Παίκτες που έγραψαν ιστορία

ΑΡΚΕΤΟΙ είναι οι ποδοσφαιριστές που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ιστορία των ομάδων μας, αλλά και στην εθνική ομάδα. Παίκτες που έπαιξαν αρκετά χρόνια και με το ταλέντο, την αγωνιστική τους παρουσία, τα τέρματα που σημείωσαν, έχουν αγαπηθεί από τους φιλάθλους, που ακόμα και σήμερα τους αναγνωρίζουν, τους θυμούνται κα τους σέβονται. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην εποχή που υπήρχε το συναίσθημα και όχι ο επαγγελματισμός. Τότε που στις ομάδες μας έπαιζαν μόνοι Κύπριοι ποδοσφαιριστές, που αγαπούσαν το άθλημα, αλλά και τη φανέλα που φορούσαν. Σήμερα θα ανατρέξουμε στον παρελθόν και θα κάνουμε -πάντα υποκειμενικά- αναφορά σε πολλά ονόματα τέτοιων ποδοσφαιριστών. Αυτούς που έγραψαν ιστορία και ήταν μορφές για τις ομάδες τους. Η αναφορά μας γίνεται για την 20ετία ’70 - ’90 και σε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, ξεχωριστών εποχών, αφού δεν θέλαμε να αναφέρουμε ολόκληρες ενδεκάδες που κέρδιζαν τίτλους.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Ανδρέα Στυλιανού; Ο ηγέτης του ΑΠΟΕΛ και της Κύπρου για πολλά χρόνια, που πανηγύρισε τίτλους και έβαλε τη σφραγίδα του στο ποδόσφαιρό μας στη δεκαετία του ’70 - ‘80. Στη μεγάλη εκείνη εποχή ήταν και οι μορφές των Μάρκου Μάρκου και Στεφανή Μιχαήλ και αργότερα οι Νίκος Παντζιαράς και Γιάννος Ιωάννου.

Στην Ομόνοια βρίσκουμε στη δεκαετία του ’70 τους Νίκο Ελευθεριάδη, Κώστα Παναγιώτου και Κώστα Κάττο, που ήταν βασικά στελέχη της εθνικής ομάδας. Στη δεκαετία του ’80, που η ομάδα «σάρωνε» τους τίτλους, είχαμε τη μεγάλη τριπλέτα Νίκος Χαραλάμπους, Σωτήρης Καϊάφας και Ανδρέας Κανάρης. Στα νεότερα χρόνια εκείνος που ξεχώρισε ανάμεσα σε άλλους πολύ καλούς ποδοσφαιριστές ήταν ο Γιώργος Σαββίδης.

Τους καλύτερους του Ολυμπιακού τούς βρίσκουμε στη δεκαετία του ’70 που πήρε και τους τρεις τίτλους η ομάδα, και είναι οι Ανδρέας Φιλώτας, Σωτηράκης Γεωργίου, Πανίκος Ευθυμιάδης και Κωστάκης Πιερίδης. Αργότερα ήταν οι Γιώργος Αριστείδου και Τάκης Παπέττας.

Στην Ανόρθωση από την παλιά φρουρά ήταν οι Πανίκος Ιακώβου, Κωστάκης Κοκκινής και στη δεκαετία του ’80 οι Αντωνάκης Κκαφάς, Στέφανος Λυσάνδρου και Φοίβος Βραχίμης.

Ο τερματοφύλακας Βαρνάβας (που έπαιξε αργότερα και στον Ολυμπιακό), οι Κυριάκος Κουρέας, Πασχάλης Φώκκης ήταν αυτοί που ξεχώρισαν στη Νέα Σαλαμίνα και στη δεκαετία του ’80 οι Φλώρος Νικολάου και Πάμπης Ανδρέου.

Στη δεκαετία του ’70, που ήταν η καλύτερη εποχή για την Ένωση, ξεχωρίζουμε τους Δήμο Κωνσταντίνου, Δημήτρη Κύζα, Δημήτρη Οικονόμου (Κούδα) και αργότερα ήταν ο μόνιμος σκόρερ της ομάδας Τάσος Ζουβάνης.

