Γιάννος Χαραλαμπίδης Όταν πατούν πάνω στην Αγία Τράπεζα της άμυνας…

Όταν πατούν πάνω στην Αγία Τράπεζα της άμυνας…Εξ αφορμής της κλιμάκωσης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας, εκείνο που θα πρέπει να εξεταστεί με ορθολογισμό είναι το θέμα της κυβερνητικής απόφασης για τη μείωση της θητείας των κληρωτών οπλιτών της Εθνικής Φρουράς στους 12 μήνες. Μια απόφαση που είναι εκ των πραγμάτων συμφυής με την ασφάλεια ή με το κενό ασφάλειας που ενδέχεται να δημιουργείται. Σε αυτά προστίθεται κάτι άλλο συναφές: Κατά πόσον η μείωση της θητείας στους 12 μήνες ήταν ή όχι μια προεκλογική εξαγγελία και, μάλιστα, αχρείαστη. Διότι, μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ όχι μόνο γι' αυτούς που την εξήγγειλαν, αλλά για όλους. Και για το κράτος και για τον πολίτη.

Το 1 προς 4 και τα μέτρα

Εκείνο, το οποίο εκ πρώτης όψεως γίνεται αντιληπτό, είναι το εξής: Ακόμη και αν το μέτρο είναι ορθό, τελικώς ο τρόπος εφαρμογής του προκαλεί προβλήματα, που κανείς δεν εγγυάται ότι θα επιλυθούν. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτο, το μέτρο της πρόσληψης 3000 οπλιτών, δεν διευθετεί το αριθμητικό πρόβλημα της Ε.Φ. και δη το κενό που αφήνει πίσω της η μείωση της θητείας. Διότι οι επαγγελματίες οπλίτες δεν είναι επί 24ώρου βάσεως δεσμευμένοι όπως οι κληρωτοί, και όπως αξιωματικοί έχουν, ήδη, υποστηρίξει, η αναλογία είναι 1 προς 4.

Δηλαδή, για να καλυφθεί η απώλεια 3 χιλιάδων κληρωτών σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των μονάδων, ενδέχεται να χρειαστούν 12 χιλιάδες μόνιμων οπλιτών! Χρειάζονται νέα προγράμματα και υπηρεσίες, καθώς και τρόποι λειτουργίας των μονάδων. Υπολογίζεται ότι είναι πιθανό να υπάρξει μείωση δυνάμεων κατά 30% με 40%. Δεύτερο, η αναδιάρθρωση μονάδων είναι συναφής με τη μείωση της θητείας και την κάλυψη των αναγκών των μονάδων για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αποστολές τους.

Προφανώς, με τη μείωση της θητείας, θα πρέπει να είχαν ήδη κλείσει εφεδρικές μονάδες για να καλυφθούν οι αριθμοί και οι ανάγκες των μονάδων. Τρίτο, η αναγκαιότητα αγοράς σχετικού εξοπλισμού, όπως είναι οι κάμερες στη γραμμή αντιπαράταξης. Το μέτρο αυτό συσχετίζεται, ως προς τη λειτουργία του, με τη μορφολογία του εδάφους, καθώς και με κέντρα ελέγχου και υποστήριξης όπως είναι:

Α. Τα εποχούμενα περίπολα, που σημαίνει οχήματα με τρεις τουλάχιστον άνδρες με πολυβόλο και Α/Τ 40 χιλιαστών (αντιαρματικό).

Β. Η υποστήριξη από μηχανοκίνητες μονάδες που πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, αναλόγως του επεισοδίου για την κάλυψη της κατάργησης φυλακίων και μείωσης προσωπικού. Υπάρχει και η επιλογή των Drones (Μη Επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα). Δυστυχώς, η Ε.Φ. και το Υπουργείο Άμυνας δεν είναι αυτού του επιπέδου, παρότι η τεχνολογία αποτελεί βασικό συντελεστή ισχύος. Η δε τεχνολογία θα έπρεπε προ καιρού να ήταν ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της άμυνας με τη δημιουργία Τεχνολογικού Ινστιτούτου Έρευνας της Εθνικής Φρουράς.

Οι αυτονόητες αναδιαρθρώσεις θα έπρεπε να γίνουν πριν από την ανακοίνωση του μέτρου για τη μείωση της θητείας και την εφαρμογή του τον Ιανουάριο του 2017. Ήδη, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Ε.Φ., λόγω του μεγάλου τομέα ελέγχου των μονάδων. Δηλαδή αντί το μέτωπο που καλύπτει μια μονάδα να είναι 4 χιλιόμετρα, φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 16 χιλιόμετρα και αλλού, όπως στην περίπτωση του Πύργου στη Λινούς, στα 20 χιλιόμετρα.

