Κωστάκης Αντωνίου Ο εσωτερικός Αττίλας

Ο εσωτερικός Αττίλας


"Ο τρόπος με τον οποίο παραχωρούντο οι τουρκοκυπριακές περιουσίες για δεκαετίες, αποτελεί μνημείο σκανδαλώδους διαχείρισης", δήλωσε ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. Και η πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, συμπλήρωσε πως "πρόκειται για θλιβερή ιστορία, η οποία χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια μετά την  τουρκική εισβολή. Σε εκείνες τις συνθήκες", πρόσθεσε, "χωρίς κανόνες και χωρίς αυστηρά κριτήρια έγινε τότε ο διαμοιρασμός των τουρκοκυπριακών περιουσιών και έκτοτε δεν έγινε σοβαρή προσπάθεια να μπει μια τάξη". Για να προσθέσει πως "κάποιοι έχουν διαχρονικά γερές πλάτες".
Μόνο οργή προκαλούν στον πολίτη αυτές οι αποκαλύψεις. Οργή για την αναισθησία, για το πλιάτσικο, αλλά κυρίως για την αδιαφορία, την απουσία ευαισθησίας και την ανικανότητα των ηγετών αυτού του τόπου να πατάξουν αυτό το τεράστιο διαχρονικό σκάνδαλο. Πού βρίσκονταν οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας; Ποιον  τόπο κυβερνούσαν; Με τι ασχολούνταν οι Υπουργοί Εσωτερικών, όλα αυτά τα χρόνια από της εισβολής και εντεύθεν; Γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν να ασχοληθούν με αυτήν τη μεγάλη κλοπή; Δεν περιέπεσε στην αντίληψή τους; Μα τότε τι Προέδρους και τι Υπουργούς είχαμε και έχουμε, όταν δεν παίρνουν είδηση τι συντελείται κάτω από τη μύτη τους; Δεν άκουσαν για το όργιο διαφθοράς; Δεν άκουσαν για τις "γερές πλάτες" οι οποίες θησαύριζαν, μαζί με τους προνομιούχους που διευκόλυναν; Μα, με τι ασχολούνται οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί, οι κυβερνήσεις; Πώς διακυβερνούσαν αυτόν τον τόπο; Πώς ανέχονταν να συνεχίζεται ώς σήμερα αυτό το σκάνδαλο; 
Από της γενέσεως αυτού του κράτους μέχρι σήμερα, η Κύπρος έχει μετατραπεί σε παράδεισο διαφθοράς, διαπλοκής, κλοπής του λαού, όπου ουδείς ένοχος εντοπίζεται και καμία "γερή πλάτη" δεν δίδει λόγο. Από διαφθορά σε διαφθορά και από ανικανότητα σε ανικανότητα και αδιαφορία και πρωτοφανή απουσία προστασίας των συμφερόντων του κράτους, των περιουσιών και του λαού του, από τους ηγέτες του, ο τόπος οδηγήθηκε στο κατάντημα όπου βρίσκεται σήμερα. Σε ένα κράτος διεφθαρμένο, το οποίο απομυζούν οι "γερές πλάτες" και οι επιτήδειοι απατεώνες. Δεν ήταν τυχαία η οικονομική χρεοκοπία και ο τραπεζικός όλεθρος. Δεν χρεοκόπησαν τυχαία τα δημόσια ταμεία. Δεν ήταν τυχαία η πλήρης καταρράκωση αξιών. Είναι όλα απότοκα της ελλιπούς, ανίκανης και ανεπαρκούς ηγεσίας, η οποία διακυβερνούσε αυτόν τον τόπο με αυτόματο πιλότο, αφήνοντας τα ερπετά και τους γύπες να κατατρώγουν τη σάρκα του λαού και της  πατρίδας. Πρώτα επτωχεύσαμεν ηθικά, πνευματικά, σε αξίες και σε ικανούς κυβερνήτες, και μετά επτωχεύσαμεν  οικονομικά. 
Σήμερα ο νυν Πρόεδρος αναζητά "φυσιολογικό κράτος" μετά τη λύση. Καλύτερα να αγωνισθεί να στήσει "φυσιολογικό κράτος"  πριν από τη λύση. Αν και απ' όσα παρατηρούμε, φροντίζει περισσότερο να καταστήσει πιο αφύσικο και πιο  απολιθωμένο αυτό το κράτος, αντί να ασχοληθεί με την ανόρθωσή του και τον εκσυγχρονισμό του.
Η Κύπρος δεν κινδυνεύει περισσότερο από τον  τουρκικό Αττίλα, παρά από τον εσωτερικό Αττίλα. Εθνικό θέμα δεν είναι μόνο το Κυπριακό. Εθνικό θέμα είναι πρωτίστως το νοικοκύρεμα του κράτους, η  απαλλαγή του από τη σήψη και τη διαφθορά, από τα σκάνδαλα και την αδιαφορία των ηγετών, από την ατιμωρησία και την επιβράβευση της κάθε ημέτερης "γερής πλάτης", η οποία αφήνεται ανενόχλητη να δρα και να λεηλατεί.
Σαράντα και πλέον χρόνια γινόταν πλιάτσικο στις τουρκοκυπριακές περιουσίες. Ουδείς ηγέτης ασχολήθηκε, κανένα Υπουργικό Συμβούλιο δεν έλαβε μέτρα, κανένας δεν συνελήφθη, καμία "γερή πλάτη" και κανένα κύκλωμα δεν εντοπίστηκε.
Έχουμε ένα κράτος ετοιμόρροπο, διεφθαρμένο, απολιθωμένο. Και αντί να το εκκαθαρίσουμε, να το ανοικοδομήσουμε  και να  το καταστήσουμε σύγχρονο, το καθιστούμε ακόμη εφιαλτικότερο για τους ανθρώπους του...          

Top