Πέτρα Αργυρού Brexit: "Μαχαιριά" στην κυπριακή οικονομία

Brexit: "Μαχαιριά" στην κυπριακή οικονομία


Σοβαρό τίμημα θα πληρώσει και η Κύπρος εξαιτίας της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το γεγονός ότι ο βαθμός των επιπτώσεων είναι αχαρτογράφητος, εντούτοις εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και θα είναι και άμεσες.
 
Δύσκολες μέρες προοιωνίζονται για τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας, ύστερα από το οικονομικό έμφραγμα, το οποίο υπέστησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι αγορές. Από αυτό δεν εξαιρούνται τα κυπριακά. Η πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων από βδομάδας είτε θα "παγώσει", είτε θα απεγκλωβίσει την πρόθεση της κυβέρνησης να εξέλθει στις αγορές για άντληση κεφαλαίων.
 
Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παρακολουθεί στενά το τελευταίο διάστημα την πορεία τους, προγραμμάτιζε να εκδώσει μέσα στο επόμενο τετράμηνο επταετές ομόλογο αξίας 1 δις, με πρώτιστο στόχο να αποσυμφορηθεί από τις τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις της διετίας 2019 - 2020 και με δεύτερο να μειώσει στο πλαίσιο του εφικτού το υψηλό επιτόκιο τους.
 
Το Brexit, ωστόσο, φαίνεται να τινάζει στον αέρα τους σχεδιασμούς, καθώς τυχόν αύξηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων της Κύπρου, αποστερεί από τη χώρα τη δυνατότητα εξόδου στις διεθνείς αγορές.
 
Η στερλίνα "τουμπάρει" κατανάλωση και εξαγωγές
 
Οι μεγαλύτερες απώλειες που θα καταμετρήσει η Κύπρος θα προέλθουν από τον τουρισμό, καθώς η πτώση της στερλίνας θα καθιστά το τουριστικό μας πακέτο ακριβό για τους Βρετανούς, των οποίων το βιοτικό επίπεδο θα μειωθεί ουσιαστικά.
 
Μπορεί φέτος αριθμητικά να μην επηρεαστούν οι αφίξεις Βρετανών τουριστών, θα περιοριστούν, όμως, οι δαπάνες τους στις τουριστικές υπηρεσίες. Η κατανάλωση, θα δεχθεί αναπόφευκτα πλήγμα και από τις 70,000 Βρετανούς μόνιμους κατοίκους Κύπρου.
 
Άμεσες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιπτώσεις και στο επίπεδο των εξαγωγών, όπου ο ετήσιος τζίρος των κυπριακών προϊόντων προς την Βρετανία ξεπερνά τα 1,2 δις και αντιπροσωπεύει το 7,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Κύπρου. Αναπόφευκτα, εφόσον η στερλίνα συνεχίζει να διολισθαίνει, τα κυπριακά προϊόντα θα καταστούν ακριβότερα. Αντίθετα, οι εισαγωγές βρετανικών προϊόντων θα ευνοηθούν με τις τιμές τους να μειώνονται.
 
Ανησυχίες εκφράζονται και για προσωρινό -έστω- πάγωμα των επενδύσεων στη Βρετανία μέσω Κύπρου.
 
Οίκοι αξιολόγησης: Ευάλωτη η Κύπρος
 
Πάντως, οι οίκοι αξιολόγησης Θεωρούν ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες υψηλού βαθμού ευαισθησίας απέναντι στο Brexit. Η κυπριακή οικονομία, η οποία παλεύει ακόμη για να αφήσει πίσω της την κρίση, βρίσκεται αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα της εξόδου. Οι Moody's αλλά και οι Standard & Poor's, αναδεικνύουν τις νέες αντιξοότητες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία, δεδομένης "της σημασίας της μετανάστευσης, των εξαγωγών και των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών". 
 
Οι οικονομικές ατζέντες των χωρών
 
Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση των Βρετανών, αλλάζει το υφιστάμενο status quo του ελεύθερου εμπορίου, καθώς βάζει τροχοπέδη στην ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών και ανοίγει τον δρόμο για την επαναφορά των δασμών. 
 
Η νέα σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, θα περάσει από τη βάσανο των οικονομικών προτεραιοτήτων και συμφερόντων της κάθε χώρας.
 
Η Γερμανία για παράδειγμα, η οποία στηρίζεται στη βαριά βιομηχανία της αυτοκινητοβιομηχανίας με σημαντικές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα επιμένει να εξαιρεθεί η εμπορία αυτοκινήτων από την επιβολή δασμών. Αυτό, όμως, θα συγκρούεται με τα συμφέροντα του Λουξεμβούργου για παράδειγμα, το οποίο θα επιθυμεί να κερδίσει αυτήν την εξαίρεση για τον τομέα των υπηρεσιών.
 
Συνεπώς, οι οικονομικές ατζέντες της κάθε χώρας θα ανοίξουν έναν νέο κύκλο ενδοευρωπαϊκών αντιπαραθέσεων, με αποτέλεσμα η όποια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει κερδισμένους και χαμένους.
 
Με καθεστώς τρίτων χωρών η ιατρική περίθαλψη
 
Η αποσκίρτηση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή αγκαλιά θα σηματοδοτήσει και μια σειρά άλλων παρενεργειών, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την υγεία και την εκπαίδευση.
Οι ασθενείς που επιλέγουν τη Βρετανία για να τύχουν ιατρικής περίθαλψης ή νοσηλείας θα αντιμετωπίζονται και θα χρεώνονται ως ασθενείς, οι οποίοι προέρχονται από τρίτες χώρες. Η διασυνοριακή κάλυψη δεν θα αποτελεί πια υποχρέωση της Βρετανίας, εκτός εάν υπάρξει κάποια συνολική διευθέτηση με την Ε.Ε. ή ξεχωριστές διακρατικές συμφωνίες.
 
"Γκρίζα ζώνη" αποτελεί και η πολιτική, την οποία θα ακολουθήσει από τούδε και στο εξής η Βρετανία σε σχέση με τα φοιτητικά δάνεια. Εκ πρώτης όψεως, απεμπολείται το δικαίωμα φοιτητικού δανείου σε Κύπριους φοιτητές.

Top