Έγινε 65 χρονών η «Αθάνατη» της Λάρνακας

Οι σταθμοί στην πορεία της Αλκής

Η Αλκή ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1948 μετά τη διαμάχη που εκδηλώθηκε μεταξύ των αθλητών και ποδοσφαιριστών τότε και αμέσως αγκαλιάζεται από πολλούς φιλάθλους. Η Αλκή πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΚΕΠΟ και το 1954 εντάσσεται στη δύναμη της ΚΟΠ, σαν σωματείο Β’ Κατηγορίας. Ιδρυτές του σωματείου ήταν οι Δρ Αννίβας Φράνσις, Δρ Κ. Μαρκίδης, Δρ Μαρσέλλος, Π. Πετρόπουλος κ.ά. Μπορεί να ήταν πάντα στη σκιά των άλλων δύο ομάδων της Λάρνακας, όμως είχε πάντα τους δικούς της φανατικούς οπαδούς στην πόλη και επαρχία. Οι φίλοι της τής έδωσαν το προσωνύμιο «Αθάνατη» κι αυτό γιατί η Αλκή από τη δεκαετία του ’80 άρχισε να παρουσιάζει πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα η ομάδα αρκετές φορές να υποβιβαστεί στη Β’ Κατηγορία.

Παρ΄ όλα αυτά, όμως, η Αλκή βρίσκει τη δύναμη και καταφέρνει να αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα και να στέκει όρθια. Μία ομάδα που έχει γράψει τη δική της ιστορία στο ποδόσφαιρό μας και κέρδισε τη συμπάθεια του φίλαθλου κόσμου. Συμπληρώνει 65 χρόνια ζωής και δράσης αυτό τον μήνα η Αλκή και δικαιολογημένα οι φίλοι της νιώθουν περήφανοι. Οι «κυανέρυθροι» της Λάρνακας είναι αρκετά άτυχοι αφού έφτασαν 5 φορές σε τελικό Κυπέλλου, όμως ποτέ δεν μπόρεσαν να πανηγυρίσουν έναν τίτλο στην Α’ Κατηγορία.

Από τις τάξεις της Αλκής πέρασαν σπουδαίοι παίκτες που έπαιξαν και στην εθνική ομάδα ή πήραν μετεγγραφή για μεγάλες ομάδες. Δύο μεγάλα ονόματα της ομάδας ήταν ο Παναής Νικολάου και ο Νικολής Στυλιανού. Μετά από αυτούς, βέβαια, ήταν οι δίδυμοι αδερφοί Κωστάκης και Θανάσης Αλεξάνδρου, Τάρταρος, Κ. Ανδρέου, Αντωνάκης, οι αδερφοί Παναγιώτου, οι αδερφοί Νικολάου (τα παιδιά του Παναή), Ν. Νικολάου, Ν. Λεωνίδου, Κ. Παναγή, Τσαγγάρης κ.ά.

Η πρώτη παρουσία

Η πρώτη παρουσία της Αλκής στην Α’ Κατηγορία ήταν το 1960-61. Πήρε τη 12η και προτελευταία θέση (δεν ίσχυε η διαβάθμιση) και σε 24 αγώνες πέτυχε 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 17 ήττες και πήρε 35 βαθμούς, με αναλογία τερμάτων 24-70.

Τα αποτελέσματα που έφερε ήταν:

ΑΕΛ: 1-1, 2-4
Ανόρθωση: 0-1, 1-8
ΑΠΟΕΛ: 2-2, 1-4
Απόλλωνας: 1-6, 1-2
Άρης: 0-4, 0-1
ΑΫΜΑ: 1-3, 3-1
ΕΠΑ: 1-2, 2-0
Ολυμπιακός: 0-4, 1-2
Ομόνοια: 0-3, 1-10
Ορφέας: 4-2, 1-0
ΠΟΛ: 0-1, 1-1
Σαλαμίνα: 0-5, 1-2

Παίκτες που έπαιξαν σ’ αυτή την περίοδο ήταν οι: Αντρίκκος, Σάββας, Νικολής, Πύρκος, Κοκής, Σολής, Τάκης, Ηλίκκος, Ψαράς, Ευτύχιος, Τάσος, Χειλάς.

· Η καλύτερη χρονιά για την Αλκή στην Α’ Κατηγορία ήταν την περίοδο 1978-79, όταν πήρε την 3η θέση στη βαθμολογία, πίσω από την Ομόνοια και τον ΑΠΟΕΛ. Σε 30 αγώνες πήρε 33 βαθμούς αφού πέτυχε 12 νίκες, 9 ισοπαλίες, 9 ήττες και είχε 41-39 τέρματα. Τα αποτελέσματα που έφερε αυτήν τη χρονιά ήταν:

ΑΕΛ: 2-1, 0-0
Ανόρθωση: 0-0, 0-0
ΑΠΟΕΛ: 2-1, 1-2
Απόλλων: 2-2, 0-1
ΑΠΟΠ: 6-0, 0-3
Αραδίππου: 1-1, 2-1
Άρης: 1-1, 2-0
Διγενής: 1-1, 2-0
ΕΠΑ: 1-3, 2-1
Ευαγόρας: 2-0, 1-0
Ολυμπιακός: 1-1, 1-2
Ομόνοια: 1-6, 1-2
Ένωση: 3-2, 0-3
Πεζοπορικός: 0-1, 1-0
Σαλαμίνα: 1-1, 4-3

5 τελικοί χωρίς τίτλο!


