Πάει γι’ Αναστασιάδη το ΕΥΡΩΚΟ

Πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου προς το Κεντρικό Συμβούλιο
Με έντεκα ψήφους υπέρ και μία εναντίον, αυτήν του Νίκου Κουτσού, το Ε.Γ. του Ευρωπαϊκού Κόμματος εισηγείται στήριξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ


Στη διαμόρφωση πρότασης προς το Κεντρικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κόμματος για στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, κατέληξε σε χθεσινή του συνεδρία το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος. Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΕΥΡΩΚΟ συνήλθε υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιούργησε το προχθεσινό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών, φέροντας ως τελικούς διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας τούς κ. Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά. Παρόντα στη χθεσινή συνεδρία του Ε.Γ. ήταν 12 από τα 14 μέλη του Σώματος, καθότι δεν παρευρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του κόμματος Στέλιος Αμερικάνος και η πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης του ΕΥΡΩΚΟ (ΓΟΕΚ) Μαρίνα Δημητρίου. Δύο από τα στελέχη εκείνα, δηλαδή, που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα κατά τον πρώτο γύρο. Το «παρών» του στο Εκτελεστικό Γραφείο, ωστόσο, έδωσε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Κουτσού, ο οποίος, επίσης στο πλαίσιο του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, τάχθηκε ανοικτά υπέρ του κ. Λιλλήκα.

Η απόφαση

Κατά τη χθεσινή του συνεδρία, το Ε.Γ. του Ευρωπαϊκού Κόμματος επιβεβαίωσε εν πρώτοις ομόφωνα ότι η απόφαση για κατά βούλησιν ψήφο στον πρώτο γύρο, όπως αυτή επικυρώθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο στις 3 Νοεμβρίου του 2012, εξαιρούσε την επιλογή του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Σταύρου Μαλά. Ακολούθως, υποβλήθηκε εισήγηση από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, η οποία υποστηρίχθηκε από τον Πρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Συλλούρη, όπως κατατεθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο πρόταση για στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο. Η εισήγηση «πέρασε» μ’ έντεκα ψήφους υπέρ και μία -αυτήν του Νίκου Κουτσού- εναντίον. Ενόψει των πιο πάνω, το Κεντρικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, το οποίο θα συνέλθει αύριο, θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει το ΕΥΡΩΚΟ στον δεύτερο γύρο, στη βάση της χθεσινής εισήγησης του Εκτελεστικού Γραφείου για στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτατος κομματικός αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, μιλώντας χθες στη «Σ», χαρακτήριζε ως δεδομένη την επικύρωση της πρότασης του Εκτελεστικού Γραφείου από το Κεντρικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή η απόφαση θα είναι στήριξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Για ένα νέο ξεκίνημα
Σημειώνεται πως για την επιλογή του ΕΥΡΩΚΟ να κινηθεί υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη στη δεύτερη Κυριακή, φρόντισε να προϊδεάσει από νωρίτερα χθες το πρωί ο Πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης. «Προσηλωμένοι στις αρχές, τις αξίες και τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος, προσβλέπουμε στην επόμενη μέρα των εκλογών και δηλώνουμε έτοιμοι να εργαστούμε για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα προς μια νέα εποχή και να υπερβούμε το διχαστικό παρελθόν, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο, να μηδενίσουμε τους κινδύνους που απειλούν τον λαό μας και με συλλογικότητα να κτίσουμε μια νέα σύγχρονη, ευρωπαϊκή πατρίδα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση.

«Θα ακολουθήσει η βάση…»

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά την επόμενη μέρα εντός του Ευρωπαϊκού Κόμματος, από πλευράς ηγεσίας εκφράζεται η εκτίμηση πως η συντριπτική πλειοψηφία της βάσης, περιλαμβανομένων αυτών που στον πρώτο γύρο στήριξαν Γιώργο Λιλλήκα, θα συμπαραταχθούν τώρα με την απόφαση για ψήφο στον Νίκο Αναστασιάδη. Υπενθυμίζεται πως για την πρώτη Κυριακή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κόμματος ήταν ψήφος κατά βούλησιν ανάμεσα στους κ. Αναστασιάδη και Λιλλήκα, με την εκλογική δύναμη του ΕΥΡΩΚΟ σχεδόν να διχάζεται ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. Απ’ εκεί και πέρα, στο Ευρωπαϊκό Κόμμα αναμένουν το πώς θα κινηθούν οι αξιωματούχοι εκείνοι, όπως για παράδειγμα οι Στέλιος Αμερικάνος και Νίκος Κουτσού, οι οποίοι δεν αναμένεται πως θ’ ακολουθήσουν την απόφαση για Νίκο Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, το εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών παραπέμπεται χρονικά για μετά τις εκλογές... «Υπάρχει χρόνος γι’ αυτά, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς οι ίδιοι θα επιλέξουν να πορευτούν», υποδείκνυε χθες στη «Σ» υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Top