Στην ΑΕΛ ήταν οι Ανδρέας Κωνσταντίνου, Σταύρος Στυλιανού και Παμπουλλής, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη μεγάλη ομάδα του 1968. Στη δεκαετία του ’80 ήταν οι Λοΐζος Μαυρουδής, Μάκης Σωκράτους, Παύλος Σάββα, Πανίκος Ορφανίδης.
Στον Απόλλωνα ο μεγάλος Πανίκος Κρυστάλλης και οι Κωστάκης Βασιλειάδης και ο αδελφοί Πανίκος και Χριστάκης Γιολίτης, ενώ στη δεκαετία του ’80 οι Γιαννάκης Γιαγκουδάκης και Πάμπος Πίττας.

Στον Άρη συναντάμε πρώτα τους Α. Κοτσώνη, Λάκη Παπαδόπουλο και αργότερα τους Ανδρέα Παπακώστα, Ανδρέα Κισσονέργη και Πανίκο Χ’’Λοΐζου.

Στη μεγάλη ομάδα της ΕΠΑ του ’70 ήταν οι Μάκης Αλκιβιάδης, Παυλάκης Βασιλείου, Τάσος Κωνσταντίνου, Λάκης Θεοδώρου, Μάριος Κυθραιώτης και αργότερα οι Γιώργος Λεμέσιος και Πάμπος Αναστασίου.

Στον Πεζοπορικό ήταν οι Σταυρινός Καλλής, Π. Πιερής, Α. Ιακώβου και αργότερα ο Λ. Λάμπρου.

Στην Αλκή οι Νικολής, Παναής, Τάρταρος και μετά οι Κ. Ανδρέου, Δημ. Παναγιώτου.

Στον Διγενή Μόρφου ήταν οι Ευθυμίου, Χαριλάου, Μ. Σκαπούλλης, Μάνος.

Στον ΑΣΙΛ οι Α. Ξυστούρης, Παπέττας, Στέφανος, Φωκαΐδης, Πανίκος.

Στον Εθνικό Άχνας οι Καστάνας, Α. Σκάγιας, Γ. Εγκωμίτης.

Στον Ευαγόρα οι Ηροδότου, Τ. Χαραλάμπους, Ζαμπυρίνης, Φύτος, Αγάς και στον ΑΠΟΠ οι Σ. Στυλιανού, Κ. Ροδοσθένους, Ν. Πασπαλλής, Α. Χριστοδούλου.

ΦΛΑΣ ΜΠΑΚ

Πέντε μεγάλοι ποδοσφαιριστές


Κάποιοι παίκτες έχουν γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ιστορία των σωματείων τους, αλλά και του ποδοσφαίρου μας. Πέντε μεγάλοι παίκτες ήταν κι αυτοί που εικονίζονται στη φωτογραφία μας και οι οποίοι συναντήθηκαν σε αγώνα παλαιμάχων στο παλιό ΓΣΠ: Πανίκος Ευθυμιάδης, Μάρκος Μάρκου, Σωτήρης Καϊάφας, Κωστάκης Πιερίδης και Ανδρέας Στυλιανού.

Ο Ευθυμιάδης ήταν μεγάλη μορφή για τον Ολυμπιακό στον οποίο ήταν ηγέτης και σκόρερ, ενώ ξεχώριζε και για το ήθος του. Μεγάλο «κανόνι» ήταν ο Μ. Μάρκου για τον Ολυμπιακό, αλλά κυρίως για τον ΑΠΟΕΛ. Ο μόνος παίκτης που έπαιξε 4 σεζόν στην Α’ Εθνική της Ελλάδας (τρεις με Ολυμπιακό και μια με ΑΠΟΕΛ).

Ο Καϊάφας ήταν ο μεγάλος «κανονιέρης» της Ομόνοιας και του ποδοσφαίρου μας. Ο Κ. Πιερίδης ήταν το δίδυμο της επίθεσης με τον Π. Ευθυμιάδη στον Ολυμπιακό, ενώ βοήθησε και τον Ευαγόρα. Ο Α. Στυλιανού ήταν ο φυσικός ηγέτης και αρχηγός του ΑΠΟΕΛ και της Εθνικής. Ο κορυφαίος ίσως παίκτης της δεκαετίας ’70 - ’80.
 

Top