Θρίλερ για τον β’ γύρο…

Πέρασε οριακά μπροστά και προηγείται του Μαλά ο Γιώργος Λιλλήκας
Ξεκάθαρο προβάδισμα εξακολουθεί να διατηρεί ο Νίκος Αναστασιάδης έναντι και των δύο ανθυποψηφίων του, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη Κυριακή, παρά την ελαφρά μείωση των ποσοστών του


Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που παρουσίασε χθες βράδυ το «Σίγμα», αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές. Τα διαχρονικά στοιχεία, από τον Μάιο (προτού αποκρυσταλλωθεί το προεκλογικό τοπίο) αλλά κυρίως από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα, καταδεικνύουν τις τάσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στο εκλογικό σώμα και που αναδεικνύουν για άλλη μια φορά πως η μάχη για το δεύτερο εισιτήριο του β’ γύρου είναι αμφίρροπη, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης, παρά την ελαφρά μείωση των ποσοστών του, συγκριτικά με το Νοέμβριο, εξακολουθεί να διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι των ανθυποψηφίων του, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο.

Ελαφρά πτώση παρουσιάζουν και τα ποσοστά του Σταύρου Μαλά, σε αντίθεση με τα ποσοστά του Γιώργου Λιλλήκα, τα οποία παρουσιάζουν μικρή αύξηση. Σε ό,τι αφορά στις συσπειρώσεις των κομμάτων, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, των οποίων οι ψηφοφόροι, σε μεγάλο βαθμό -και τηρουμένων των αναλογιών- εξακολουθούν να μην ακολουθούν τις επίσημες επιλογές. Και στα δύο αυτά κόμματα, μεγάλη διεισδυτικότητα καταγράφει η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.

Προσπέρασε τον Μαλά ο Λιλλήκας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, αναφορικά με την πρόθεση ψήφου στον α’ γύρο, ο Νίκος Αναστασιάδης εξακολουθεί να προηγείται, εξασφαλίζοντας 35%. Ωστόσο, στη μάχη Γιώργου Λιλλήκα και Σταύρου Μαλά για είσοδο στη δεύτερη Κυριακή, ο κ. Λιλλήκας βρίσκεται, πλέον, οριακά μπροστά, εξασφαλίζοντας 19,1%, σε σύγκριση με 18,6% που λαμβάνει ο κ. Μαλάς. Το 1,4% του εκλογικού σώματος εκφράζει την πρόθεσή του να ψηφίσει κάποιον άλλο υποψήφιο, στην οποία φαίνεται να εμπίπτει και η Πραξούλα Αντωνιάδου. Μια υποψηφιότητα, η οποία, όπως εκτιμάται, ενδέχεται να επηρεάσει, σε κάποιο βαθμό, την υποψηφιότητα Μαλά, λόγω κοινών ιδεολογικοπολιτικών παρακαταθηκών. Η αποχή στον πρώτο γύρο αγγίζει το 8%, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου βρίσκεται στο 13%. Λευκό ή άκυρο προσανατολίζεται να ρίξει το 5%.

Υψηλή συσπείρωση μόνο στον ΔΗΣΥ…
Ο ΔΗΣΥ είναι το μοναδικό κόμμα του οποίου η συσπείρωση στον α’ γύρο είναι σύμφωνη με την επίσημη απόφαση των συλλογικών του οργάνων, καθώς το 86,5% των ψηφοφόρων του προτίθενται να ψηφίσουν τον Νίκο Αναστασιάδη. Μόλις 3,6% κινείται προς την υποψηφιότητα Λιλλήκα, ενώ το ποσοστό του Σταύρου Μαλά είναι ανεπαίσθητο. Το ΑΚΕΛ, αντιθέτως, συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα συσπείρωσης, αφού Σταύρο Μαλά δηλώνει ότι θα ψηφίσει μόλις 64% των ψηφοφόρων του. Μεγάλη είναι η διείσδυση που καταγράφει ο Γιώργος Λιλλήκας στο κυβερνών κόμμα, αφού βρίσκεται πλέον στο 13%, ενώ 6% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ επιλέγουν Νίκο Αναστασιάδη.

Στο ΔΗΚΟ η εμφανής διάσταση απόψεων μεταξύ της βάσης και της κομματικής απόφασης συνεχίζει να υφίσταται, αφού περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος προκρίνουν την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα, την ίδια στιγμή που τον Νίκο Αναστασιάδη προτίθεται να ψηφίσει μόλις το 29% των ΔΗΚΟϊκών. Διαρροές ύψους 5,6% καταγράφονται και προς τον Σταύρο Μαλά. Σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ, η συσπείρωση γύρω από τον Γιώργο Λιλλήκα παραμένει «κολλημένη» στο 61%, με τον Νίκο Αναστασιάδη να κερδίζει στις επιλογές του 13,5% των ψηφοφόρων της, ενώ το 5,4% να κινείται στην υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά.

