Όταν έγινε της… Τρόικας

Γεγονός της χρονιάς για την Κύπρο η ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης - Το 2012 θα μείνει στην ιστορία ως το έτος εκείνο, κατά το οποίο η χώρα μας αναγκάστηκε να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ σε ό,τι αφορά την οικονομία ήταν εκείνες που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον

Αναμφίβολα η χρονιά που μας αποχαιρετά σε λίγες ώρες ήταν για τη χώρα μας γεμάτη από σημαντικά γεγονότα. Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την οικονομία ήταν εκείνες που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, αφού το 2012 θα μείνει στην ιστορία ως το έτος εκείνο, κατά το οποίο η Κύπρος αναγκάστηκε να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Στον χρόνο που φεύγει, μάθαμε για τα καλά τι εστί Τρόικα και μνημόνιο, προεδρεύσαμε -κατά γενικήν ομολογία επιτυχώς- του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μέσα σε όλα αυτά κορυφώθηκαν οι διεργασίες των κομμάτων ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών. Σε αθλητικό επίπεδο, η ιστορική πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης (Champions League) άφησε ανεξήτιλη τη σφραγίδα της στις αναμνήσεις των χιλιάδων οπαδών της ομάδας, αλλά και όλων των Κυπρίων φιλάθλων…

Ιανουάριος
*Το Green Tree ΙΙ: ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ γεγονός του πρώτου μήνα του 2012 αφορούσε στο Κυπριακό και συγκεκριμένα στην τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης, το Green Tree ΙΙ, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 24 του μηνός. Οι προσδοκίες για πρόοδο ήταν από την αρχή ελάχιστες. Η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε κάνει υπαναχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα και συνέχιζε να είναι αδιάλλακτη. Τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια προσπάθεια να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά, επιχείρησαν να επιβάλουν μια διαδικασία πάρε-δώσε, χωρίς, ωστόσο, κανένα αποτέλεσμα, με τις διαπραγματεύσεις να ολοκληρώνονται χωρίς να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη πρόοδος.

*3/1: Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης υποβάλλει έφεση στο Ανώτατο εναντίον της απόφασης που έλαβε το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στην υπόθεση της «Ήλιος», καταθέτοντας αίτημα γρήγορης εκδίκασης της έφεσης.

Φεβρουάριος

*Η επίσκεψη Νετανιάχου: ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ και τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου μονοπώλησαν η ιστορική πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο, καθώς και η έναρξη του β’ γύρου αδειοδοτήσεων για το φυσικό αέριο. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου έφτασε στο νησί μας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για μονοήμερη επίσκεψη την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης επαναβεβαιώθηκαν οι στενές και φιλικές σχέσεις των δύο κρατών, με τον κ. Νετανιάχου να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως η συνεργασία Λευκωσίας-Τελ Αβίβ στον τομέα της ενέργειας δεν έχει απώτερα κίνητρα ούτε κρυφές προθέσεις.

*1/2: Ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Noble Energy, Τέρι Γκέρχαρντ, δηλώνει πως η εταιρεία μελετά την επιλογή της μεταφοράς του φυσικού αερίου με αγωγό στην Κύπρο από το οικόπεδο 12 και εν συνεχεία τη δημιουργία χερσαίου τερματικού. Δηλώνει, επίσης, πως με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας στο οικόπεδο 12 υπάρχουν 5-8 τρις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

*11/2: Δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η έναρξη του β’ γύρου αδειοδότησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μάρτιος
Ο Αναστασιάδης υποψήφιος πρόεδρος: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης παίρνει το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2013 και καθίσταται επίσημα ο πρώτος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην ψηφοφορία, που διεξήχθη στο πλαίσιο συνεδρίας του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης επικράτησε της εσωκκοματικής ανθυποψηφίου του Ελένης Θεοχάρους, εξασφαλίζοντας ποσοστό 86,73%.

