψήφισμα στο βορρά, θα ανοίξουν τους Ασκούς του Αιόλου στα δικά τους σπίτια. Ειδικώς στην Ισπανία, ακόμη και στη Γαλλία καθώς και αλλού. Εκεί, μάλιστα, είναι γηγενείς πληθυσμοί και ουχί βιαίως μετακινηθέντες ή κουβαλητοί έποικοι. Το πρώτο, λοιπόν, βήμα τόσο της Κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης είναι η εξουδετέρωση τουρκικού σχεδίου Β. Που προϋποθέτει καταγγελία της Τουρκίας. Λέτε να έχουμε τέτοια τύχη; Πολύ φοβούμαστε ότι ακόμη και αν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα και διαλυθεί η Τουρκία, η ηγεσία μας θα επιμένει σε συνομιλίες για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, λόγω έλλειψης σχεδίου Β. Πού να παραδεχθεί ότι απέτυχε!
 

 


Top