Άνοδος και πτώση γιγάντων…

Πριν από λίγες μέρες η «Σ», σε ενδιαφέρον ρεπορτάζ στην κυριακάτικη έκδοση, μας θύμισε την άνοδο και την πτώση ομάδων στην Ευρώπη που έφτασαν στις κατακτήσεις τροπαίων στις χώρες τους, αλλά και είχαν είτε κατακτήσεις τροπαίων είτε λαμπρές χρονιές σε ευρωπαϊκές ή παγκόσμιες διοργανώσεις.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις ομάδες που σήμερα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ή τέλος πάντων έχουν χάσει την αίγλη των προηγούμενων χρόνων, η Μονακό της Γαλλίας, η Τορίνο της Αγγλίας, η Ρίβερ Πλέιτ της Αργεντινής και αρκετές άλλες παραδοσιακές πρωταγωνίστριες, που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε διαρκή χειμερία νάρκη. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν και εδώ στην Κύπρο, στον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο χώρο.

Ομάδες που πέρασαν και από την Α’ κατηγορία ή που παραδοσιακά ήταν μεταξύ Β’ και Γ’ κατηγορίας, είτε φυτοζωούν είτε έχουν διαλυθεί. Βεβαίως, έπαιξε ρόλο και η καταστροφή του 1974, αλλά δεν ήταν η αιτία. Ο Ορφέας, ο ΑΣΙΛ, ο Διγενής Μόρφου, ο Νέος Αιώνας Τρικώμου, ο Παρθενώνας Ζώδιας, η ΑΕΜ Μόρφου, η ΛΑΛΛ Λύσης είναι κάποια παραδείγματα.

Όταν το αρχαιότερο σωματείο της Κύπρου (Νέος Αιώνας) εδώ και χρόνια δεν υπάρχει, όταν η δεύτερη μεγάλη ομάδα της Μόρφου (ΑΕΜ) έχει κλείσει το μαγαζί, κι όταν ομάδες με χρόνια παρουσίας στην Α’ κατηγορία (Ορφέας, ΑΣΙΛ, Διγενής) είτε βρίσκονται αγροτικό είτε δίνουν συνεχή μάχη ύπαρξης, ασφαλώς λυπεί όχι μόνο τον κόσμο τους, αλλά και όλους αυτούς που ασχολούνται με την ιστορία του ποδοσφαίρου και κυρίως αυτούς που πρόλαβαν έστω λίγο να θαυμάσουν τους παικταράδες της δεκαετίας του '60 και του '70, που φόρεσαν τη φανέλα των ιστορικών αυτών ομάδων.

Τα σκέφτηκα (ξανά) όλα αυτά, διαβάζοντας πρωί-πρωί το αποτέλεσμα του ΕΘΑ-ΑΕΛ στο μπάσκετ 112-32 για τους Εγκωμίτες!!! Είναι απίστευτη εξέλιξη για τη «Βασίλισσα» του αθλήματος, είναι κατάντια και είναι ντροπή. Επιτέλους, κάποιοι ας αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν έναντι του κόσμου, αλλά κυρίως της ένδοξης ιστορικής ΑΕΛ.

Καλύτερα ας αποχωρήσει από το πρωτάθλημα με όλες τις συνέπειες που θα έχει, παρά κάθε εβδομάδα να δέχεται ντροπιαστικές ήττες και να καταρρίπτει κάθε αρνητικό ρεκόρ. Η ομάδα που δόξασε όσο καμία άλλη το κυπριακό μπάσκετ ντροπιάζεται στο παρκέ και ουδείς συγκινείται. Ποιος και πότε θα σταματήσει τον συνεχή της Γολγοθά;

Top