Σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας

Θα επωφεληθούν οι Ευρωπαίοι από τη συνθήκη
Σύντομη εορταστική τελετή για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι και η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Άστον αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Η δημιουργία θέσης μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η Συνθήκη της Λισαβόνας τέθηκε από χθες 1η Δεκεμβρίου σε ισχύ, με την ανάληψη των καθηκόντων του πρώτου προέδρου της ΕΕ, του Βέλγου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, της Βρετανίδας Κάθριν Άστον. Η Συνθήκη, που καταρτίστηκε για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ και της ισχυρότερης θέσης της στα διεθνή πράγματα, θα δώσει στην ΕΕ «τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ανακοίνωσή του. «Η ΕΕ θα διαθέτει στο εξής περισσότερα εφόδια, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για την επίλυση θεμάτων όπως οι τομείς της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Θα είναι, επίσης, σε θέση να μιλά με δυνατή φωνή στη διεθνή σκηνή», τόνισε ο Μπαρόζο.
Καινοτομία η θέση του Προέδρου
Βασική καινοτομία της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι η δημιουργία της θέσης του μόνιμου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών, την οποία αναλαμβάνει ο 62χρονος Βέλγος Ρομπέι για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια. Η Βρετανίδα Κάθριν Άστον, 53 ετών, ανέλαβε από χθες τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αντικαθιστώντας τον Ισπανό Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος παρέμεινε επί 10 χρόνια επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η βαρόνη Άστον θα διαθέτει σε σχέση με τον προκάτοχό της ενισχυμένα προνόμια και μιαν αμιγώς διπλωματική υπηρεσία δύναμης αρκετών χιλιάδων υπαλλήλων.
Μια σύντομη τελετή, που διοργανώθηκε από την πορτογαλική κυβέρνηση και τη σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επρόκειτο να λάβει χώρα χθες βράδυ στην πορτογαλική πρωτεύουσα, για να εορταστεί η έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ευνοεί τους Ευρωπαίους η Συνθήκη

Σημαντικά νέα πλεονεκτήματα στους πολίτες θα επιφέρει η Συνθήκη της Λισαβόνας, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η νέα Συνθήκη θα επιτρέψει στην ΕΕ να συγκεντρωθεί πλήρως στη διαχείριση της ομαλής εξόδου από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, και στην προώθηση της στρατηγικής του 2020 για οικολογικότερη ανάπτυξη. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουελ Μπαρόζο δήλωσε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας θέτει τους πολίτες στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού οράματος.
Κατά την Επιτροπή, η Συνθήκη της Λισαβόνας εγγυάται ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να παίζουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών υποθέσεων και ότι τα θεμελιώδη δικαιώματά τους θα είναι εγγεγραμμένα σε Χάρτη. Η ΕΕ θα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες στους τομείς της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, του διασυνοριακού εγκλήματος και της μετανάστευσης, ενώ θα είναι επίσης σε θέση να ομιλεί με ισχυρότερη φωνή στη διεθνή σκηνή.

Οι βελτιώσεις
-πιο δημοκρατική, πιο ανοιχτή και πιο υπεύθυνη Ένωση: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια θα ασκούν τώρα μεγαλύτερη επιρροή στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων της ΕΕ, και οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι αποφασίζουν οι υπουργοί της χώρας τους στο επίπεδο της ΕΕ. Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ,
-αποτελεσματικότερη Ένωση: χάρη στην αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη λειτουργία των θεσμικών οργάνων. Η ΕΕ θα έχει στη διάθεσή της περισσότερα μέσα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και της εμπορίας ανθρώπων,
-περισσότερα δικαιώματα για τους Ευρωπαίους: οι αξίες και οι στόχοι της ΕΕ θα καθοριστούν με περισσότερη σαφήνεια από ποτέ άλλοτε. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων θα έχει νομικό καθεστώς ίδιο με εκείνο των Συνθηκών της ΕΕ,
-μεγαλύτερο κύρος διεθνώς: έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις ως μέρος του έργου που στόχο έχει να ενισχυθεί η συνοχή μεταξύ των διαφόρων σκελών της εξωτερικής πολιτικής, ιδίως της διπλωματίας, της ασφάλειας, του εμπορίου και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα πλεονεκτήματα