*7/3: Ο ΑΠΟΕΛ προκρίνεται μέσα στο ΓΣΠ στους «οκτώ» του Champions League, κερδίζοντας τη Λιόν με 4-3 στα πέναλτι, και αφού η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού και η παράταση έληξε με 1-0 υπέρ της λευκωσιάτικης ομάδας, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα.

*8/3: Ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ξεκαθαρίζει πως δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

*15/3: Ο Κίκης Καζαμίας υποβάλλει την παραίτησή του από το Υπουργείο.

*19/3: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνει σε μερικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, διορίζοντας στη θέση του Υπουργού Οικονομικών τον Βάσο Σιαρλή, του Υπουργού Εμπορίου τον Νεοκλή Συλικιώτη και του Εσωτερικών την Ελένη Μαύρου, με την Πραξούλα Αντωνιάδου να δηλώνει πως ουδέποτε υπέβαλε παραίτηση από το Υπουργείο Εμπορίου.

Στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Απρίλιος

*Ένοχοι για την «Ήλιος»: ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ Αθηνών αναπτερώνει τις ελπίδες των συγγενών των 121 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της «Ήλιος», κρίνοντας ένοχους τους κατηγορουμένους. Στην απόφασή του το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό στους υπόπτους, τους οποίους καταδίκασε σε 123 χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων μόνο τα δέκα υποχρεούνταν να εκτίσουν. Οι τέσσερις καταδικασθέντες υπέβαλαν τελικά έφεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ακρόασης.

*5/4: Φθάνει στην Κύπρο για επίσημη διήμερη επίσκεψη ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος.

*6/4: Ο Γιώργος Λιλλήκας υποβάλλει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

*16/4: Φθάνει στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

*27/4: Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι) πραγματοποιούν την πρώτη τους συνάντηση, σε μια προσπάθεια να καταρτίσουν κοινή διακήρυξη αρχών για τις προεδρικές εκλογές.

Μάιος
*Επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για Προεδρία: ΜΗΝΑΣ σημαντικών επισκέψεων σε σχέση με την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας ήταν ο Μάιος. Στην Κύπρο έφθασαν για επίσημες επισκέψεις ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντολ. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους επαναβεβαίωσαν τη στήριξη της Ε.Ε. στην Κύπρο, στέλνοντας μηνύματα στην Τουρκία σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία.

*4/5: Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου καταλήγουν σε κοινή προγραμματική διακήρυξη για τις προεδρικές εκλογές.

*11/5: Πέντε εταιρείες και δέκα κοινοπραξίες υπέβαλαν αιτήσεις για τον β’ γύρο αδειοδοτήσεων για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοινώνει το Υπουργείο Εμπορίου.

*13/5: Την αισιοδοξία ότι η Κύπρος δεν θα προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

*14/5: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με διάγγελμά του προς τον λαό, ανακοινώνει την πρόθεσή του να μην επανεδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

*25/5: Δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτε, δηλώνει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, σε σχέση με πιθανή ένταξή μας στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ιούνιος
*Η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης: Η ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 Ιουνίου 2012, γράφεται στην ιστορία ως ημέρα κατά την οποία η Κύπρος υποβάλλει αίτηση για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης. Με μία λακωνική ανακοίνωση, η Κυβέρνηση τονίζει πως «το αίτημα για την ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης έχει στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προέρχονται από τα τραπεζικά ταμεία, λόγω έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία». Τρεις μέρες αργότερα (Πέμπτη, 27 Ιουν.), ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως το αίτημα της Κύπρου θα εξεταστεί αμέσως από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η αίτηση της Κύπρου γίνεται τελικά αποδεκτή στις 27 Ιουνίου, σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών.

*5/6: Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει το ναυάγιο σε σχέση με την επένδυση του Κατάρ στο τεμάχιο έναντι του Χίλτον Λευκωσίας.

*6/6: Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ανακοινώνουν το ναυάγιο της προσπάθειας χάραξης κοινής πολιτικής για από κοινού κάθοδο στις προεδρικές εκλογές.