Στο ΕΥΡΩΚΟ, του οποίου το δείγμα ήταν πολύ μικρό, φαίνεται να κυριαρχεί στις επιλογές ο Γιώργος Λιλλήκας, με ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο που εξασφαλίζει στο ΔΗΚΟ. Δυο στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος εκδηλώνουν τη βούλησή τους προς τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ δεν υπάρχει καθόλου διείσδυση του Σταύρου Μαλά.

Ανακατατάξεις στα ποσοστά τους

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά τα διαχρονικά στοιχεία από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα, το προβάδισμα Αναστασιάδη είναι αδιαμφισβήτητο, αφού ο υποψήφιος της συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ δεν απειλήθηκε καθόλου από τους άλλους δυο βασικούς υποψηφίους. Καταγράφεται, ωστόσο, μικρή μείωση στα ποσοστά του αυτόν τον μήνα, αφού, ενώ κατέγραφε συνεχώς ανοδική πορεία (32,6%, 34,7%, 35,9%), τον Δεκέμβριο ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει 35%, που συνιστά πτώση σχεδόν μιας ποσοστιαίας μονάδας. Αντίστοιχη είναι και η μείωση του Σταύρου Μαλά, ο οποίος έπεσε σε ποσοστά Σεπτεμβρίου, αφού είχε 18,1% τον Ιούλιο, 18,5% τον Σεπτέμβριο, 19,6% τον Νοέμβριο και εξασφαλίζει 18,6% σήμερα. Μοναδικός υποψήφιος που φαίνεται να καταγράφει διαχρονική άνοδο είναι ο Γιώργος Λιλλήκας, αφού από το 17,3% του Ιουλίου και το 17,4% του Σεπτεμβρίου, βρέθηκε τον Νοέμβριο στο 18,7% και αγγίζει τώρα το 19,1%.

Συνολικά, ωστόσο, προηγείται και πάλι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, παρά τη μείωση του ποσοστού του, αφού στους συσχετισμούς Ιουλίου-Δεκεμβρίου καταγράφεται άνοδος του Ν. Αναστασιάδη κατά 2,4%, άνοδος του Γ. Λιλλήκα κατά 1,8% και άνοδος του Σ. Μαλά κατά μισή μονάδα.

Δεν πείθουν τους ψηφοφόρους τους ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι η ασυνέπεια που επιδεικνύουν διαχρονικά στις συσπειρώσεις τους το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Στη μεν περίπτωση του ΑΚΕΛ, προβληματίζουν οι αυξομειώσεις και το χαμηλό ποσοστό των ΑΚΕΛικών ψήφων που συνεχίζει να συγκεντρώνει ο Σταύρος Μαλάς, στη δε περίπτωση του ΔΗΚΟ, προβληματίζει το διαχρονικό προβάδισμα του Γιώργου Λιλλήκα, έναντι του εκλεκτού του κόμματος, Νίκου Αναστασιάδη. Ο ΔΗΣΥ, αντιθέτως, φαίνεται να διατηρεί μια σχετική σταθερότητα, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις.

Αναλυτικά, ο Ν. Αναστασιάδης ξεκίνησε έχοντας τον Ιούλιο με το μέρος του το 80% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, ποσοστό που αυξήθηκε σε 85,7% τον Σεπτέμβριο, έφτασε στο απόγειό του με 87,2% τον Νοέμβριο και φαίνεται να σταθεροποιείται στο 86,5% τώρα, το οποίο δεν αποκλείεται να ξανανεβεί, αφού οι διαρροές προς τους άλλους υποψηφίους φαίνεται να είναι περιορισμένες. Πρόβλημα υπάρχει, ωστόσο, στο άλλο κόμμα της συνεργασίας, αφού από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αυξήσει τη διείσδυσή του ανάμεσα στους ΔΗΚΟϊκούς λιγότερο από μία μονάδα. Τον Ιούλιο ελάμβανε 28%, μειώθηκε κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο ανέβηκε στο 30%, για να ξαναπέσει τον Δεκέμβριο στο 28%. Αντιθέτως, ο Γιώργος Λιλλήκας, ξεκίνησε τον Ιούλιο έχοντας την στήριξη του 39% των ΔΗΚΟϊκων, περιορίστηκε τον Σεπτέμβριο σε 36,6%, αύξησε εκ νέου τα ποσοστά του τον Νοέμβριο κατά μια μονάδα και σήμερα διαρρέει προς την υποψηφιότητά του το 44% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ.

Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, αίσθηση προκαλεί η αυξομείωση που καταγράφεται στη συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του Σταύρου Μαλά. Ενώ ξεκίνησε με 59% τον Ιούλιο, ποσοστό που θεωρείτο αρκετά χαμηλό, κατέγραψε αύξηση ενάμιση μονάδας τον Σεπτέμβριο και έφτασε στο 61,6% και ακολούθως εκτινάχθηκε, τον Νοέμβριο, στο 67%. Σήμερα, ωστόσο, παρουσιάζει πτώση, αφού βρίσκεται στο 64%. Αυτός δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος για την Εζεκία Παπαϊώαννου, όμως, αφού εξίσου ανησυχητική είναι η αυξητική τάση που καταγράφει ο Γιώργος Λιλλήκας ανάμεσα στους ΑΚΕΛικούς. Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, ο κ. Λιλλήκας σχεδόν διπλασίασε την διείσδυσή του στο κόμμα, ξεκινώντας με 7%, συνεχίζοντας με 9,3% τον Σεπτέμβριο, 12,4% τον Νοέμβριο, για να καταλήξει στο 13% τον Δεκέμβριο. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να καταγραφούν ακόμη μεγαλύτερες διαρροές στο επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με την ΕΔΕΚ, έξι στους δέκα ψηφοφόρους της προκρίνουν την επιλογή Γιώργου Λιλλήκα, πλην όμως το ποσοστό αυτό δεν φαίνεται να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες, παρά το άλμα που κατέγραψαν από το 41% τον Ιούλιο σε 61,2% τον Σεπτέμβριο, έμειναν εκεί, με τον Νοέμβριο να παραμένει η υποστήριξη στον Γ. Λιλλήκα στο 61,4% και σήμερα να εμφανίζεται ελαφρώς χαμηλότερη, στο 60,8%. Αισθητά, ωστόσο, φαίνεται να μειώνεται η διαρροή προς τον Νίκο Αναστασιάδη, αφού ξεκίνησε στο 28% τον Ιούλιο, έπεσε στο 8% τον Σεπτέμβρη, ανέβηκε ξανά στο 15% τον Νοέμβριο και σήμερα βρίσκεται στο 13,5%.

Κερδίζει με διαφορά ο Αναστασιάδης
ΣΤΟ σενάριο που στον β’ γύρο αντιμέτωποι βρεθούν ο υποψήφιος της συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο Νίκος Αναστασιάδης κερδίζει τη μάχη με μια διόλου ευκαταφρόνητη διαφορά, της τάξης του 22%. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ λαμβάνει 46,7%, ενώ ο κ. Μαλάς περιορίζεται στο 25,1%. Η αποχή βρίσκεται στο 14%, ενώ το 8% θα ρίξει λευκό ή άκυρο. Αναποφάσιστο δηλώνει το 6% του εκλογικού σώματος.

Η συσπείρωση του ΔΗΣΥ αγγίζει σχεδόν το απόλυτο, καθώς ανέρχεται στο 93%. Αρκετά ανεβασμένη εμφανίζεται και η συσπείρωση του ΑΚΕΛ, φθάνοντας στο 77%, αν και υπάρχει διαρροή 9% προς τον Νίκο Αναστασιάδη. Σε μια τέτοια περίπτωση ανεβαίνει αρκετά το ποσοστό των ΔΗΚΟϊκών που ψηφίζουν Νίκο Αναστασιάδη, αφού φθάνει στο 53%, ενώ αντιθέτως Σταύρο Μαλά ψηφίζει το 15,5%. Ένας στους 10 ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ επιλέγει τον δρόμο της αποχής, ενώ 15% ρίχνει λευκό και 5,6% είναι αναποφάσιστοι. Στο σενάριο αυτό, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ (35%) θα απέχει, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ενώ ο Ν. Αναστασιάδης λαμβάνει 31% και ο Σ. Μαλάς 13,5%. Λευκό θα ρίξει το 14%, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 7%. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΕΥΡΩΚΟ, οι μισοί τάσσονται στο πλευρό του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ενώ μόλις 4% υποστηρίζει Σταύρο Μαλά. Καταγράφεται, επίσης, υψηλή αποχή, της τάξης του 24%. Άλλο ένα 20%, είτε θα ρίξει λευκό είτε δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει.

