Ανόρθωση-Νέα Σαλαμίνα, αλησμόνητα ντέρμπι στο ΓΣΕ

Για άλλη μια χρονιά το τοπικό ντέρμπι της Αμμοχώστου μεταξύ Ανόρθωσης και Νέας Σαλαμίνας θα γίνει μακριά από το ΓΣΕ. Μακριά από την αγαπημένη Αμμόχωστο. Την πόλη του Ευαγόρα, την πόλη του Ονήσιλου και του Τεύκρου. Χώμα που γεννήθηκα, γη που νοσταλγώ. Οι μνήμες ξυπνούν πιο έντονα τέτοιες μέρες και ταξιδεύουν στην όμορφη πόλη, τις αμμουδιές της, τα σπίτια και τους δρόμους της. Δεν ξεθώριασαν και ούτε θα ξεθωριάσουν οι εικόνες από την Αμμόχωστο, που κρατούν δεμένους όλους τους κατοίκους της και ζωντανό τον πόθο για επιστροφή. Οι πιο παλιοί θα θυμούνται νοσταλγικά και οι νεότεροι μαθαίνουν και οφείλουν να κρατούν ζωντανές τις μνήμες.

Οι αγώνες Ανόρθωσης-Νέας Σαλαμίνας ήταν κάθε χρόνο μια γιορτή για τους φιλάθλους της Αμμοχώστου. Ένα ποδοσφαιρικό πανηγύρι που ξεκινούσε μια εβδομάδα πριν από το παιχνίδι και ο απόηχός τους κρατούσε για μέρες. Δεν υπήρχε φανατισμός και «μίσος» μεταξύ των αντιπάλων. Υπήρχε, σίγουρα, πάθος για τη νίκη και το γόητρο, αλλά, πάντα, σε όμορφο περιβάλλον, με πειράγματα και στοιχήματα για το ποια ομάδα θα κέρδιζε το τοπικό ντέρμπι. Οι φίλαθλοι πήγαιναν μαζί στο γήπεδο, στο αξέχαστο ΓΣΕ και χώριζαν όταν έμπαιναν στο στάδιο. Μετά τον αγώνα ήταν ξανά μαζί για ανάλυση του αγώνα και τα γνωστά πειράγματα.

Το ίδιο κλίμα, φιλίας και αγάπης, υπήρχε και μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Τότε που όλοι έπαιζαν για τη φανέλα της ομάδα τους, για τον εαυτό τους, γιατί αγαπούσαν το ποδόσφαιρο. Ξέρετε ποιο ήταν το πριμ για τους νικητές; Ένα δείπνο από τη Διοίκηση, μια διασκέδαση σε νυκτερινό κέντρο. Όμορφες, αξέχαστες και νοσταλγικές στιγμές του παρελθόντος. Λες και ήταν χθες, εκεί στην αγαπημένη μας Αμμόχωστο.

*Η Ανόρθωση υπερέχει σαφώς της Νέας Σαλαμίνας στην προϊστορία των τοπικών ντέρμπι. Από το 1955-66 συναντήθηκαν 102 φορές. Η Ανόρθωση κέρδισε 56 αγώνες, η Σαλαμίνα 18 ενώ 28 αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Εντός έδρας (έστω και τυπικά) σε 51 αγώνες η Ανόρθωση κέρδισε 33 παιχνίδια, 7 κέρδισε η Σαλαμίνα και είχαμε 11 ισοπαλίες. Η Κυρία προηγείται και στα τέρματα 105-52. Εκτός έδρας σε 51 αγώνες πάλι υπερέχει η Ανόρθωση με 23 νίκες έναντι 11 της Σαλαμίνας, ενώ 17 αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Στα τέρματα προηγείται πάι η Ανόρθωση 76-52, όπως και συνολικά στα τέρματα 181-104.

Στο ΓΣΕ Αμμοχώστου έγιναν 35 αγώνες. Η Ανόρθωση κέρδισε17, η Σαλαμίνα 10, ενώ 8 αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Η Ανόρθωση πέτυχε 58 τέρματα και η Σαλαμίνα 44. Η πιο μεγάλη νίκη για την Ανόρθωση ήταν το 7-1 το 19997-98, το 6-5 (1967-68), το 5-3 (1998-99) ενώ κέρδισε 5-2 (2005-06), 5-1 (1962-63), 5-0 (2007-08). Η πιο μεγάλη νίκη για τη Νέα Σαλαμίνα ήταν 4-3 το 1978-79 και 4-0 (1981-82).

ΤΟ πρώτο και ιστορικό παιχνίδι μεταξύ Ανόρθωσης-Νέας Σαλαμίνας έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 1953, μετά την απόφαση της ΚΟΠ για ενοποίηση του ποδοσφαίρου. Ήταν, αυτό το φιλικό, η πρώτη έμπρακτη ενοποίηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, το παιχνίδι θα ξεκινούσε στις 3:30 μ.μ., όμως ο κόσμος άρχισε να φτάνει από τη μία το μεσημέρι και στις 2 μ.μ. το ΓΣΕ γέμισε ασφυκτικά. Η είσοδος ήταν ένα σελίνι και εισπράχτηκαν 260 λίρες! Οι φίλαθλοι ήταν πάνω από 5000, ενώ πολλοί είδαν τον αγώνα όρθιοι. Η Ανόρθωση κέρδισε 3-1 και για την ιστορία αναφέρουμε πώς έπαιξαν οι δύο ομάδες.

