Έφτασε η ώρα του βασιλικού γάμου Έκοψε αυστραλιανή εκπομπή ο πρίγκιπας Κάρολος

Αν και η πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν θα βρίσκεται σωματικά στο γάμο του μεγάλου της γιου πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, οι δύο της γιοι πιστεύουν ότι θα είναι παρούσα στις σκέψεις τους. Πολλοί είναι οι πολιτικοί αξιωματούχοι που δεν έλαβαν προσκλητήριο για το γάμο της χρονιάς.

Από τους αρραβώνες μέχρι την ημέρα του βασιλικού γάμου, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ φρόντισε να συνδέσει τη μητέρα του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα, με το γάμο του με τη Κέιτ Μίντλετον, με κίνδυνο να ρίξει βαριά σκιά στην τελετή. Ο νεαρός πρίγκιπας, που ήταν μόλις 15 ετών όταν έχασε τη μητέρα του, πρόσφερε στην Κέιτ συμβολικά το δακτυλίδι των αρραβώνων της Νταϊάνα, ένα ζαφείρι στολισμένο με διαμάντια. "Φυσικά δεν θα είναι εκεί για να συμμετάσχει στη χαρά και τον ενθουσιασμό μας, αυτός, ήταν ο δικός μου τρόπος για να την περιλάβω", εξήγησε ο νεαρός πρίγκιπας κατά τη διάρκεια των αρραβώνων τον περασμένο Νοέμβριο. Η Κέιτ, εμφανώς συγκινημένη, παραδέχθηκε ότι ήταν ένα "πολύ, πολύ ιδιαίτερο δώρο" και υποσχέθηκε ότι θα το φροντίζει. Εξάλλου πολύ συγκινημένοι είναι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον από τη στοργή και το ενδιαφέρον που τους δείχνει ο κόσμος.

Το ζευγάρι έσπασε την παράδοση επιλέγοντας το Αββαείο του Ουεστμίνστερ, αντί του μεγαλοπρεπούς καθεδρικού ναού Σεν Πολ, όπου τελέστηκαν οι γάμοι του πρίγκιπα Καρόλου με την Νταϊάνα. Όμως, ούτε το Αββαείο του Ουεστμίνστερ είναι απαλλαγμένο από οδυνηρές μνήμες: εκεί ο Ουίλιαμ και ο μικρότερος αδελφός του Χάρι συνόδευσαν το φέρετρο της μητέρας τους μετά το θανατηφόρο τροχαίο στην Πον ντε λ΄Αλμά στο Παρίσι το 1997.

Κάτω από τους θόλους του Αββαείου του Ουεστμίνστερ ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο κόμης Τσαρλς Σπένσερ, εκφώνησε έναν εξαιρετικά επικριτικό επικήδειο λόγο για τη βασιλική οικογένεια, η οποία κατηγορήθηκε για αναλγησία. Ο κόμης Σπένσερ βρίσκεται εκεί σήμερα, καθισμένος στην αριστερή πλευρά του αββαείου, πίσω από την οικογένεια της Κέιτ, αρκετά μακριά από την οικογένεια τού Ουίλιαμ. Την περασμένη εβδομάδα ο Ουίλιαμ οδήγησε την Κέιτ στον τάφο της μητέρας του, στην ιδιοκτησία των Σπένσερ στο Άλθορπ. Ο Χάρι παραδέχτηκε πρόσφατα ότι η μητέρα τους θα είναι παρούσα στις σκέψεις τους κατά τη διάρκεια του γάμου. "Θα ήταν πολύ, πολύ υπερήφανη γι' αυτόν, αυτήν τη μεγάλη ημέρα", είπε.

Η σκιά της πριγκίπισσας μπορεί να φαίνεται πένθιμη, όμως η Κέιτ έχει χίλιες φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι ευτυχέστερη απ' ό,τι ήταν η Νταϊάνα στον ταραχώδη γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο.

Η Κέιτ θα είναι 29 ετών την ημέρα του γάμου της, σχεδόν συνομήλικη του Ουίλιαμ (28 ετών), ενώ η Νταϊάνα ήταν μόλις 20 ετών όταν νυμφεύθηκε το διάδοχο του θρόνου, που ήταν τότε 32 και τελούσε υπό την πίεση της οικογένειάς του να αποκτήσει διάδοχο. Η σχέση τους διαρκεί οκτώ χρόνια, με τα πάνω και τα κάτω της, πράγμα που έχει δοκιμάσει την αντοχή της. Η νεαρή Νταϊάνα δεν είχε συναντηθεί με το μέλλοντα συζύγό της παρά καμιά εικοσαριά φορές πριν από τον γάμο και απευθυνόταν σε αυτόν αποκαλώντας τον "κύριο", πριν αποδειχθεί ότι εκείνη την εποχή ήταν ερωτευμένος με την Καμίλα Πάρκερ - Μπόουλς, την οποία και νυμφεύθηκε τελικά το 2005.

Αφήνει το κομμάτι περί ακοής

Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες και άλλες λεπτομέρειες του γάμου που θα τελεστεί στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ και θα συνδυάζει τις παλαιές παραδόσεις της μοναρχίας με μια σύγχρονη αίσθηση. Η Κέιτ δεν θα υποσχεθεί να "υπακούει" τον Ουίλιαμ στους γαμήλιους όρκους της, όπως έκανε για πρώτη φορά η πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Χθες το πρωί, η μέλλουσα νύφη έκανε την τελευταία πρόβα πριν από το γάμο στο Αββαείο παρουσία της οικογένειάς της, των παρανύφων και του πρίγκιπα Χάρι, που θα είναι ένας από τους κουμπάρους.

