Μολυσμένα αβγά και στη Βρετανία

Εξαπλώνεται το διατροφικό σκάνδαλο που ξεκίνησε από τη Γερμανία.Μολυσμένα αβγά και στη Βρετανία

Στη Γερμανία έχουν κλείσει προληπτικά περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις εκτροφής ζώων, κυρίως χοιροστάσια στην Κάτω Σαξονία. Επιπλέον, έχουν θανατωθεί χιλιάδες πουλερικά.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ζωοτροφές είχαν επίπεδα διοξίνης τουλάχιστον 77 φορές πάνω από το κανονικό

Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις φαίνεται ότι έχει το διατροφικό σκάνδαλο από τη Γερμανία, το οποίο έχει ήδη εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι οι ζωοτροφές είχαν επίπεδα διοξίνης τουλάχιστον 77 φορές πάνω από το κανονικό.

Εν τω μεταξύ, αβγά μολυσμένα με διοξίνη έχουν εισαχθεί και στη Βρετανία, που χρησιμοποιήθηκαν σε επεξεργασμένες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαγητών, όπως μαγιονέζα και ζυμαρικά. Ήδη, στη Γερμανία έχουν κλείσει προληπτικά περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις εκτροφής ζώων, κυρίως χοιροστάσια στην Κάτω Σαξονία. Επιπλέον, έχουν θανατωθεί χιλιάδες πουλερικά.

Οι γερμανικές Αρχές εξετάζουν τώρα τυχόν παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας Harles und Jentzsch από το κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, που πούλησε χιλιάδες τόνους μολυσμένων ζωοτροφών σε παραγωγούς. Επισημαίνουν, πάντως, ότι δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα υγείας σε καταναλωτές.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με το BBC, αναφέρει ότι η εταιρεία δεν ήταν καταχωρισμένη στα μητρώα, προφανώς για να αποφύγει τους ελέγχους. Ο διευθυντής της εταιρείας απορρίπτει, από την πλευρά του, τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της επιχείρησης. Σε συνέντευξή του, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί σήμερα Κυριακή, υποστηρίζει ότι «δεν χρησιμοποιήσαμε μη εγκεκριμένα λίπη». Σημειώνεται ότι τα επίπεδα διοξίνης δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 0,75 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου ανά ένα κιλό λιπαρών οξέων που χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές.

Εισαγωγή αβγών και στη Βρετανία
Η Βρετανία, σύμφωνα με Ευρωπαίους ειδικούς, έχει δεχθεί 14 τόνους αβγών, αλλά τονίζουν ότι ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι πολύ μικρός.
Την ίδια καθησυχαστική στάση κρατά και ο Βρετανικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (FSA), τονίζοντας ότι τα αβγά έχουν αραιωθεί με άλλα υλικά.
Ο φορέας προσθέτει ότι τα αβγά αναμίχτηκαν με μη μολυσμένα και όλα χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή κέικ και κις λορέν, τα οποία πωλούνται στα σούπερμαρκετ της Βρετανίας. Τα προϊόντα αυτά έχουν περιορισμένη διάρκεια κατανάλωσης, ενώ η πλειοψηφία τους έχει ήδη πωληθεί, σύμφωνα με το φορέα, που προσθέτει ότι τα σουπερμάρκετ αποσύρουν από τα ράφια τους μία μικρή ποσότητα που δεν έχει ακόμη λήξει. Ωστόσο, η FSA έχει επαναλάβει ότι «δεν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών», καθώς τα αβγά έχουν αναμιχθεί με μη μολυσμένα, με αποτέλεσμα να «έχει αραιωθεί το επίπεδο της διοξίνης. Κίνδυνος για την υγεία υπάρχει όταν η κατανάλωση τροφίμων με υψηλά επίπεδα διοξίνης γίνεται για μεγάλη χρονική περίοδο», καταλήγει.

Χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη
ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ότι οι βρετανικές Αρχές θα συνεχίσουν τις έρευνες και θα ενημερώνουν συνέχεια το κοινό. Ο συναγερμός σήμανε αφότου έγινε γνωστό ότι χιλιάδες τόνοι ζωοτροφής μολυσμένης με διοξίνη χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 1.000 φάρμες πουλερικών και χοιροστάσια στη Γερμανία. Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι τα αβγά εστάλησαν στην Ολλανδία για επεξεργασία και στη συνέχεια στη Βρετανία, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για την παρασκευή τροφίμων, όπως μαγιονέζας και ζυμαρικών. Την ανακοίνωση ότι τα μολυσμένα τρόφιμα έφτασαν στη Βρετανία έκανε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα υγείας.

Top