-Δικαίωμα των πολιτών να ζητούν από την Επιτροπή να προτείνει νέα πρωτοβουλία («πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών»).
-Μεγαλύτερη προστασία των πολιτών χάρη στο νέο καθεστώς, που παρέχεται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
-Διπλωματική και προξενική προστασία για όλους τους πολίτες της ΕΕ, όταν ταξιδεύουν και διαμένουν στο εξωτερικό.
-Αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών στην Ένωση, όπως πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, κ.λπ.
-Νέες δυνατότητες αντιμετώπισης των διασυνοριακών επιπτώσεων της ενεργειακής πολιτικής, της προστασίας των πολιτών και της καταπολέμησης των σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας.
-Κοινή δράση για τη δίωξη των εγκληματικών κυκλωμάτων διασυνοριακής εμπορίας ανθρώπων.
-Κοινοί κανόνες για να αποφεύγεται το φαινόμενο της αναζήτησης του ευνοϊκότερου κράτους υποδοχής από τους αιτούντες άσυλο σε διάφορα κράτη μέλη.
-Καταστολή της τρομοκρατίας, μέσω της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.
-Πιο δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ
-Δυνατότητα παροχής έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειας στις τρίτες χώρες.

Στη Σλοβενία ο Ρομπέι
Στο μεταξύ, ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, επισκέφθηκε χθες τη Σλοβενία για συνομιλίες με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας Ντανίλο Τουρκ και Μπορούτ Παχόρ. Ο κ. Βαν Ρομπέι είχε αρχικά προγραμματίσει την επίσκεψη στη Λιουμπλιάνα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού του Βελγίου. Μετά την εκλογή του στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα ο Ιβ Λετερνέ.
Στις συνομιλίες του πρωθυπουργού της Σλοβενίας με τον κ. Βαν Ρομπέι, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του προέδρου της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου, αναμένεται να κυριαρχήσει το μελλοντικό έργο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι κ. Βαν Ρομπέι και Παχόρ θα εξετάσουν, επίσης, τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο, τις κλιματικές αλλαγές, την οικονομία και το πρόγραμμα της Στοκχόλμης, που θα καθορίσει το πλαίσιο για το έργο της αστυνομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνεργασία των τελωνειακών Αρχών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει ακόμη δύο από τις προτεραιότητες της Σλοβενίας, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τη διεύρυνση της Ε.Ε.
Ο κ. Παχόρ δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη Σλοβενία το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέρχεται από μία σχετικά μικρή χώρα και χαρακτήρισε τον κ. Βαν Ρομπέι «άνθρωπο του διαλόγου, του συμβιβασμού, τον οποίο χρειάζεται ακριβώς τώρα η Ευρώπη».

Τι λέει η Συνθήκη της Λισαβόνας

Η Συνθήκη της Λισαβόνας (γνωστή και ως Μεταρρυθμιστική Συνθήκη) είναι μία συνθήκη που υπογράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 2007, στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας, στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία υποκαθιστά το εγκαταλειφθέν Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τροποποιώντας τις υπάρχουσες συνθήκες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η επίσημη ονομασία της συνθήκης είναι «Συνθήκη της Λισαβόνας για την τροποποίηση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας» (η τελευταία αυτή θα μετονομασθεί σε Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και περιλαμβάνει επίσης μία σειρά πρωτοκόλλων και δηλώσεων.

Τα στάδια της Συνθήκης της Λισαβόνας:

-Ιούνιος 2007: εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Διακυβερνητική Διάσκεψη με σκοπό την τροποποίηση των ισχυουσών Συνθηκών
-Ιούλιος-Οκτώβριος 2007: διακυβερνητική διάσκεψη
-Έγκριση της Συνθήκης κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης και 19ης Οκτωβρίου 2007
-12 Δεκεμβρίου 2007: Διακήρυξη του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων από τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής
-13 Δεκεμβρίου 2007: υπογραφή της νέας Συνθήκης της Λισαβόνας
-Δεκέμβριος 2007 - Νοέμβριος 2009: διαδικασίες επικύρωσης στα 27 κράτη-μέλη
-1 Δεκεμβρίου 2009: έναρξη ισχύος της Συνθήκης.
Top