Η «Αθάνατη» υπερέχει της «Ελαφράς Ταξιαρχίας»

Με δύο ομάδες που δεν έχουν μεγάλη προβολή θα ασχοληθεί σήμερα η στήλη, ταξιδεύοντας στο παρελθόν. Είναι ο Άρης και η Αλκή, οι οποίες θα συναντηθούν σήμερα στο Τσίρειο. Ο Άρης ιδρύθηκε το 1930 και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΠ, παίζοντας στο πρώτο πρωτάθλημα που έγινε το 1934. Η Αλκή ιδρύθηκε το 1948 και εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 1954. Η πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες στην Α΄ Κατηγορία ήταν το 1960-61. Σ' αυτά τα 50 χρόνια οι δύο αντίπαλοι συναντήθηκαν 33 φορές στην Α΄ Κατηγορία. Τις υπόλοιπες 17 έπαιζαν πότε η μια και πότε η άλλη στη Β΄ Κατηγορία, σε κάποιες περιπτώσεις και οι δύο. Από τη δεκαετία του '90 ήταν πιο συχνός ο υποβιβασμός των δύο ομάδων.

Στην προϊστορία των αγώνων μεταξύ των δύο ομάδων στη μεγάλη κατηγορία η Αλκή έχει πετύχει διπλάσιες νίκες από τον Άρη. Συνολικά σε 64 αγώνες ο Άρης έχει 17 νίκες, η Αλκή 34 ενώ 15 αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Η Αλκή υπερέχει και στα τέρματα με 125-84.

Στη Λεμεσό ο Άρης έχει 10 νίκες, η Αλκή 16, ενώ 7 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα και στα τέρματα υπερέχει η Αλκή με 61-48. Στη Λάρνακα η Αλκή έχει 18 νίκες, ο Άρης 7 και 8 ισοπαλίες με 64-36 τέρματα για τους «κυανέρυθρους». Από τους 64 αγώνες μόνο τρεις έληξαν χωρίς τέρματα αφού «Ελαφρά Ταξιαρχία» και «Αθάνατη» σκοράρουν στα παιχνίδια τους.

Η πιο μεγάλη νίκη του Άρη ήταν εκτός έδρας, το 2002-03 με 7-1 ενώ εκτός έδρας ήταν και για την Αλκή η πιο μεγάλη νίκη, το 1966-67 με 8-1. Άλλη μεγάλη νίκη για τον Άρη ήταν το 1987-88, πάλι εκτός έδρας, με 5-3.
Πιο πολλές νίκες με ευρύ σκορ πέτυχε η Αλκή. Ήταν μάλιστα όλες εκτός έδρας. Με 6-1 το 1964-65, με 5-2 το 2007-08 και με 5-1 το 1967-68 και το 1974-75. Οι δύο ομάδες θα συναντηθούν σήμερα στην Α΄ Κατηγορία μετά από 4 χρόνια.

Μεγάλες μορφές στην πορεία των δύο ομάδων για τον Άρη ήταν οι Α. Κοτσώνης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μιχ. Μαύρος, Α. Παπακώστας, Γ. Παρασκευάς, Α. Κισσονέργης, Μ. Μακρίδης, Π. Χ'' Λοΐζου και για την Αλκή οι Νικολής, Παναής, αδελφοί Αλεξάνδρου, Ανδρέου, Αντωνάκης, Τάρταρος, Δ. Παναγιώτου, Νικολάου, Ν. Λεωνίδου, Αγγελής.

Χαρακτηριστικό των δύο ομάδων είναι και το γεγονός πως με τα χρώματά τους αγωνίστηκαν αρκετά αδέλφια. Στον Άρη ήταν οι Ανδρέας και Κίκης Παπακώστας, Μάριος και Τέλης Τσίγκης, Πανίκος και Χριστάκης Χ'' Λοΐζου, Πάμπος και Χριστάκης Χριστοφή. Στην Αλκή ήταν οι Θανάσης και Κωστάκης Αλεξάνδρου, Δημητράκης, Μάριος και Χριστάκης Παναγιώτου, Τώνης και Δώρος Φαντούσης, Νίκος και Άντρος Λεωνίδου, Κυριάκος και Παναγιώτης Σπύρου, Νίκος, Χάρης, Ανδρέας και Δημήτρης Νικολάου (οι τέσσερις τελευταίοι ήταν παιδιά του παλιού άσου της ομάδας Παναή).

* Στη δεκαετία του '60 συναντούμε στον Άρη τούς: Ηρακλή, Σιούκρη, Δημάκη, Βούρα, Μάριο, Κοτσώνη, Λούκα, Θράσο, Λεμονιάτη, Κούσπο, Λάκη, Άθω. Στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της η Αλκή έχει τους: Πύργο, Παπιέν, Μ. Κυριακίδη, Γ. Συμεωνίδη, Κ. Μάμα, Μικέλλη, Κ. Περούτσιο, Α. Πύρκο, Ρ. Περπεριάν, Πανάτσο, Ζιντίλη, Ν. Πύρκο, Φούτσια, Κουμή, Πόπη.

Στη δεκαετία του '70 στον Άρη συναντούμε τους Μ. Μαύρο, Διαμαντή, Μιχαηλίδη, Χρύσο, Καρεκλά, Μακρίδη, Λάκη, Κοτσώνη, Δημάκη, Σιούκρη, κ.ά. Ενώ στην Αλκή παίζουν και οι Θεοδόσης, Νικολής, Παναής, Σέργης, Σαββής, Κοκής, Σολής, Ηλίας, Τάκης κ.ά.

* Ο Άρης ήταν φιναλίστ Κυπέλλου μία φορά το 1989, όπου έχασε στον τελικό από την ΑΕΛ 3-2. Στο παιχνίδι αυτό έπαιξαν οι: Α. Χριστοφή, Νικολαΐδη (46΄ Πελής), Τ. Τσίγκης, Παπακώστας, Πάκκος (46΄ Χρ. Χριστοφή), Κένι, Χ'' Λοΐζου, Μ. Τσίγκης, Πέτρου, Ντέτσιεφ, Λοΐζου.

Η Αλκή πήγε 5 φορές στον τελικό Κυπέλλου αλλά ποτέ δεν πήρε το έπαθλο. Έχασε κατά σειράν το 1967 από τον Απόλλωνα 1-0, το 1970 από τον ΠΟΛ 2-1, το 1976 από τον ΑΠΟΕΛ 6-0, το 1977 από τον Ολυμπιακό 2-0 και το 1980 από την Ομόνοια 3-1.

Στα παιχνίδια αυτά έπαιξαν οι Θεοδόσης, Λευτέρης, Νικολής, Κοκής, Κ. Αλεξάνδρου, Θανάσης, Σαββής, Παναής, Λειβαδιώτης, Ηλίας, Τάκης, Κ. Ανδρέου, Τάρταρος, Σέργης, Βιολάρης, Φώκος, Περικλέους, Ολύμπιος, Μανώλης, Μ. Παναγιώτου, Θεοδοσίου, Αγγελής, Δ. Παναγιώτου, Αντωνάκης, Γιόκας, Σπύρου, Δ. Φαντούσης, Ιωάννου, Π. Σαΐττης, Μαππούρας, Πύριλλος, Νικολάου, Λεωνίδου.

* Στη φωτογραφία μας φάση από αγώνα Αλκής - Άρη στο παλιό ΓΣΖ το 1973, με πρωταγωνιστές τους Νικολή - Διαμαντή.
 

Top