Ερώτημα: Πώς ανακοινώθηκε μείωση της θητείας χωρίς να εκπληρωθούν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου; Και θέτουμε το ερώτημα αυτό, διότι δημιουργούνται τα εξής προβλήματα ή οξύνονται υφιστάμενα, και μάλιστα σε τρία επίπεδα: Α. Το ένα είναι αυτό των κατοχικών δυνάμεων και της αντιμετώπισής τους. Η διατήρηση και συντήρηση φυλακίων είναι σημαντική, διότι: Ι) Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε επιθετική διάταξη, έχοντας πλήρη επάνδρωση μονάδων. ΙΙ)

Υπάρχουν σημεία που η εγγύτητα μεταξύ των κατοχικών και των ημετέρων δυνάμεων είναι μόλις μερικά μέτρα. Δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ τους, συν του γεγονότος ότι η Ε.Φ. δεν διαθέτει μονάδες πλήρους επάνδρωσης, όπως ο Αττίλας. Η Ε.Φ. στηρίζεται αρχικά στους κληρωτούς και εν συνεχεία στις εφεδρείες, οι οποίες θα σπεύσουν για επάνδρωση. Συνεπώς, τα φυλάκια όχι μόνο πρέπει να υπάρχουν, αλλά πρέπει να βρίσκονται σε επιχειρησιακή λειτουργικότητα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν και οπλικά συστήματα και πυρομαχικά ή/και η μεταφορά τους να είναι άμεση, σε περίπτωση επεισοδίου ή ευρύτερης κρίσης. Β.

Το άλλο επίπεδο είναι η απειλή της τρομοκρατίας και η αντιμετώπισή της. Όταν η γραμμή αντιπαράταξης είναι τρύπια και θελήσουν οι Τούρκοι να περάσουν τρομοκράτες για προβοκάτσια ή για οποιαδήποτε άλλο λόγο, ειδικώς σε αυτήν την περίοδο, ο καθείς μπορεί να κατανοήσει τι θα συμβεί. Εφόσον, μάλιστα, η τρομοκρατική δράση εκτιμάται ότι δεν θα περιοριστεί, η αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ.) θα πρέπει να λάβει υπόψη τις νέες απειλές, πέραν της τουρκικής συμβατικής απειλής. Γ. Το τρίτο επίπεδο είναι του λαθρεμπορίου, που περιλαμβάνει ναρκωτικά, ζώα, ψάρια κ.λπ.

Εγκλωβισμός εδάφους και πληθυσμού

Οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις, που έχουν ανακοινωθεί και γίνει στην Ε.Φ., θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους και του πολίτη. Η υφιστάμενη απόφαση για τη μείωση της θητείας είναι συνέχεια άλλων προηγούμενων λανθασμένων επιλογών, όπως η κατάργηση 50 περίπου φυλακίων το 2009, που έδωσε στρατηγικό πλεονέκτημα στην τουρκική πλευρά τεραστίων διαστάσεων. Ενώ η Εθνική Φουρά κατήργησε στην περιοχή πλησίον της Πύλας περί τα 10 φυλάκια, ο τουρκικός κατοχικός στρατός όχι μόνο δεν έπραξε κάτι ανάλογο, αλλά προχώρησε και σε τετελεσμένα παραβιάζοντας, μάλιστα, τη νεκρή ζώνη, που αποτελεί τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία επιτρέπει στα Ην. Έθνη να περιπολούν. Η Τουρκία κατέκτησε νέο τμήμα εδάφους για να ενώσει τον διάδρομο Άρσους, Περγάμους, Πύλας φτάνοντας 200 μέτρα από τη θάλασσα.

Σε περίπτωση επεισοδίου, με μια μόνο κίνηση ο τουρκικός στρατός θα βρίσκεται μιαν ανάσα από το λιμάνι της Λάρνακας και από το διεθνές αεροδρόμιο, αποκόπτοντας την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου από την υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο. Ως εκ τούτου, και οι δυνάμεις της Ε.Φ. και οι πληθυσμοί θα είναι εγκλωβισμένοι. Υποθέστε τι θα συμβεί εάν η Τουρκία επιδιώξει επεισόδιο και δη σε θερινή περίοδο. Ή εάν απειλήσει ότι θα προχωρήσει σε επεισόδιο είτε λόγω φυσικού αερίου είτε λόγω συνομιλιών στο Κυπριακό ή λόγω κάποιας άλλης σκοπιμότητας.

Αποτροπή, ισχύς και συνομιλίες

Η επί του εδάφους στρατιωτική κατάσταση έχει άμεση επίδραση και στο τραπέζι των συνομιλιών. Όσο πιο αδύναμη είναι η Ε.Φ., και όσα περισσότερα προβλήματα έχει, τόσο πιο ευάλωτη και πιο αδύναμη είναι η διαπραγματευτική ικανότητα του Προέδρου στις συνομιλίες. Πώς, λοιπόν, οι Υπουργοί και δη ο αρμόδιος Υπουργός της Άμυνας βοηθά τον Πρόεδρο; Η Κύπρος ολόκληρη γνωρίζει τις διαφωνίες των διοικητών μονάδων και του ΓΕΕΦ για ό,τι συνέβη, δηλαδή περί του τρόπου που γίνεται η μείωση της θητείας, καθώς και για προηγούμενες αποφάσεις, όπως του 2009 κ.λπ. Οι αξιωματικοί τα λένε. Οι πολιτικοί δεν θέλουν να τ' ακούσουν.

