Ξεπέρασε το 40% ο Αναστασιάδης

Πιασμένοι χέρι-χέρι συνεχίζουν την κούρσα Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας - Αυξημένη παρουσιάζεται η συσπείρωση του ΔΗΚΟ, ενώ άνοδο σχεδόν μιας ποσοστιαίας μονάδας καταγράφει η συσπείρωση του ΑΚΕΛ. Σταθερή παραμένει η ΕΔΕΚ

Στο 0,8% η απόσταση μεταξύ Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα - Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επικρατεί και στα δύο σενάρια του β΄ γύρου - Η πλειοψηφία αναμένει ότι θα προσέλθει στις κάλπες δύο φορές

Ο Νίκος Αναστασιάδης παραμένει το μεγάλο φαβορί των προεδρικών εκλογών, μια εβδομάδα προτού μιλήσει η κάλπη. Ο υποψήφιος της συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ οδηγεί την κούρσα, έχοντας ξεπεράσει, πλέον, το 40%. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Prime για τη «Σ» και το Sigmalive προδιαγράφεται σκληρό ντέρμπι ανάμεσα στους κ. Μαλά και Λιλλήκα για είσοδο στον β’ γύρο, καθώς τους χωρίζει λιγότερο από μια ποσοστιαία μονάδα, αν και όποιος από τους δύο κι αν βρεθεί τελικά στο ψηφοδέλτιο της δεύτερης Κυριακής, θα είναι αουτσάιντερ, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται νικητής και στα δύο σενάρια του β’ γύρου. Επτά στους δέκα ψηφοφόρους προβλέπουν πως ο κ. Αναστασιάδης θα είναι ο νικητής των εκλογών στην παράσταση νίκης, ενώ αντίστοιχος αριθμός πιστεύει πως οι εκλογές θα είναι δύο γύρων.

Διπλάσιο ποσοστό


Ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει το πρώτο εισιτήριο για τον β’ γύρο, με ποσοστό 40,6%. Ο κ. Αναστασιάδης παρουσίαζει αύξηση 0,8%, σε σχέση με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε το Σίγμα και η «Σ» στις αρχές της εβδομάδας, ενώ το ποσοστό που εξασφαλίζει είναι κατά 0,6% υψηλότερο από το ποσοστό που λαμβάνουν μαζί οι δύο βασικοί ανθυποψήφιοί του. Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας συνεχίζουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, καθώς τους χωρίζει μόλις 0,8%, με τον κ. Μαλά να βρίσκεται στο 20,4%, καταγράφοντας αύξηση 0,4%, και τον κ. Λιλλήκα στο 19,6%, που συνιστά αύξηση 0,3%. Πρόκειται για μια διαφορά που απαντάται σε μικρό αριθμό ψήφων, εύρημα που καταδεικνύει τη σκληρή μάχη που θα δώσουν οι δύο υποψήφιοι. Το 4% του εκλογικού σώματος θα ψηφίσει άλλον υποψήφιο, ενώ 4,5% δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει κανέναν. Το άκυρο/λευκό βρίσκεται στο 2% και ένας στους δέκα παραμένουν αναποφάσιστοι, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές.

Οι συσπειρώσεις


Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση του α’ γύρου, η υψηλότερη καταγράφεται στον ΔΗΣΥ, με 90,2%. Ακολουθεί το ΑΚΕΛ, στο οποίο το 70,8% ψηφίζει Σταύρο Μαλά, με τον Γιώργο Λιλλήκα να διεισδύει στο 12,4% των ψηφοφόρων του κόμματος. Η συσπείρωση της ΕΔΕΚ βρίσκεται στο 67,4%, ενώ υπάρχει διαρροή 14% προς τον Νίκο Αναστασιάδη. Στο ΔΗΚΟ καταγράφεται η χαμηλότερη συσπείρωση, αφού περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματος (43,8%) ψηφίζουν Γιώργο Λιλλήκα, παρά Νίκο Αναστασιάδη (37,1%). Σημειώνεται, ωστόσο, ότι καταγράφεται αύξηση στη συσπείρωση του ΔΗΚΟ σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας, αφού μειώθηκε η διείσδυση του Σταύρου Μαλά από 9,8% σε 4,5% και του Γιώργου Λιλλήκα κατά μία μονάδα και αυξήθηκε η ψήφος στον κ. Αναστασιάδη κατά 3,7%. Διαφοροποιημένο εμφανίζεται και το ΕΥΡΩΚΟ, αφού αυξήθηκε κατά πολύ η υποστήριξη των ψηφοφόρων του στον Νίκο Αναστασιάδη, αν και συνεχίζει να υπερτερεί ο Γιώργος Λιλλήκας.

