Παίξε με την επιθυμία και εξαφάνισε την έντασή σου

Σήμερα ξεκινά η πρωτοποριακή έκθεση «Massage your tension away», της Μαρίας Λιανού, η οποία αν και γεννήθηκε στην Κύπρο, εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Σχέδια, γλυπτά, κατασκευές, ready mades και μικρές εγκαταστάσεις, σε σχήματα και σχέδια που σίγουρα διεγείρουν τη φαντασία και την επιθυμία μας, είναι λίγα απ' όσα θα μπορέσετε να θαυμάσετε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος.

Ομοιώματα ευτυχίας σε χρηστικές συσκευασίες συναισθηματικών αναγκών, αναπληρώνοντας την απώλεια εσωτερικής ζωής, ορίζουν τον οικιακό μικρόκοσμο και την αποσυντεθειμένη σκευή της εστίας, ως «ασφαλούς τόπου», στην εγκατάσταση της Μαρίας Λιανού. Εδώ, ως ασφάλεια θα πρέπει να εννοήσουμε την απώλεια και ως τόπο έναν συναισθηματικό ερειπιώνα αντικειμένων, γεύσεων και διαθέσεων. Άνθη, κέικ και όλων των ειδών γλυκίσματα, μπουκάλια με σιρόπι ή γάλα, τροφές, δίσκοι, λαβομάνα, εδέσματα-θηλές, βάζα, έπιπλα, φωτεινές επιγραφές, χαλιά, pop, glamour, απόλαυση, επιχρυσωμένη νοσταλγία, χαρά, ελαφρότητα, ικανοποίηση, σέξι πρόκληση, ευ ζην, φετίχ.

Η προβολή της επιθυμίας και η εικονοποιία που τη συνοδεύει, βρίσκει στα έργα της Λιανού την ειρωνική ανατροπή της ευφορίας, τα χάσκοντα στερεότυπα της καταναλωτικής άμβλυνσης, το μηχανισμό της απώθησης. Οι τίτλοι είναι ενδεικτικοί: De Luxe, Extra Health, Fruity and Delicious, Prepared Meals, Taste Sensation, Better Homes and Gardens...

Η καλλιτέχνις γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι κάθε επιθυμία για την εκπλήρωσή της είναι ένα παιγνίδι και ότι η δυνατότητα του καλλιτέχνη να εμπλουτίζει το παιγνίδι με επιτεύγματα που, κάθε άλλο παρά φαντασίας και χιούμορ στερούνται, αποτελεί τη διαρκή έκπληξη και το αδιαμφισβήτητο γεγονός κάθε καλλιτεχνικής χειρονομίας.

Με σαφείς σχεδιαστικές αναφορές και γραμμές ως επί το πλείστον στο ύφος και στην εικονογραφία της διαφήμισης, όπως αυτή παρουσιάστηκε μέσα από τις σελίδες λαϊκών περιοδικών ή αφίσες τη δεκαετία του ’50, του ’60 και του ’70, στη lounge ατμόσφαιρα και στο κιτς, η Λιανού «διαχειρίζεται την ψευδαίσθηση με την ψευδαίσθηση» (Baudrillard), ανατέμνοντας τη μαζική εκδήλωση της αφθονίας, την υστερία και την ιστορία του θέλω-έχω-είμαι, την απουσία αναμονής, τον εξορκισμό της αβεβαιότητας, τον καταναλωτικό «παράδεισο», τη νοσταλγία και την υπόσχεση ενός κόσμου στον οποίο η εκπλήρωση κάθε επιθυμίας και η άμεση ικανοποίηση κάθε προσωπικής ανάγκης αποτελούν πρωταρχική επιδίωξη και συγχρόνως μία νέα διακήρυξη δικαιωμάτων.

«Αφαιρέστε την αναμονή από τις επιθυμίες σας», είναι η συμβουλή της καλλιτέχνιδος.
Στην έκθεσή της παρουσιάζει την ψυχαναγκαστική εκπλήρωση της επιθυμίας, σαν έναν καταναγκασμό από την ανάποδη, ο οποίος γεννά τον παροξυσμό μιας «νέας» ζωής, από την οποία απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αίσθηση αναμονής και διάρκειας. Ο χρόνος είναι χρήμα.
Ονειροπόληση, αναστολή ή ενδοσκόπηση είναι λέξεις απαγορευμένες. Οι μόνες λέξεις που επιτρέπονται εδώ, είναι οι λέξεις της λίστας με τα ψώνια…

Top