Η νύφη θα βαδίσει μέχρι το βωμό υπό τους ήχους του ύμνου "I was glad" του σερ Τσαρλς Χάστινγκς Πάρι από τον Ψαλμό 122. Η σύνθεση αυτή δημιουργήθηκε ειδικά για τη στέψη του Εδουάρδου του VII το 1902, που έγινε στο Ουεστμίνστερ. Επίσης στη διάρκεια της γαμήλιας τελετής θα ακουστεί το κλασικό κομμάτι της αγγλικής παραδοσιακής μουσικής "Greensleeves", μια σύνθεση 500 χρόνων.

Επέμβαση Καρόλου για κόψιμο εκπομπής

Ο πρίγκιπας Κάρολος λογόκρινε το αυστραλιανό κρατικό κανάλι ABC για τον τρόπο που θα μεταδώσει τον πριγκιπικό γάμο. Στο πρώτο κρατικό κανάλι του ABC1 είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί η τελετή όπως θα τη μετέδιδε το BBC. Στο δεύτερο κρατικό κανάλι, όμως (ABC2), θα μεταδιδόταν η εικόνα από το ABC1, αλλά η σατιρική του ομάδα Chasers θα σχολίαζε με χιούμορ την τελετή. Το χιούμορ των μελών της ομάδας Chasers θεωρείται "ακραίο" και ο γραμματέας του πρίγκιπα Καρόλου επικοινώνησε με τη διεύθυνση του ABC και εισηγήθηκε το "κόψιμο" της εκπομπής των Chasers. "Αν η εκπομπή τους βγει στον αέρα, τότε δεν θα σας δώσουμε εικόνα", φέρεται να είπε ο κ. Πάτρικ Χάρισον. Το ABC συμμορφώθηκε, αν και δηλώνει "απογοητευμένο" από την απόφαση.

Χωρίς πρόσκληση αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Κανένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβε πρόσκληση να παραστεί στο γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλτον, γεγονός το οποίο σχολιάζεται επικριτικά στις Βρυξέλλες. Αντίθετα, πρόσκληση έλαβαν και θα παραστούν ο σουλτάνος του Μπρουνέι, όπου διά νόμου απαγορεύεται κάθε αντιπολιτευτική εκδήλωση και ο βασιλιάς της Ζουαζιλάνδης με τις 50 συζύγους του.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα ευρωπαϊκών εφημερίδων που χαρακτήρισαν την απουσία των τριών προέδρων της Ε.Ε. ως «εκδήλωση της ψυχρότητας του βρετανικού βασιλικού Οίκου στην ενωμένη Ευρώπη». Αλλά η Daily Telegraph αποκαλύπτει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ στη χριστουγεννιάτικη δεξίωση είχε κάνει λόγο για «28 κράτη της ΕΕ», αντί για 27, τονίζοντας ότι «είναι πάρα πολλά». Η βασίλισσα θεώρησε ότι και η Τουρκία είναι μέλος της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέρι Μπούζεκ παρίστανται κατά παράδοση σε κοσμικές ευρωπαϊκές εκδηλώσεις που έχουν πολιτική βαρύτητα.

Πάντως οι βρετανικές Αρχές, έχοντας την υποστήριξη του παλατιού του Μπάκιγχαμ, απέσυραν χθες την πρόσκληση στο γάμο προς το Σύρο πρεσβευτή, λόγω της βίαιης καταστολής των δημοκρατικών διαδηλώσεων στη Συρία, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις.

Επίσης οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί Γκόρντον Μπράουν και Τόνι Μπλερ δεν έλαβαν πρόσκληση. Φήμες λένε ότι έβαλε το χέρι της και η Καμίλα του Καρόλου.

Ο βασιλικός γάμος σε αριθμούς

- 2 γαμήλιες τούρτες: μια με φρούτα και η άλλη με σοκολάτα, όπως είναι το αγαπημένο γλυκό του Ουίλιαμ.
- 3 ετών: η ηλικία της νεότερης των παρανύφων, η εγγονή της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.
- 6 "πρώην του Ουίλιαμ και της Κέιτ" είναι καλεσμένοι στο γάμο.
- 10 καμπάνες θα χτυπήσουν στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ μισή ώρα πριν από την τελετή και τρεις ώρες μετά.
- 17 βαθμοί Κελσίου: η υψηλότερη θερμοκρασία που αναμένεται στο Λονδίνο σήμερα.
- 35 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα ελέγχουν τους χώρους για εκρηκτικούς μηχανισμούς
- 5 από τις 100 άμαξες που ανήκουν στους βασιλικούς στάβλους, θα χρησιμοποιηθούν στο γάμο.
- 775 είναι τα δωμάτια του Μπάκιγχαμ, από τα οποία τα 19 είναι χώροι εκδηλώσεων.
- 11.000 οδοφράγματα έχει στήσει η Αστυνομία για να κρατήσει μακριά το πλήθος.
- 2,5 εκατομμύρια λουκανικάκια κοκτέιλ πουλήθηκαν από το Marks and Spencer για τις σημερινές εκδηλώσεις στις συνοικίες.
- 3,5 εκατομμύρια είναι τα φλιτζανάκια από πορσελάνη με τη φωτογραφία των μελλονύμφων.

Top