Μικρότερη, αλλά μεγάλη ψαλίδα
ΣΤΟ σενάριο που αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο βρεθούν οι Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Λιλλήκας, το σκηνικό διαφοροποιείται αισθητά. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ λαμβάνει 39,6% και ο κ. Λιλλήκας 31,5%, με τη μεταξύ τους διαφορά να βρίσκεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Αν και πρόκειται για μια σημαντική διαφορά, επί της ουσίας είναι ανατρέψιμη, αφού στο σενάριο αυτό η αποχή βρίσκεται στο 14%, το λευκό και το άκυρο στο 7%, και το «δεν γνωρίζω» στο 7,7%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΔΗΚΟ μπαίνει σε ακόμη μεγαλύτερους μπελάδες, αφού το 56% των ψηφοφόρων του ψηφίζει Γιώργο Λιλλήκα και μόλις το 28,2% (μικρότερο, δηλαδή, ποσοστό από τον α’ γύρο) ακολουθεί την απόφαση του κόμματος για Νίκο Αναστασιάδη. Αντιθέτως, τον Πρόεδρό του θα ψηφίσει το 86,5% των υποστηρικτών του ΔΗΣΥ, ενώ 7% των Συναγερμικών θα ψηφίσει Γιώργο Λιλλήκα. Ιδιαίτερα ψηλή είναι η αποχή του ΑΚΕΛ προ ενός τέτοιου διλήμματος, αφού ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του κόμματος δεν θα προσέλθει να ψηφίσει, ενώ άλλο 12,6% προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση του λευκού και του άκυρου. Η πλειοψηφία, ωστόσο, αυτών που θα πάνε στις κάλπες, θα ψηφίσουν τον Γ. Λιλλήκα, σε ποσοστό 41,6%. Σε αυτό το σενάριο, το 14% των ΑΚΕΛικών θα ψηφίσουν Νίκο Αναστασιάδη. Η ΕΔΕΚ ανεβάζει τη συσπείρωσή της στο 70%, με διαρροή της τάξης του 13,5% προς τον Ν. Αναστασιάδη. Σε ό,τι αφορά το ΕΥΡΩΚΟ, το προβάδισμα έχει ο Γ. Λιλλήκας με 52%, ενώ 20% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Ν. Αναστασιάδη.

Προηγείται παντού, εκτός της Κερύνειας
Σε ό,τι αφορά την ανάλυση ανά επαρχία, ο Ν. Αναστασιάδης προηγείται σε όλες τις περιπτώσεις πλην της Κερύνειας, στην οποία το δείγμα ήταν μικρό. Το πιο ψηλό του ποσοστό είναι στη δική του επαρχία, τη Λεμεσό, με 36,8% και το χαμηλότερό του στην Αμμόχωστο με 32,3%. Ο Γ. Λιλλήκας προηγείται στην Κερύνεια με 41,2% αλλά υστερεί στη Λάρνακα, όπου λαμβάνει μόλις 17,2%. Ο Σ. Μαλάς τα πάει πολύ καλά στην Αμμόχωστο, με 27% αλλά καθόλου καλά στην Κερύνεια, που τον ψηφίζει μόλις το 12%.

Πιο σίγουροι φαίνεται να εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του Νίκου Αναστασιάδη, για την επιλογή τους στις Προεδρικές, αφού έχει 44,2% «σκληρές ψήφους», έναντι 19,4% του Γιώργου Λιλλήκα και 17% του Σταύρου Μαλά. Πολύ σίγουρο δηλώνει το 33% των ψηφοφόρων Αναστασιάδη, το 26% των ψηφοφόρων Λιλλήκα και το 31% των ψηφοφόρων Μαλά, ενώ «λίγο» απαντούν το 30%, 27% και 25% αντίστοιχα. Τέλος, καθόλου σίγουρο, είναι το 41% των ψηφοφόρων Αναστασιάδη, το 29% των ψηφοφόρων Λιλλήκα και το 23,5% των ψηφοφόρων Μαλά. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προηγείται και στην παράσταση νίκης με 70%, έναντι 10,2% του Γ. Λιλλήκα και 5,3% του Σταύρου Μαλά.

Ταυτότητα έρευνας
Τύπος: Ποσοτική, Μεθοδολογία: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις, Κάλυψη: Παγκύπρια, Δειγματοληψία: Τυχαία Πολυσταδιακή Στρωματοποιημένη, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε 1120 άτομα, 18+, με δικαίωμα ψήφου. Χρόνος: 26/11-30/11, Εταιρεία: LS Prime Market Research & Consulting Ltd, Στατιστικό Σφάλμα: (+/-) 2,93%

Top