*20/6: Την εξαίρεση του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη απ’ όλες τις κατηγορίες για τη φονική έκρηξη στο Μαρί ζητεί η Κατηγορούσα Αρχή, αίτημα που γίνεται αποδεκτό από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

*23/6: Εκτέλεση πέντε ατόμων, που εργάζονταν ως φρουροί ασφαλείας επιχειρηματία της επαρχίας Αμμοχώστου, σημειώθηκε στην Αγία Νάπα.

Ιούλιος

*Η Κύπρος Προεδρεύουσα της Ευρώπης: ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ σημασίας για την Κύπρο κρίνεται η ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η μικρή Κύπρος αναλαμβάνει τα ηνία σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αφού μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα φθάνει στο νησί το κλιμάκιο της Τρόικας για «ξεσκόνισμα» των δημοσίων οικονομικών». Η Κύπρος υποδέχθηκε την Προεδρία στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου την 5η Ιουλίου, στέλνοντας μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις.

*3/7: Φθάνει στην Κύπρο το κλιμάκιο της Τρόικας υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου.

*6/7: Η Κύπρος με την αναχώρηση του κλιμακίου της Τρόικας από το νησί υποβάλλει αίτηση για παροχή δανείου από τη Ρωσία, ύψους 5 δισ.

*20/7: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί σύσκεψη για την οικονομία, με αφορμή τη νέα κάθοδο της Τρόικας.

*21/7: Το ΑΚΕΛ αποφασίζει να στηρίξει την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

*28/7: Η ΕΔΕΚ αποφασίζει να στηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αύγουστος
*Η Κινεζική επένδυση και το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο: ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ με την εμπλοκή του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου Μάριου Ιερωνυμίδη, στην κινεζική επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, και η κατάκτηση του πρώτου ολυμπιακού μεταλλίου μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τον Αύγουστο. Από τη μια η είδηση-βόμβα για την εμπλοκή Ιερωνυμίδη στη μεγαλεπήβολη επένδυση οδήγησε στο «πάγωμά» της μέχρι την τελική ξεκαθάριση του θέματος, και από την άλλη ο Κύπριος ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης κατάφερε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου να ανεβεί στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, κάνοντας την Κύπρο περήφανη.

*18/8: Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

*22/8: Εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο να εξασφαλίσει η Κύπρος φυσικό αέριο μέχρι το 2015, ως ενδιάμεση λύση, είτε από το Ισραήλ είτε μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης.

*29/8: Την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου και μέλους της Τράπεζας Κύπρου υποβάλλει ο Θεόδωρος Αριστοδήμου.

*30/8: Ο Ανδρέας Αρτέμη εκλέγεται νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου.

Η σύνοδος του Γιούρογκρουπ στην Κύπρο και οι δυναμικές κινητοποιήσεις

Σεπτέμβριος
*Στην καρδιά των οικονομικών εξελίξεων: ΣΤΗΝ Κύπρο για τη Σύνοδο του Eurogroup και της Άτυπης Συνόδου του ECOFIN, βρέθηκαν στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., στην παρουσία και της Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ είχε στις 13 του μηνός συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με τις διαβουλεύσεις Κυβέρνησης - Τρόικας για σύναψη Μνημονίου.

*3/9: Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δεν αποκλείει κατά τη νέα κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο να συμφωνηθεί το προσχέδιο του Μνημονίου.

*4/9: Ουδέν νεώτερον για το ρωσικό δάνειο, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

*7/9: Εξαγγέλλει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Σταύρος Μαλάς.

*14/9: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τονίζει ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξερχόμενος του Προεδρικού σε σχέση με τις συζητήσεις Τρόικας - Κυβέρνησης.

*27/9: Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αποφασίζει τη στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη για τις Προεδρικές Εκλογές.