Οι Τούρκοι, πάντως, δεν είναι ηλίθιοι. Γνωρίζουν τι συμβαίνει. Ότι δηλαδή η Ε.Φ. δεν είναι σε αναδιάρθρωση, αλλά σε σοβαρούς μπελάδες. Συνεπώς, γιατί οι Τούρκοι να είναι διαλλακτικότεροι όταν γνωρίζουν ότι αποτροπή δεν υπάρχει και ότι δεν έχουν κόστος από το Κυπριακό στην Ε.Ε. και αλλού. Απόδειξη τούτου είναι η τελευταία έκτακτη Σύνοδος στις Βρυξέλλες για το Προσφυγικό. Οι εταίροι πίεζαν τον Πρόεδρο να άρει το βέτο του επί τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων που είναι κλειδωμένα, λόγω κατοχής, αντί να στέλνουν σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στην ενταξιακή της πορεία, αλλά θα επιβληθούν και κυρώσεις όπως συνέβη σε βάρος της Ρωσίας όταν κατέλαβε την Κριμαία.

Το κενό ασφαλείας, που προκαλείται σήμερα ως αποτέλεσμα της λανθασμένης κίνησης να ανακοινωθεί η μείωση της θητείας της Ε.Φ. χωρίς να ληφθούν εκ των προτέρων τα κατάλληλα μέτρα, έχει αντίκτυπο και στις συνομιλίες υπό την έννοια ότι μια από τις βασικότερες παραμέτρους της είναι τα ανισοζύγια δυνάμεων. Και εξηγούμε: Εάν δεν ήταν η Κύπρος υπό κατοχήν, θα συζητούσαμε για διχοτομική ομοσπονδία; Εάν δεν είχαν σημασία για την Τουρκία και τον έλεγχο της Κύπρου και της περιοχής τα ισοζύγια και ανισοζύγια δυνάμεων, θα γινόταν λόγος για εγγυήσεις ή για… νέες φόρμουλες εγγυήσεων; Θα υπήρχε το πρόβλημα στην ΑΟΖ, όπως το αντιμετωπίζουμε σήμερα, με τις τουρκικές απειλές;

Αποστολή του κράτους και παρακμή

Η μείωση της θητείας της Ε.Φ. και η αναδιάρθρωσή της σε σύγχρονο στρατό είναι ορθή πολιτική θέση. Τη σκοτώνουν οι ευτελείς σκοπιμότητες ή η ελλειμματική πολιτική ικανότητα διαχείρισης του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Αντί οι αποφάσεις του Υπουργείου Άμυνας να επιλύουν ζητήματα της άμυνας, διευρύνουν το κενό ασφαλείας. Επί τη βάσει των όσων διδάσκουν οι διεθνείς σχέσεις και ειδικότερα η ρεαλιστική σχολή σκέψης, η αποστολή του κράτους είναι διπλή: Να υπερασπίζεται και να εξασφαλίζει τους πολίτες από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκεται να εφαρμοστεί το μέτρο για τη μείωση της θητείας, δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή ενός σοβαρού κράτους.

Γίνεται η Ε.Φ. και η θητεία, εργαλείο μικροκομματικής σκοπιμότητας. Και όταν η άμυνα, που είναι ιερή, δεν γίνεται σεβαστή, τότε εγείρονται σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας και ηθικής τάξης. Κανείς δε, και σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια των πολιτών χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ως εργαλείο αποκόμισης μικροκομματικών συμφερόντων τα ίδια τα παιδιά μας στο πλαίσιο της μείωσης της στρατιωτικής τους θητείας. Υπό αυτές τις συνθήκες αποτυπώνεται η παρακμή του κομματικού και πολιτικού μας συστήματος.

Και το κατανοεί η κοινή γνώμη, αφού με βάση την τελευταία δημοσκόπηση, το 64% θεωρούν ότι η εξαγγελία του μέτρου για τη μείωση της θητείας στη συγκεκριμένη στιγμή εξυπηρετεί προεκλογική σκοπιμότητα. Και, ταυτοχρόνως, δεν εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία της Ε.Φ., την αποστολή της και την ασφάλειά μας. Και όταν μια πολιτική ηγεσία πατά πάνω στην Αγία Τράπεζα της άμυνας, πώς να τη λάβει κάποιος σοβαρά υπόψη; Κρίμα. Ντροπή!


Top