Ταυτότητα έρευνας

Τύπος:
Ποσοτική
Μέθοδος Συλλογής Δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της Prime Consulting
Κάλυψη: Παγκύπρια
Δειγματοληψία: Τυχαία δειγματοληψία με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε άτομα 18+ με δικαίωμα ψήφου
Δείγμα: 780 άτομα
Χρόνος: 4/02-7/02/2013
Εταιρεία: LS Prime Market Research and Consulting Ltd
Στατιστικό Σφάλμα: (+/-) 3,5%

Άνετη νίκη Νίκου Αναστασιάδη

Αν βρεθούν αντιμέτωποι στον β’ γύρο οι κ. Αναστασιάδης και Μαλάς, η νίκη του Προέδρου του ΔΗΣΥ αναμένεται σαρωτική, αφού εξασφαλίζει ποσοστό 50,4%, έναντι 24,9% του ανθυποψηφίου του. Μάλιστα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε άνοδο και ο κ. Μαλάς πτώση, και έτσι η ψαλίδα έχει ανοίξει ακόμη περισσότερο. Ένας στους δέκα ψηφοφόρους θα τηρήσουν αποχή, σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό κινούνται και οι αναποφάσιστοι. Λευκό ή άκυρο προσανατολίζεται να ρίξει το 4% των πολιτών.

Με τις ευλογίες όλων, πλην ΑΚΕΛ


Ο Νίκος Αναστασιάδης επικρατεί σε αυτό το σενάριο, γιατί συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, με εξαίρεση αυτών του ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα λαμβάνει το 93,2% του ΔΗΣΥ, το 58,4% του συνεργαζόμενου ΔΗΚΟ, το 37,2% της ΕΔΕΚ και το 80% του ΕΥΡΩΚΟ. Μάλιστα, εξασφαλίζει και ποσοστό 6,1% από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ. Ο Σταύρος Μαλάς, αντιθέτως, εξασφαλίζει, μεν, το 76,5% του ΑΚΕΛ αλλά καταγράφει αξιοσημείωτα ποσοστά μόνο στο ΔΗΚΟ (9%) και στην ΕΔΕΚ (11,6%). Σε ό,τι αφορά το ΕΥΡΩΚΟ, δε, ο κ. Μαλάς δεν κερδίζει ούτε μία ψήφο.   

Ψαλίδα δέκα ποσοστιαίων μονάδων


Στο ενδεχόμενο αντιμέτωποι στον β’ γύρο να βρεθούν οι Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Λιλλήκας, ο υποψήφιος της συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και πάλι επικρατεί, όμως η ψαλίδα βρίσκεται στο 10%. Ο κ. Αναστασιάδης εξασφαλίζει 43,7% έναντι 33,2% του κ. Λιλλήκα. Σ’ αυτό το σενάριο η αποχή βρίσκεται στο 7,2%, το άκυρο/λευκό στο 4,7% και οι αναποφάσιστοι στο 11,2%. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, οι δύο υποψήφιοι κατέγραψαν παρόμοια άνοδο, ο κ. Αναστασιάδης κατά 1,6% και ο κ. Λιλλήκας κατά 1,4%, η οποία προκύπτει από τη μείωση λευκών και αποχής.   

Παίρνουν και οι δύο από παντού

Σύμφωνα με τις συσπειρώσεις αυτού του σεναρίου, ο κ. Λιλλήκας λαμβάνει την πλειοψηφία όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης καταγράφει μεγάλα ποσοστά σε όλους τους χώρους, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ. Στον ΔΗΣΥ εννέα στους δέκα ψηφίζουν τον Πρόεδρό τους και 4,5% τον Γιώργο Λιλλήκα. Στο ΑΚΕΛ πέραν των μισών ψηφοφόρων υποστηρίζουν Γ. Λιλλήκα και ένας στους δέκα Ν. Αναστασιάδη. Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ, ο κ. Αναστασιάδης λαμβάνει 38%, 14% και 40% αντίστοιχα και ο κ. Λιλλήκας 46%, 74% και 46%.

Top