Οκτώβριος
*Η ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ. είναι γεγονός: Το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει το καταστατικό και ιδρυτικό έγγραφο για την εταιρεία υδρογονανθράκων, μετά από συνεδρία του στις 4 Οκτωβρίου. Η νεοσυσταθείσα εταιρεία «βαπτίζεται» ως Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου Λτδ (ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ.). Το Υπουργικό διορίζει στη θέση των τεσσάρων μη εκτελεστικών μελών της εταιρείας, τους Σόλωνα Κασίνη, Ανδρέα Ζαχαριάδη, Χρίστο Ευθυβούλου και Νίκο Παπαευσταθίου.

*2/10: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη Αθήνα.

*9/10: Ο Οίκος Moody’s υποβαθμίζει την κυπριακή οικονομία στην κατηγορία Β3 από Ba3, με αρνητική προοπτική.

*15/10: Η Ανδρούλλα Αγρότου διορίζεται Υπουργός Υγείας.

*22/10: Ο Ανώτερος Αστυνόμος Ανδρέας Κυριάκου διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νέος Υπαρχηγός της Αστυνομίας.

*8/10: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει πως η οικονομική κρίση θα περάσει με αρκετές ζημιές και θυσίες.

Νοέμβριος
*Η Τρόικα επιστρέφει: Στις 8 Νοεμβρίου η Τρόικα επιστρέφει στην Κύπρο για τον τελικό γύρο συζητήσεων σε σχέση με τη σύναψη μνημονίου για οικονομική ενίσχυση της Κύπρου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν συνταξιοδοτικό, κοινωνικές παροχές, θέματα διαφάνειας εταιρειών, ΓΕΣΥ, τουρισμός και εκποίηση ακινήτων. Η Τρόικα αναχωρεί από το νησί δύο βδομάδες περίπου αργότερα, στις 22/11, χωρίς οποιαδήποτε θετική εξέλιξη.

*1/11: Η Κυβέρνηση αποστέλλει τις τελικές της θέσεις στην Τρόικα.

*2/11: Φεύγει από την ζωή η πρώτη γυναίκα Γενική Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Στέλλα Σουλιώτη.

*8/11: Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της οποίας Λευκωσία - Κίεβο υπογράφουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.

*15/11: Κύπρος - Φινλανδία υπογράφουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.

*21/11: Παραλύει για 48 ώρες ο κατασκευαστικός τομέας.

*22/11: Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή καταθέτει τον πρώτο μνημονιακό προϋπολογισμό.

*27/11: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει πως είναι «σκληρό καρύδι» και ότι όσοι προσπαθούν να τον φάνε, θα «σπάσουν τα δόντια τους».

Δεκέμβριος
*Ξεχειλίζει η οργή…: Μήνας κινητοποιήσεων ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου. Κάτοχοι αξιογράφων, εκπαιδευτικοί, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρίες, εργαζόμενοι, αστυνομικοί βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα στα οποία κατέληξαν Κυβέρνηση - Τρόικα. Σε μερικές από τις κινητοποιήσεις εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια, ακόμη και εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων.

*3/12: Το Εurogroup εξετάζει το προσχέδιο του μνημονίου της Κυβέρνησης με την Τρόικα, καθώς και τα δομικά στοιχεία του προγράμματος, χωρίς οποιεσδήποτε αποφάσεις.

*4/12: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και την κατ΄ αρχήν συμφωνία για σύναψη μνημονίου.

*6/12: Η Βουλή ψηφίζει τον νόμο για τη σύσταση και τον έλεγχο της ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ.

*9/12: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας χαρακτηρίζει «σύμβολο του Ελληνισμού» τον μακαριστό τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνου λόγου του στο τέταρτο μνημόσυνο του αείμνηστου Προέδρου.

*12/12: Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει την αποκατάσταση της μνήμης 19 δολοφονηθέντων κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ.

*12/12: Η πλειοψηφία της Βουλής ψηφίζει τα μνημονιακά νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση.

*21/12: Η Βουλή ψηφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013.

Top