Ένα από τα ιστορικά σωματεία του τόπου μας είναι η ΛΑΛΛ Λύσης (Λέσχη Αγάπη Λαού Λύσης). Η ομάδα της Λύσης, που είχε μιαν αξιόλογη παρουσία στα πρωταθλήματα Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας, ανέστειλε τις δραστηριότητές της μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, παρόλο που στα πρώτα χρόνια του εκτοπισμού διατηρούσε ομάδα μπόουλινγκ, ύστερα από πρωτοβουλία φίλων του σωματείου για διατήρηση του ονόματος του συλλόγου.
Η ΛΑΛΛ λειτουργούσε ουσιαστικά στη σκιά του ΑΣΙΛ που ήταν καλύτερη ομάδα και έπαιξε και στην Α΄ Κατηγορία. Είχε όμως και η «κυανόλευκη» ομάδα πλούσια αθλητική, κοινωνική και πολιτιστική δράση. Στην ομάδα αγωνίστηκε κι ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου, το σπίτι του οποίου ήταν απέναντι από το οίκημα της ΛΑΛΛ.
Το πρώτο σωματείο που λειτούργησε στη Λύση ήταν η «Αναγέννηση», που ιδρύθηκε το 1895. Ακολουθεί το 1909 ο «Πανελλήνιος Πόθος» που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του δασκάλου της Λύσης κ. Τομπόλη. Το σωματείο στεγάστηκε σε οίκημα στην πλατεία του χωριού και ήταν συνδρομητής σε δύο εβδομαδιαίες εφημερίδες. Κάτι πρωτοποριακό για την εποχή. Τις εφημερίδες διάβαζε μεγαλόφωνα ο δάσκαλος της κοινότητας και τα μέλη παρακολουθούσαν με κατάνυξη.
Το 1919 ιδρύεται νέο σωματείο «Η Αγάπη του λαού Λύσης». Με την ψήφιση του νόμου περί λεσχών, το σωματείο τούτο μετονομάζεται σε ΛΑΛΛ (Λέσχη Αγάπη Λαού Λύσης). Η Λ.Α.Λ.Λ., που απορρόφησε στο μεταξύ τα δύο προηγούμενα σωματεία, ανέπτυξε ποικίλη και πρωτοποριακή πνευματική δράση για την εποχή. Χορωδίες, μαντολινάτες, θεατρικές παραστάσεις, γεωργικές εκθέσεις, ομιλίες, αγώνες στίβου, εκδρομές, λειτουργία βιβλιοθήκης κ.ά. λαμπρύνουν τη δράση της. Πρόεδρος του σωματείου για πολλά χρόνια ήταν ο μετέπειτα πρώτος δήμαρχος Λύσης, αείμνηστος Γιάγκος Σουρουλλάς, δάσκαλος βυζαντινής μουσικής.
Το οίκημα της ΛΑΛΛ ήταν στην πλατεία της Λύσης, απέναντι από το σπίτι του Γρηγόρη Αυξεντίου. Μετά την ανεξαρτησία κτίστηκε ιδιόκτητο οίκημα κοντά στο Συμβούλιο Βελτιώσεως Λύσης. Το σωματείο, πριν από το 1974, ανήκε στη δύναμη της ΚΟΠ και αγωνιζόταν στα πρωταθλήματα Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας, με δικό του ιδιόκτητο γήπεδο στο δρόμο Λύσης - Άρσους. Πρωτεργάτες του σωματείου ήταν οι Ανδρέας Καρουλλάς, Ξενής Κασάπης και Παναγής Ττόφα. Ιδιαίτερα ο κ. Καρουλλάς είχε συνδέσει το όνομά του με το σωματείο και ήταν η ψυχή της ΛΑΛΛ. Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Δεν ήταν απλά ο καφετζής του συλλόγου αλλά και ο παράγοντας, ο έφορος και αυτός που έλυνε πολλά προβλήματα. Ένας αγνός αγωνιστής της ΕΟΚΑ που έμεινε συνειδητά μακριά από τη δημοσιότητα και η ψυχή της ΛΑΛΛ, με τον ίδιο μειλίχιο χαρακτήρα, την πραότητα και την ανθρωπιά του.
