Φοβούνται ντόμινο δραματικών εξελίξεων

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Ελλάδα έκανε προσπάθειες να έχει παρουσία στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και σήμερα φθάσαμε σε ένα σημείο τέτοιο, που καταβάλλονται προσπάθειες να μην παίζει στα δελτία ειδήσεων ως πρώτο θέμα, κάτι που αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της όλης άσχημης κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει. Τις κρίσιμες και δύσκολες ώρες, τις οποίες διάγει η Ελλάδα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξετάσουμε πώς η αμερικανική κοινωνία και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προσεγγίζουν, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση όσο και τις κοινωνικές συνέπειες αυτής.

Η στάση των ΜΜΕ

Τα ΜΜΕ παρουσιάζονται διχασμένα, καθώς από τη μία υπάρχουν τα σκληροπηρυνικά ταμπλόιντς, τα οποία, για λόγους λαϊκής κατανάλωσης, σε πολύ τακτική βάση εξαπολύουν μύδρους εναντίον της Ελλάδας με λιβελογραφήματα, δίνοντας την εντύπωση ότι την περίμεναν από καιρό στη γωνία. Δημοσιεύματα από μεγάλο αριθμό αρθρογράφων, πολλοί εκ των οποίων αγνοούν ακόμα και τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, που στηλιτεύουν τη νοοτροπία των πολιτών της χώρας και, ταυτόχρονα, δεν σταματούν ν’ αναφέρονται στη φαλκίδευση των στατιστικών όλα αυτά τα χρόνια, ενώ είναι φανερή η διάθεση για καταστροφολογία, θεωρώντας ότι πέρα από την οικονομική, έρχεται και η κοινωνική κατάρρευση λίαν συντόμως.

Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένο ότι η αμερικανική Κυβέρνηση έχει τεράστιο ενδιαφέρον να συντηρηθεί, έστω και με τεχνητά μέσα, η ελληνική οικονομία στη ζωή και αυτή τη γραμμή έχει περάσει σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, που ενίοτε αποδεικνύονται βασιλικότερα του βασιλέως, ή μάλλον καλύτερα ελληνικότερα των Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα των έγκυρων «Νιου Γιορκ Τάιμς», που την 7η Ιουνίου σε ένα άρθρο με τίτλο «Πώς μπορείς να βοηθήσεις την Ελλάδα;», έδινε ο αρθρογράφος ο ίδιος την απάντηση στο ερώτημα, υπογραμμίζοντας ότι «με το να επισκεφτείς την Ελλάδα» την στηρίζει κανείς και τη βοηθά στην ουσία, συνδυάζοντας υπέροχες διακοπές. Οπωσδήποτε, δεν αποτελεί σύμπτωση ότι μία ημέρα μόλις πριν, ο Πρόεδρος Ομπάμα σε συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, προέτρεπε τους Γερμανούς και κατ’ επέκτασιν τους Ευρωπαίους, να στηρίξουν την ελληνική οικονομία.

Η κοινή γνώμη

Μπορεί η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων να είναι αρνητικά, όμως δύο είναι τα στοιχεία που προκύπτουν, όσον αφορά την κοινή γνώμη και τον μέσο Αμερικανό, ως προς το πώς σχολιάζει την κρίση στην ελληνική οικονομία.

Το πρώτο έχει να κάνει με μία συμπάθεια ή ακόμα και αίσθημα αλληλεγγύης σε σχέση με τα όσα βιώνουν οι Έλληνες, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις περισσότερες πόλεις ο Αμερικανός, ένεκα της παρουσίας Ελληνοαμερικανών, έχει την τριβή και την εμπειρία της επαφής με τον Ελληνισμό. Επίσης, είναι σημαντικό ότι ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν, η αμερικανική κοινωνία βίωνε μία τεράστια κρίση στην οικονομία, με την ανεργία και την αβεβαιότητα να κυριαρχούν, ενώ ακόμα και σήμερα ο φόβος επαναφοράς του ίδιου σκηνικού είναι σαφής και υπαρκτός. Οπότε αυτός ο παραλληλισμός των καταστάσεων σε Αμερική και Ελλάδα, με τα κοινά, αλλά και τα ανόμοια στοιχεία, συνθέτει θετικά αισθήματα σ’ έναν σημαντικό βαθμό.

Επιπροσθέτως, μπορεί να γίνεται αναφορά στις λίγο-πολύ γνωστές αιτίες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όπως η διαφθορά, η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των Ελλήνων και η συμπεριφορά πολιτών και πολιτικών, όμως ένα κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας κατανοεί κάτι που αποτελεί μεγάλη αλήθεια. Ο ρόλος και η ευθύνη της «Goldman Sachs», αλλά και άλλων οργανισμών, προκαλούν συναισθήματα συμπάθειας συνήθως προς το θύμα, που εν προκειμένω είναι η Ελλάδα, η οποία παρουσιάζεται σαν βορά στα νύχια των εταιρειών κολοσσών.

Σε… θέση μάχης η Ουάσιγκτον

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ομπάμα δείχνει να κατανοεί πλήρως την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από το ενδεχόμενο μία κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας να προκαλέσει ένα ντόμινο δραματικών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία, και τα… απόνερα να φτάσουν στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος Ομπάμα, και ενώ πλέον βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν θα ριψοκινδυνεύσει μία ενδεχόμενη νέα κρίση στην αμερικανική οικονομία, που μπορεί να του στοιχίσει την ήττα στις εκλογές του 2012. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει καταστήσει σαφές στην Ευρώπη ότι πρέπει παντοιοτρόπως να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, η Ουάσιγκτον είναι σε θέση μάχης.

Αν χρειαστεί, να βάλει πλάτη στην όλη κατάσταση και να παίξει πιο δραστικό ρόλο στην προσπάθεια διάσωσης. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία νέα «Lehman Brothers», κάτι που ως σενάριο και μόνο φαντάζει εφιαλτικό για την Αμερική. Όπως αποδεικνύεται, όμως, πίσω από κάθε μεγάλη «αγάπη» κρύβεται στην πολιτική και ένα μεγάλο συμφέρον...

Top