Για την Αλκή ασφαλώς αποτελεί μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι η ομάδα έφτασε πέντε φορές στον τελικό του Κυπέλλου. Την ίδια ώρα, όμως, οι φίλοι της ομάδας νιώθουν πικρία αφού ποτέ δεν μπόρεσαν να κερδίσουν έναν τίτλο. Η πρώτη φορά που βρέθηκε στον τελικό η «Αθάνατη» ήταν το 1967. Έχασε στο ΓΣΠ από τον Απόλλωνα με 1-0. Στον τελικό έπαιξε με τους: Θεοδόση, Λευτέρη, Νικολή, Κοκή, Κ. Αλεξάνδρου, Σέργη, Σαββή, Παναή, Λειβαδιώτη, Ηλία, Θανάση.

Η δεύτερη φορά ήταν το 1970 και στον τελικό βρέθηκε αντιμέτωπη με τον συντοπίτη της Πεζοπορικό. Ο αγώνας έγινε στο ΓΣΠ και ο ΠΟΛ κέρδισε 2-1, μειώνοντας στο 90΄ με τον Θανάση Αλεξάνδρου. Στον τελικό παρατάχθηκε με τους: Θεοδόση, Σαββή, Τάκη, Κ. Αλεξάνδρου, Νικολή, Κ. Ανδρέου, Τάρταρο, Σέργης (Β. Βιολάρης), Παναή, Αθανάση, Ηλία (Φώτος).

Το 1976 θα βρεθεί στον τελικό με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ. Ο αγώνας έγινε στο Τσίρειο και η Αλκή γνώρισε τη συντριβή με 6-0. Η Αλκή έπαιξε με τους: Περικλέους, Χριστάκη, Ολύμπιο, Μανώλη, Μ. Παναγιώτου, Ανδρέου, Θεοδοσίου, Αγγελή, Δημ. Παναγιώτου, Αντωνάκη, Βιολάρη.

Η «Αθάνατη» έφτασε στον τελικό Κυπέλλου και την επόμενη χρονιά. Έχασε στο ΓΣΠ (12/6/1977) από τον Ολυμπιακό 2-0. Στον τελικό αγωνίστηκαν οι Περικλέους, Γιόκκας, Δ. Φαντούσης, Σπύρου, Μ. Παναγιώτου, Ανδρέου, Τ. Φαντούσης (60΄ Παναής), Αγγελής (50΄ Ιωάννου), Δ. Παναγιώτου, Αντωνάκης, Θεοδοσίου.

Η πέμπτη και τελευταία φορά που έφτασε η Αλκή σε τελικό, ήταν το 1980. Έχασε στο Μακάρειο από την πρωταθλήτρια Ομόνοια 3-1 και το τέρμα της πέτυχε στην εκπνοή του αγώνα ο Μάριος Παναγιώτου. Στον τελικό αγωνίστηκαν οι: Π. Σαΐττης, Ιωάννου, Βιολάρης, Μανώλη, Μ. Παναγιώτου, Μαππούρας, Πίριλλος, Νικολάου, Δημ. Παναγιώτου, Ανδρέου, Ν. Λεωνίδου.

Μία ευρωπαϊκή παρουσία

Μπορεί το 1980 η Αλκή να ήταν φιναλίστρια Κυπέλλου, όμως το γεγονός ότι έχασε από την πρωταθλητρια Ομόνοια, της έδωσε το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ που ήταν και η μοναδική ευρωπαϊκή της παρουσία. Αντίπαλός της η Διναμό Βουκουρεστίου. Στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στη Ρουμανία ενώπιον 17 χιλιάδων φιλάθλων, η Αλκή έχασε 3-0. Η ομάδα της Λάρνακας έπαιξε με τους Γ. Περικλέους, Ολύμπιο, Βιολάρη, Μ. Παναγιώτου, Κ. Ανδρέου, Μ. Ιωάννου, (46΄ Μ. Πέτρου), Ππύριλλο, Παναή, Στάσο, Τ. Φαντούση, Μαππούρα.
Εφιαλτικό απόγευμα πέρασε η Αλκή στον επαναληπτικό αγώνα με τη Διναμό Βουκουρεστίου. Στο παλιό ΓΣΠ γνώρισε τη συντριβή με 9-0. Η «Αθάνατη» παρατάχθηκε με τους Π. Σαΐττη (57΄ Γ. Περικλέους), Μ. Ιωάννου, Κ. Ανδρέου, Μ. Παναγιώτου, Βιολάρη (75΄ Ν. Λεωνίδου), Μαππούρα, Παναή, Ολύμπιο, Μ. Πέτρου, Στάσο, Τ. Φαντούση.

Οικογενειακή ομάδα


Για χρόνια η Αλκή είχε μία… οικογενειακή συνέχεια. Είναι από τις ομάδες όπου υπήρχαν αδέρφια που αγωνίζονται μαζί. Από τα παλαιότερα χρόνια συναντούμε τους αδερφούς Κωστάκη και Θανάση Αλεξάνδρου, τους Ηλία και Σολή και αργότερα τους Μάριο, Δημητράκη και Χριστάκη Παναγιώτου. Είναι όμως και οι Τόνης και Δώρος Φαντούσης, Νίκος και Άνδρος Λεωνίδου και τα τέσσερα παιδιά του παλιού άσου της ομάδας Παναή. Οι Νίκος, Χάρης, Ανδρέας και Δημήτρης Νικολάου. Τα παιδιά του Παναή έχουν αγωνιστεί και σε άλλες ομάδες, όπως και οι Τάρταρος, Κ. Παναγή, Τσαγγάρης (στην Ανόρθωση), Κ. Ανδρέου, Αντ. Γεωργίου (στην ΕΠΑ), Θανάσης και Κωστάκης Αλεξάνδρου (στον ΠΟΛ).

Top