Να θυμηθούμε, όμως, και κάποιους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τη ΛΑΛΛ Λύσης.
Στη δεκαετία του '50 ήταν οι Ανδρέας Καρουλλάς, Π. Ξενά, Γρηγόρης Αυξεντίου, Ανδρέας Σουρουλλάς, Ξενής Κασάπης, Ανδρέας Μενοίκου, Δημήτρης Καγκάρης, Χαμπής Πέτρου, Αντώνης Καράκκελλε, Ανδρέας Κοντάρας, Κάκος Λοΐζου, Γ. Χαλλούμας, Φραντζέσκου, Καλλής Τρίκου, Ξενής Πούλαρου, Κύπρος Μολέσκης, Δημήτρης Παπαδημήτρης.
Στα επόμενα χρόνια και μέχρι τον εκτοπισμό συναντούμε μεταξύ άλλων τους: Τζιώρτζη, Ανδρέα Κατσιή, Σωτήρη Κατζιή, Κόκο Μηνά, Α. Σακκά, Πλέσσα, Παρπούνα, Λυσάνδρου, Τζιαπουρή, Κλείτο, Ηλ. Παρπούνα, Ξ. Καρουλλά, Κυρ. Περσιάνη, Π. Ματσάγγο, Π. Παπαδημήτρη (δημοσιογράφος), Α. Καουρή και Π. Πέτσα (δημοσιογράφοι), Γιωρκατζιά, Σ. Σελιά, Ττόμη, Μιλή, Α. Ρούσο, Άντη, Γ. Ασσιώτη, Μιχ. Κοκκινή, Σ. Κοκκινή, Κ. Κοκκινή, Π. Σουρουλλά, Καλλή Φιλίππου (Καλλίπος), Ζαμόρα.
* Στη φωτογραφία μας, η ΛΑΛΛ, όπως αγωνίστηκε σε αγώνα παλαιμάχων το 1984 εναντίον του ΑΣΙΛ. Δεξιά, όρθιος, ο Ανδρέας Καρουλλάς.
Ο Γρηγόρης στη ΛΑΛΛ
Η σημερινή φωτογραφία-ρετρό της στήλης είναι αφιερωμένη στο Σταυραετό του Μαχαιρά, το Λυσιώτη υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Στη δεκαετία του '50 ο Γρηγόρης έπαιζε ποδόσφαιρο στην ομάδα του χωριού του, τη ΛΑΛΛ Λύσης, ενώ αργότερα παρακολουθούσε από κοντά την Ανόρθωση.
Ο Γρηγόρης είναι τρίτος από αριστερά στη φωτογραφία μας. Διακρίνονται, επίσης, οι Α. Καρουλλάς, Π. Ξενά, Α. Σουρουλλάς, Ξ. Κασάπης, Α. Μενοίκου, Δημ. Καγκάρης, Χ. Πέτρου, Α. Καράκκελε, Α. Κοντάρας, Κ. Λοΐζου.
Ποιος θα πάρει δεύτερο σερί τίτλο;
Πάνε 12 χρόνια να κάνει μια ομάδα στο κυπριακό πρωτάθλημα το ''back to back'', να κατακτήσει δηλαδή ένα δεύτερο πρωτάθλημα στη σειρά. Τελευταία ομάδα που το έκανε ήταν η Ανόρθωση με τη μεγάλη ομάδα της εποχής του Ντούσαν Μιτόσεβιτς, η οποία κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα στη σειρά (1996-2000).
Τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως πριν από το 1985, το φαινόμενο να κατακτά μια ομάδα όχι μόνο δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, αλλά πολύ περισσότερα, ήταν συχνό.
