Δεν είναι κριτήριο η πρεμιέρα

Ξεκίνησε το πρωτάθλημα και τα σχόλια δίνουν και παίρνουν από τους φιλάθλους για την πρώτη παρουσία των ομάδων. Μια πρεμιέρα με αναμενόμενο θέαμα, αρκετά τέρματα, χωρίς ισοπαλία, χωρίς εκπλήξεις, με καλή παρουσία του κόσμου, διαιτητικά λάθη αλλά ευτυχώς και χωρίς επεισόδια, με χαμηλούς τόνους σ' ό,τι αφορά τις δηλώσεις των παραγόντων.

Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα και ασφαλώς η πρεμιέρα δεν αποτελεί κριτήριο για να διαπιστώσει κάποιος τη δυναμικότητα των ομάδων μας. Ας μη βιαζόμαστε αφού ακολουθούν πολλά δύσκολα παιχνίδια και τα ντέρμπι που συνήθως παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεκδίκηση του τίτλου.
Οι ομάδες, πλην των εκπροσώπων μας στην Ευρώπη, χρειάζονται μία πίστωση χρόνου μέχρι να βρουν την απαιτούμενη ομοιογένειά τους. Τουλάχιστον 4-5 αγωνιστικές λένε κάποιοι προπονητές. Το σίγουρο είναι πως θα έχουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα αφού οι ομάδες έχουν ενισχυθεί σημαντικά, δαπάνησαν εκατομμύρια ευρώ, έκαναν... υπερβάσεις (φράση της μόδας έγινε) και έχουν όλες ψηλούς στόχους και φιλοδοξίες. Κάποια παιχνίδια έγιναν σε «βουβά» στάδια, λόγω τιμωρίας των σωματείων από περσινά επεισόδια οπαδών τους. Πολύ άσχημη εικόνα να βλέπεις ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους και ελπίζουμε ο κόσμος να πήρε τα μηνύματα και να μην επιτρέψουμε ξανά στους λίγους να οδηγούν τα σωματεία τους σε τιμωρίες και να στερούν από την πλειοψηφία του κόσμου να πάει στο γήπεδο.

Κύριο χαρακτηριστικό της πρεμιέρας ήταν οι δυσκολίες που συνάντησαν τα θεωρούμενα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Η δικαιολογία βέβαια είναι πως οι τρεις ομάδες παρουσιάστηκαν κουρασμένες λόγω των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων. Η Ομόνοια θυμήθηκε τα περσινά, «γυρίζοντας» πάλι το παιχνίδι απέναντι στην ΑΕΚ που ήταν ευχάριστη έκπληξη και άξιζε της νίκης. Δύσκολη νίκη για την Ανόρθωση, με την Αλκή να αφήνει καλές εντυπώσεις ενώ με άγχος κέρδισε κι ο ΑΠΟΕΛ ένα μαχητικό Ερμή.

Με νίκες μπήκαν στο νέο πρωτάθλημα οι Λεμεσιανοί. Την πιο καθαρή νίκη πέτυχε ο Απόλλωνας (η Δόξα πριν από το πρώτο τέρμα έδειξε καλά στοιχεία), ενώ η ΑΕΛ πήρε εκτός έδρας τρίποντο απέναντι στον Ολυμπιακό που θέλει μια πίστωση χρόνου. Σημαντικές οι επιτυχίες για τον Εθνικό που αξιοποίησε την έδρα του και την Ένωση που συνέχισε την παράδοση στην Πέγεια. Οι ομάδες της Πάφου δεν τα κατάφεραν, όμως έχουν πλούσιο έμψυχο δυναμικό.
Η συνέχεια λοιπόν αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού σταδιακά οι ομάδες θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Τα ερωτηματικά -έστω κι αν είναι νωρίς- είναι κατά πόσο θα έχουμε πολλές ομάδες με πρωταγωνιστικό ρόλο ή κούρσα για δύο και τι θα γίνει στο χώρο του πυθμένα, μια και πολλές ομάδες παρουσιάζονται στα ίδια επίπεδα. Πέρσι ξέκοψαν νωρίς Σαλαμίνα, ΑΠΕΠ, Άρης, φέτος οι «νεοφώτιστοι» είναι πολύ δυνατοί, γι' αυτό και θα γίνουν μεγάλες «μάχες» για αποφυγή του υποβιβασμού.

Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς
Ένας ξένος ποδοσφαιριστής για να κερδίσει την αγάπη και εκτίμηση του φιλάθλου δεν πρέπει να είναι μόνο καλός ποδοσφαιριστής αλλά και καλός χαρακτήρας, να ξεχωρίζει δηλαδή με το ήθος του εντός και εκτός γηπέδου. Τέτοιος ποδοσφαιριστής είναι και ο Σερβοκύπριος μεσοαμυντικός Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς που φέτος ενισχύει την Αλκή και της έχει δώσει προσωπικότητα.

Ο Ντομπρασίνοβιτς μπορεί να βρίσκεται στα 33 χρόνια του, όμως με την αγωνιστική του παρουσία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους παίκτες. Μαχητικός, δυνατός, δεν είναι απλά ένας αμυντικός μέσος αλλά και οργανωτής του παιχνιδιού της ομάδας και πολλές φορές και εκτελεστής, ιδιαίτερα από φάουλ, σκοράροντας πολλές φορές στην καριέρα του. Παίζει το ίδιο καλά και στο κέντρο της άμυνας (στην Εθνική), αφού η εμπειρία του τον βοηθάει σημαντικά.

Από τους καλύτερους ξένους ποδοσφαιριστές που ήλθε στην Κύπρο, έβαλε τη σφραγίδα του σε κάθε ομάδα που αγωνίστηκε, βοηθώντας σημαντικά. Πρώτη του ομάδα ήταν ο Απόλλωνας (που ίσως δεν τον πρόσεξε καλά) και ακολούθως πήγε στο Διγενή, απ' όπου μετεγγράφηκε στην Ομόνοια. Νέος σταθμός του η Ανόρθωση και ακολούθως παίζει στην Ελλάδα και την Καβάλα, για να επιστρέψει φέτος στο νησί μας και να ενταχθεί στην Αλκή, παρόλο που είχε κι άλλες προτάσεις. Η αναγνώριση της αξίας του ήλθε με την ένταξή του στην εθνική μας ομάδα, αφού πήρε πλέον και την κυπριακή υπηκοότητα. Ο Ντομπρασίνοβιτς δίκαια κερδίζει τις εντυπώσεις με τις εμφανίσεις και το χαρακτήρα του.

Η Εθνική το 1966
Με την ευκαιρία των υποχρεώσεων της εθνικής μας ομάδας, η στήλη στο φλας-μπακ φιλοξενεί την Εθνική μας πριν από πολλά χρόνια. Είναι το 1966 και η Κύπρος αγωνίστηκε εκτός έδρας με τη Γερμανία. Άλλες εποχές που παραμένουν αξέχαστες για τους πιο μεγάλους σε ηλικία φιλάθλους, αφού τότε οι παίκτες αγωνίζονταν για τη φανέλα και από μεγάλη αγάπη στο άθλημα.

Διακρίνονται από τα δεξιά οι: Κώστας Παναγιώτου, Νίκος Ελευθεριάδης, Παναγιώτης Πιερής, Ορφανίδης, μ. Πανίκος Ιακώβου, Ανδρέας Στυλιανού, Πανίκος Παπαδόπουλος, Πανίκος Κρυστάλλης, Ανδρέας Ασσιώτης, μ. Αντώνης Καράς και Νικάκης Καντζηλιέρης.
Μεγάλα ονόματα του κυπριακού ποδοσφαίρου μιας άλλης εποχής, που όμως έχουν μείνει στη θύμηση των φιλάθλων μας.