Ανόρθωση: Κώτσιος, Μάντζιαλος, Ξάνθος, Πάμπος, Άριστος, Βοσκαρής, Χατζηλοΐζος, Ντίνος, Ξανθούλλης, Σιάηλος, Παπαδόπουλος.

Νέα Σαλαμίνα: Μπλάκκης, Τάκης, Αντρελλής, Αντρικκής (Παπαθωμάς), Αντρέας, Παράσχος, Νιταής, Βάσος, Τζιωρτζής, Τζιουμπής, Τυρίμος.

ΕΝΑ από τα αξέχαστα τοπικά ντέρμπι της Αμμοχώστου έγινε στις 5 Δεκεμβρίου 1971 και έληξε ισόπαλο 3-3. Η Ανόρθωση, παρόλο που βρέθηκε πίσω στο σκορ (το γκολ ο Μουσκάλλης), κατάφερε στο ημίχρονο να προηγηθεί με 3-1(τα τέρματα Αντωνάκης, Παναγίδης, Χαραλάμπους). Στην επανάληψη η Σαλαμίνα ισοφάρισε με δυο τέρματα του Μυρμιδώνη.

Ανόρθωση: Φάνος, Μέρτακκας (Ττοφής), Χ''Γιάννης, Στέφανος, Σιαήλης, Σώτος, Σολέας (Θεοχαρίδης), Μάντης, Χαραλάμπους, Αντωνάκης, Παναγίδης.

Σαλαμίνα: Τσούκκας, Άγγελος, Μάλος, Μιχαλάκης (Δουκανάρης), Φώκκης, Μουσκάλλης, Μυρμιδόνης, Άντρος, Κότροφος, Κοντεάτης, Καραολής.

Μεγάλα ονόματα

Από τις τάξεις των δύο ομάδων πέρασαν μεγάλα ονόματα ποδοσφαιριστών που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ποδόσφαιρό μας, τα οποία θα θυμηθούμε σήμερα. Μετακινήσεις παικτών από τη μια ομάδα της Αμμοχώστου στην άλλη δεν υπήρχαν πολλές. Πριν από το 1974 ο Α. Καραολής από τη Σαλαμίνα πήγε στην Ανόρθωση. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όμως, ήταν αυτές των Γιαννάκη Οκκά, Νίκου Νικολάου και Πάμπη Ανδρέου που πανηγύρισαν τίτλους με την Ανόρθωση που, αναγνωρίζοντας το ταλέντο τους, τους απέκτησε από τη Σαλαμίνα. Και στις δύο ομάδες έπαιξαν και οι Άντρος Παναγιώτου, Πάρης Ηλία, Ντάνιελ.

10 Δεκ. 1972: Με γκολ του Μέρτακκα η Ανόρθωση κέρδισε 1-0 τη Σαλαμίνα. Η Ανόρθωση έπαιξε με τους: Φάνο, Χ'' Γιάννη, Αρτέμη, Στέφανο, Παρτασίδη, Ν. Σιδέρη, Σολέα (46' Τάρταρο), Μέντη, Αντωνάκη, Θεοδώρου (72' Μέρτακκας), Φοίβος. Η Σαλαμίνα έπαιξε με τους Κουγκά, Μάλο, Δουκανάρη, Νικολάου, Μιχαλάκη, Αβραάμ, Φώκκη, Ηλία, Άγγελο (72' Τ. Λουκά), Θεοφάνους, Καραολή.

19 Δεκ. 1982: Στο Δασάκι Άχνας η Ανόρθωση κέρδισε 3-0 με σκόρερ τους Ιορντάνοφ, Ανδρέου, Τσούκκα

Ανόρθωση: Παμπόρης, Τουμάζου (Κοβής), Νικόλας, Κωνσταντίνου, Στέφανος, Σ. Γεωργίου (Αντώρκας), Τσούκκας, Α. Ανδρέου, Ιορντάνοφ, Κίττος, Φοίβος.

Σαλαμίνα: Χριστάκης, Μωυσής, Παντελής, Λάμπρος, Κουλλαπής, Μανές, Χρ. Μαύρος, Λέλλος (Μαντζουράς), Φλ. Νικολάου (Κακούσιης), Πολ, Μιχαήλοφ.
14 Δεκ. 1992 Στο «Αμμόχωστος» η Ανόρθωση κέρδισε 2-1(Βάλτσιακ / Χαραλάμπους, Α. Παναγιώτου)

Σαλαμίνα: Γ. Ιωάννου, Ν. Ανδρέου (23' Δημητρίου), Ρούσος, Ψαράς, Β. Μαύρος, Βλάχος, Πτακ, Αρτέμης, Βάλτσιακ, Παναγιώτου, Κ. Ηλία (60' Παύλου).

Ανόρθωση: Γκάβελης. Α. Παναγιώτου, Α. Ιωάννου, Κάστανος, Παναγή, Τσαγγάρης (50' Ππούνας), Κετσπάγια, Χαραλάμπους, Ασσιώτης, Κοστόφ, Ρίζος.

Top