Θυμίζουμε ότι το ρεκόρ συνεχόμενων κατακτήσεων, με έξι τίτλους στη σειρά, κατέχει η Ομόνοια, που στέφθηκε πρωταθλήτρια από το 1974 μέχρι και το 1979. Οι «πράσινοι» έχουν ακόμη πέντε σερί πρωταθλήματα (1981 μέχρι το 1985) ενώ πέντε συνεχόμενους τίτλους μετρά και ο ΑΠΟΕΛ (από το 1936 ώς το 1940).
Το γεγονός ότι ο πρωταθλητής τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να επαναλάβει το κατόρθωμά του δείχνει τη δυσκολία να το επιτύχει από τη μια, κι από την άλλη το συναγωνισμό που υπάρχει, τουλάχιστον μεταξύ 3-4 ομάδων.
Από το 2000 και εντεύθεν, πρωτάθλημα έχουν πανηγυρίσει τέσσερις ομάδες. Ο ΑΠΟΕΛ με 5 τίτλους, η Ομόνοια με 3, η Ανόρθωση με δύο και ο Απόλλωνας μία φορά.
Μικρά - μικρά ενδιαφέροντα
* Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση, όμως κανένας δεν έδωσε συνέχεια ή δεν ζήτησε διευκρινίσεις.
* Αστυνόμος-χούλιγκαν κτύπησε διαιτητή και διακόπηκε παιχνίδι στο αγροτικό. Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε κατά του αστυνόμου, παρόλο που υπήρξαν καταγγελίες. Τι λένε οι αρμόδιοι;
* Τέρμα η δωρεάν προετοιμασία των προσφυγικών μας ομάδων στο Πήλιο. Λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού άναψε κόκκινο.
* Αυτοί που θα πάνε φέτος στο Πήλιο είναι με δικά τους έξοδα. Ήταν πάντα η επιλογή Δόξας, Άσσιας, ΠΑΕΕΚ, Διγενή και ΑΣΙΛ.
* Κάποιοι οπαδοί πρέπει να είναι λίγο ήρεμοι, όταν γίνεται αγιασμός στην πρώτη προπόνηση της ομάδας τους. Δεν γίνεται να φωνάζουν και να πανηγυρίζουν όταν ψάλλει ο ιερέας. Κάτι τέτοιο έγινε στην πρώτη της ΑΕΛ και ο παπα-Ανδρέας δήλωσε πως δεν θα ξαναπάει.
* Δεν αφήνουν οι κατοχικές «Αρχές» τον Τ/κ ποδοσφαιριστή της Αλκής να έλθει προπονήσεις. Ήταν αναμενόμενο.
* Κι αν έλθει θα έχει πάλι προβλήματα και θα τον απειλούν. Είναι γνωστός ο τρόπος που συμπεριφέρεται το ψευδοκράτος.
* Μπορεί να έφυγε από Ομόνοια και Απόλλωνα, αλλά ο Ντούρο ίσως έλθει για τον Ερμή. Πάντα θα γίνεται αυτή η ανακύκλωση.
* Η προσπάθεια για ενίσχυση συνεχίζεται για όλες τις ομάδες. Πιο πίσω είναι ακόμα Σαλαμίνα, Δερύνεια, Άχνα και Απόλλωνας.
* Κάποτε βρίσκεις και καλύτερες λύσεις όταν μένεις τελευταίος. Διότι κάποιοι που παζαρεύουν, τα... χάνουν όλα.
* Γιατί προτιμούν κλειστές προπονήσεις πολλές ομάδες; Φοβούνται να τους βλέπουν και οι οπαδοί τους;
* Μόνο η ΑΕΚ έρχεται σίγουρα στο τουρνουά της Ανόρθωσης, αφού ΠΑΟ και Ολυμπιακός δυσκολεύονται. Είναι σε αναμονή ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια.