Άντρη Κούννου To…φάντασμα της Μακαρίου (!)

To…φάντασμα της Μακαρίου (!) Στο μυαλό μου, την έχω, ή μάλλον την είχα, συνδυασμένη με βόλτες για καφέ, βραδινές εξόδους, για φαγητό αλλά κυρίως Σαββατιάτικες εξορμήσεις για ψώνια, μιας και οι επιλογές καταστημάτων που διέθετε ήταν δεκάδες. Δυστυχώς, πάνε όλα! Την Μακαρίου, που κάποτε έσφυζε από ζωή, που σ’αυτήν δεν έβρισκες εύκολα τραπεζάκι στο da-capo για να πιεις καφέ, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, που περίμενες στην ουρά για να διασκεδάσεις στο fresh και το shiraz, που ήθελες τουλάχιστον 2 ώρες για να μπεις σε όλα τα καταστήματά της, την έχει διαδεχθεί μια λεωφόρος "φάντασμα"!


Η κίνηση, έχει πέσει πολύ αισθητά εδώ και καιρό..Το ένα κατάστημα κλείνει μετά το άλλο. Στις βιτρίνες αντί για καλοντυμένες κούκλες βλέπεις αφίσες να αναγράφουν «πωλείται αέρας», «ενοικιάζεται» ή «μεταφερόμαστε στο Mall»...Ακόμη και οι σταθεροί θαμώνες, έχουν αρχίσει να σκορπάνε..
Η οικονομική κρίση, έκανε και εδώ το ανεπιθύμητο θαύμα της..


Κάθε φορά που περνώ από τη Μακαρίου είτε πεζή είτε με το αυτοκίνητο, μελαγχολώ! Ίσως γιατί πρόλαβα να τη ζήσω στα φόρτε της..Όταν ακόμα αποτελούσε πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμο.. Παρέες, οικογένειες, ζευγαράκια, τουρίστες.
Ή ίσως γιατί φοβάμαι ότι ακόμα μπορεί και να' μαστε μόνο στην αρχή της οικονομικής κατρακύλας. Και σε πολύ λίγο, κανείς δε θα βγαίνει, κανείς δε θα ψωνίζει. Όλοι θα περιοριστούν γιατί δε θα έχουν λεφτά, αναγκάζοντας και πολλά μαγαζιά, που θα μείνουν στα αζήτητα, να κλείσουν.
Από την άλλη μεριά όμως, προς μεγάλη μου χαρά, βλέπω την άλλοτε ξεχασμένη παλιά πόλη της Λευκωσίας, που προσωπικά αγαπούσα και επισκεπτόμουν ανέκαθεν, να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος.. Το ιστορικό κέντρο, αναβιώνει!


Η Λήδρας και η Ονασαγόρου δεν σνομπάρονται, όπως παλιά! Το ένα καφέ ανοίγει, μετά το άλλο και πολύ σύντομα γίνεται στέκι ανθρώπων κάθε ηλικίας, που ψάχνουν για την έξοδό τους κάτι πιο χαλαρό, πιο οικείο, λιγότερο επιτηδευμένο και σίγουρα σε προσιτές τιμές..
Αλήθεια, γιατί έπρεπε να περάσει τόοοσος πολύς καιρός για να εκτιμήσουμε την παλιά Λευκωσία, αφήνοντας να τη χαίρονται μόνο οι ξένοι; 


Ελπίζω, αυτή την ερώτηση να μην την κάνω σε μερικά χρόνια και για τη Μακαρίου… που μοιάζει με πλοίο που βουλιάζει και ήδη κάποιοι δεν κατάφεραν να σωθούν και πνίγηκαν..(βλ. καταστηματάρχες), ή μεταφέρονται με σωτήριες λεύγες στα εμπορικά κέντρα. 


Και ρωτώ: Δε θα έπρεπε να προνοηθούν κάποια αντισταθμιστικά μέτρα έτσι ώστε και τα περιφερειακά εμπορικά κέντρα να ενδυναμωθούν αλλά παράλληλα και η Μακαρίου να εξακολουθεί να είναι εντός συναγωνισμού και όχι εκτός, όπως κατάντησε;


Απ’ ότι γνωρίζω, υπάρχουν κάποια σχέδια για τη διαμόρφωσή της..Πότε όμως θα βγουν απ’ τα συρτάρια για να αρχίσουν να υλοποιούνται; Θα μου πείτε: Μα αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το έργο για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και οι εργασίες είναι χρονοβόρες-και πολυδάπανες.. Δεν είναι όμως  κρίμα να αφήσουμε τη Μακαρίου να καταρρεύσει..εντελώς?


Η Λευκωσία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες πρωτεύουσες.. Αρκεί να τη δούμε πρώτα ως σύνολο και μετά να περάσουμε στην αναζωογόνησή της! Νομίζω...
 


Top