Πέτρα Αργυρού Από ναυάγιο, σε ναυάγιο

Από ναυάγιο, σε ναυάγιο


*** Ολοκληρώθηκε η Πενταμερής της Γενεύης και τελικώς δεν είδαμε ευθυγράμμιση των πλανητών.
 
*** Προφανώς και τα τελευταία εικοσιτετράωρα θα αποτελέσουν κεφάλαιο στη σύγχρονη Ιστορία. Ωστόσο, ας μη λησμονούμε ότι η Ιστορία κρίνει εκ του αποτελέσματος.
 
*** Ο ορισμός της επιτυχίας είναι ξεκάθαρος και προσδιορισμένος. Επιτυχία σημαίνει επίτευξη των στόχων.
 
*** Ποιους, λοιπόν, στόχους επιτύχαμε στη Γενεύη;
 
*** Μας λέγανε πως θα πάμε σε διεθνή διάσκεψη, όταν θα φτάναμε -έστω- σε ακτίνα συμφωνίας επί των εσωτερικών πτυχών (Διακυβέρνηση, Οικονομία, Ε.Ε., Περιουσιακό, Εδαφικό). Τελικά, πήγαμε στη Γενεύη και υπήρχαν 100 θέματα ανοικτά.
 
*** Αποτιμήθηκε ως επιτυχία η κατάθεση χάρτη εκ μέρους της τ/κ πλευράς. Σημειώνεται ότι, όντως, αυτό πρώτη φορά συμβαίνει στην ιστορία των διαπραγματεύσεων.
 
*** Όμως, αυτό είναι η ουσία ή το περιεχόμενο; Ο χάρτης προβλέπει επιστροφή 55.000 προσφύγων, ενώ στο Μον Πελεράν ο Ακιντζί είχε αποδεχθεί επιστροφή 65.000 προσφύγων.
 
*** Σημειωτέον ότι ο στόχος της πλευράς μας είναι η επιστροφή 100.000 προσφύγων με βάση την απογραφή του 1973.
 
*** Επιτύχαμε, λέγει, ο Πρόεδρος για πρώτη φορά να καθίσει στο τραπέζι η Τουρκία και να συζητήσει εγγυήσεις και αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων.
 
*** Απλώς, να υπομνήσω ότι το ψήφισμα 253 (1983) των Ηνωμένων Εθνών προέβλεπε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων ως προϋπόθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων.
 
*** Η δε πρόταση που κατέθεσε η πλευρά μας στη Γενεύη και για την οποία δεν ρωτήθηκε καν η γνώμη στρατιωτικών ή της Εθνικής Φρουράς, προβλέπει παραμονή του 25% του τουρκικού στρατού για μια περίοδο και συγκέντρωσή του σε βάση.
 
*** Αφήσαμε εκτός τα μαθηματικά της λύσης και επιφυλασσόμεθα. Για σήμερα θα δώσω μόνο δύο αριθμούς και ο νοών νοείτω.
 
*** Το ύψος των αποζημιώσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η απώλεια χρήσης των περιουσιών, εκτιμάται στα 25 δις. Συμπεριλαμβάνοντας την απώλεια χρήσης, ξεπερνά τα 70 δις.
 
*** Η απώλεια χρήσης, κατά τον Ακιντζί, θα πρέπει να καταβάλλεται από τη συνιστώσα πολιτεία του αιτητή. Δηλαδή, τα θύματα της εισβολής θα πληρώσουν και το κόστος της κατοχής.
 
*** Πάντως, η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο μνημόνιο σε περίπτωση λύσης και μάλιστα εγγράφως. Η ύπαρξη μνημονίων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, δεν αναμέναμε την Κομισιόν να μας το πει.
 
Εξ αφορμής: Διά της συνέπειας των λόγων και των πράξεων κρίνει η Ιστορία τους σπουδαίους.
 
Παρεμπιπτόντως: «Φωτιά και τσεκούρι», είπε κάποτε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και αναζωπύρωσε την επανάσταση των υπόδουλων Ελλήνων.

Top