Μικρά μικρά ενδιαφέροντα
* Η ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Η νοοτροπία μας δεν αλλάζει και πάντα θα ακούμε για οικονομικές υπερβάσεις. Δεν αλλάζουμε με τίποτε. * Μιλάμε βέβαια για την προσπάθεια ενίσχυσης που συνεχίζουν να κάνουν κάποιες ομάδες μας. Υπάρχουν οι άνεργοι παίκτες. * Και όταν πλησιάσει ο Δεκέμβρης θα αρχίσουν νέες κινητοποιήσεις για αλλαγή ξένων/κοινοτικών που δεν θα ικανοποιήσουν. Πόσους όμως θα αλλάξεις εκείνη την εποχή; Οι σωστές επιλογές γίνονται τώρα. Το ερώτημα είναι ποιοι τις κάνουν και με ποια κριτήρια. * Από το Δασάκι στην Πέγεια ο επιθετικός Αλ. Αλέκου. Θα είναι μια καλή επιλογή για τον Γ. Πολυβίου. Ας μη βιάζονται κάποιοι για συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την ομάδα της Πέγειας. * Μπορεί να άλλαξε αρκετούς παίκτες, όμως αυτό δεν λέει τίποτε. Και μην ξεχνάτε πως οι ξένοι παίκτες δεν έχουν το κόπλεξ κατωτερότητας επειδή η ομάδα στην οποία αγωνίζονται θεωρείται μικρή. * Ο Κατσαβάκης έχει για μάνατζερ τον πρώην διεθνή αμυντικό Π. Κονναφή. Και κατάφερε να κάνει καλή κίνηση ο Πέτρος. * Ήθελε να επιστρέψει ο Κατσαβάκης ή απλά ήταν διαδόσεις; Η Διοίκηση δεν είχε λόγο να πάρει τέτοια απόφαση από τη στιγμή που τον διέγραψε ο Όγιος. * Θυμώθηκε και βιάστηκε ο Νίκος, που δεν συγκράτησε τα νεύρα του και είπε κουβέντες παραπάνω. Μόνος του πήρε την απόφαση. * Ο Πατσατζόγλου κατέληξε στην ΑΕΚ Αθηνών και θέλει να δώσει απαντήσεις όπως δήλωσε. Θα σε παρακολουθούμε, μεγάλε, να δούμε αν μπορείς. * Έκανε ωραίο και πληρωμένο τουρισμό στην Κύπρο και έφυγε με παράπονα. Ευτυχώς που γλίτωσε κάποια χρήματα η Ομόνοια. * Βγήκε παραπονούμενος κι ο Μάριος Μπρέσκα. Επειδή σκόραρε με το Βόλο, νομίζει πως τον αδικούσε ο Γιοβάνοβιτς. Ρε Μάριο, νομίζεις πως ο Ολυμπιακός Βόλου είναι καλύτερος του ΑΠΟΕΛ;
* Είναι μερικοί που περιμένουν τον Α. Αναστασιάδη και την Εθνική μας, όταν δεχθεί βαριά ήττα, να του κάνουν κριτική. Και όμως το ενδιαφέρον των περισσοτέρων είναι επιφανειακό. * Όταν ο Μακεδόνας τεχνικός είπε πως κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, είχε απόλυτο δίκαιο. Η Εθνική παραμένει σε ανυποληψία και τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει η Ομοσπονδία. * Πολύ καλό ξεκίνημα έκανε η ΑΕΚ Λάρνακας, παρά το γεγονός πως είχε αρκετούς νέους παίκτες στις γραμμές της. Η ήττα από την Ομόνοια την αδικεί κατάφωρα. * Άφησε υποσχέσεις η ΑΕΚ και σίγουρα τα επόμενα παιχνίδια θα δείξουν ποια είναι η πραγματική δυναμική της. * Το κέρδος για την ΑΕΚ ήταν η μαζική προσέλευση του κόσμου της στην πρεμιέρα. Το στοίχημα για το σωματείο είναι να κρατήσει αυτό τον κόσμο στο γήπεδο. Θα είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και από οικονομικής πλευράς. * Φωνάζει ο Μπεκιάι για το πρώτο γκολ που δέχθηκε και τα έχει με το νεαρό διαιτητή Βασίλη Δημητρίου. Ήταν όμως φάουλ; * Πέρσι ο Β. Δημητρίου έδειξε κόκκινη στον Μπεκιάι και πέναλτι σε βάρος της Ανόρθωσης μέσα στην Πέγεια. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Δεν έχει τίποτε ο εξελίξιμος διαιτητής με τον Αλβανό τερματοφύλακα. * Δέχεται εύκολα το γκολ η Ανόρθωση. Σε δύο παιχνίδια με Αλκή και ΤΣ.Σ.ΚΑ. δέχθηκε από δύο τέρματα. Και τι σύμπτωση. Στα τελευταία λεπτά των αγώνων και μέσα σε πέντε λεπτά. * Αν πάει και για επιθετικό ο Απόλλωνας, τότε πρέπει να φύγει ξένος. Ψιθυρίζεται ο Νεβά, για τον οποίο ενδιαφέρεται η Δόξα. * Γιατί ο Ντούσαν Μιτόσεβιτς παρακολούθησε το πρόσφατο φιλικό της Α.Ε. Πάφος; Κάποιοι ψίθυροι κάνουν λόγο για προβληματισμό στο θέμα προπονητή στην ομάδα. * Ποιος έχει το πρόσταγμα, ο Γιοβάνοβιτς ή ο Βούλγαρος; Έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα. Επίσημα δεν ακούστηκε κάτι. Ο χρόνος θα δείξει. * Από τους καλύτερους παίκτες της Ομόνοιας ο Λεάντρο που κάνει αρκετή δουλειά στο κέντρο. Είναι άλλωστε και ο μόνος παίκτης της ομάδας που αγωνίστηκε και στα 9 παιχνίδια της Ομόνοιας χωρίς να χάσει λεπτό.

Top