Αμετάβλητες οι ισορροπίες

Κινούνται παράλληλα Ν. Αναστασιάδης, Στ. Μαλάς και Γ. Λιλλήκας - Και οι τρεις υποψήφιοι καταγράφουν ελαφρά αύξηση των ποσοστών τους, σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο

*Με 16 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο Αναστασιάδης του Μαλά στον πρώτο γύρο *Μια ποσοστιαία μονάδα η διαφορά Μαλά - Λιλλήκα γιαείσοδο στη δεύτερη Κυριακή  *Προβάδισμα Αναστασιάδη κατά 15% έναντι Σταύρου Μαλά στον δεύτερο γύρο *Στο 9% η ψαλίδα Νίκου Αναστασιάδη - Γ. Λιλλήκα στη δεύτερη Κυριακή

Την ώρα που η κλεψύδρα του χρόνου μέχρι τις προεδρικές εκλογές αρχίζει να αδειάζει, ένα συγκεκριμένο στάτους κβο φαίνεται να οριστικοποιείται σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του εκλογικού σώματος και τη δυναμική των υποψηφίων. Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας κινούνται παράλληλα, καταγράφοντας και οι τρεις ελαφρά αύξηση των ποσοστών τους, με αποτέλεσμα το σκηνικό σε ό,τι αφορά τις μεταξύ τους ισορροπίες, συγκριτικά με τον περασμένο Οκτώβριο, να παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητο.

Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύει σήμερα η «Σ», επιβεβαιώνει το ξεκάθαρο προβάδισμα του Προέδρου του ΔΗΣΥ έναντι των ανθυποψηφίων του κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως επίσης και το ότι διατηρεί προβάδισμα, είτε με τον Σταύρο Μαλά είτε με τον Γιώργο Λιλλήκα, στα σενάρια της δεύτερης Κυριακής. Παράλληλα, η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τις εύθραυστες ισορροπίες στις οποίες κινείται η κούρσα Μαλά - Λιλλήκα για είσοδο στη δεύτερη Κυριακή, με τον τέως Υπουργό Υγείας να βρίσκεται οριακά μπροστά, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, όπως και τον περασμένο Οκτώβριο. Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, το ΔΗΚΟ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, καθότι η συσπείρωσή του δεν ξεπερνά το 30%.

Παράσταση νίκης

Ανεξάρτητα με ποιον θα ψηφίσετε στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί τελικά;

Ποντάρουν στον Νίκο Αναστασιάδη


ΤΟΝ Νίκο Αναστασιάδη βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, ανεξαρτήτως προτίμησης υποψηφίου, ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για αντίληψη την οποία έχουν επτά στους δέκα ψηφοφόρους, σε ποσοστό 71,6%. Ανάλογο ήταν το εύρημα της δημοσκόπησης της «Σ» τον περασμένο Οκτώβριο, όπου επίσης επτά στους δέκα εξέφραζαν την εκτίμηση ότι ο κ. Αναστασιάδης θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά τους κ. Μαλά και Λιλλήκα, εκλογή του πρώτου βλέπει το 6% και του δεύτερου το 7% του εκλογικού σώματος, ποσοστά που κινούνται στα ίδια περίπου επίπεδα με τον περασμένο Οκτώβριο.

Ποιον υποψήφιο θα ψηφίσετε κατά τον πρώτο γύρο των επικείμενων προεδρικών εκλογών;

Παγιώνονται οι μεταξύ τους ισορροπίες


ΣΑΦΕΣΤΑΣΤΟ προβάδισμα έναντι των ανθυποψηφίων του εξακολουθεί να διατηρεί ο Νίκος Αναστασιάδης έναντι των δύο βασικών ανθυποψηφίων του κατά την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Την ίδια ώρα, εξαιρετικά αμφίρροπη συνεχίζει να είναι η μάχη ανάμεσα σε Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα, σε ό,τι αφορά το ποιος εκ των δύο θα περάσει στη δεύτερη Κυριακή. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξασφαλίζει το 36% του εκλογικού σώματος, καταγράφοντας άνοδο μιας ποσοστιαίας μονάδας συγκριτικά με το αντίστοιχο εύρημα της δημοσκόπησης της «Σ», τον περασμένο Οκτώβρη(34,7%).

Οριακό προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας έναντι του Γιώργου Λιλλήκα καταγράφει ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος εξασφαλίζει 19,6%, σημειώνοντας με τη σειρά του αύξηση ύψους 1% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο (18,5%). Άνοδο, επίσης περίπου μιας ποσοστιαίας μονάδας, καταγράφει και ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος εξασφαλίζει 18,7% σε σχέση με 17,4% τον Οκτώβριο. Τα σχετικά ευρήματα καταδεικνύουν μια σταθεροποίηση των αποφάσεων των ψηφοφόρων γύρω από τις επιλογές τους, με τους τρεις υποψηφίους να διαγράφουν παράλληλη ελαφρά ανοδική πορεία, γεγονός που αφήνει αμετάβλητες τις μεταξύ τους ισορροπίες και συσχετισμούς δυνάμεων.

Αν υποθέσουμε ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών υποψήφιοι είναι οι κ. Αναστασιάδης και Μαλάς, ποιον θα ψηφίζατε;

Έκλεισε κατά 3% την ψαλίδα ο Μαλάς


ΣΤΙΣ 15 ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η ψαλίδα που χωρίζει τον Νίκο Αναστασιάδη από τον Σταύρο Μαλά, στο σενάριο οι δύο τους να είναι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Εξασφαλίζοντας 43,6%, ο κ. Αναστασιάδης παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το ανάλογο ποσοστό του βρισκόταν στο 43,4%. Από την πλευρά του, ο κ. Μαλάς συγκεντρώνει 28,6%, αυξάνοντας την εκλογική του δύναμη σε αυτό το σενάριο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, συγκριτικά με τον περασμένο Οκτώβριο (25,6%).

Αυτό που προκύπτει ως γενικό συμπέρασμα από τα συγκεκριμένα ευρήματα, είναι πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξακολουθεί να προηγείται συντριπτικά του Σταύρου Μαλά και να διατηρεί σαφέστατο προβάδισμα νίκης, ωστόσο ο δεύτερος κατάφερε να κλείσει σε αυτόν τον ένα μήνα κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες την ψαλίδα που τον χωρίζει από τον Νίκο Αναστασιάδη. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου σε αυτό το σενάριο (αποχή, άκυρο/λευκό) ανέρχεται στο 21%, συγκριτικά με 23% τον περασμένο Οκτώβριο.

Αν υποθέσουμε ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών υποψήφιοι είναι οι κ. Αναστασιάδης και Λιλλήκας, ποιον θα ψηφίζατε;

Σημαντικό προβάδισμα έναντι Λιλλήκα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ προβάδισμα νίκης εξακολουθεί να διατηρεί ο Νίκος Αναστασιάδης και στο σενάριο που ανθυποψήφιός του στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών είναι ο Γιώργος Λιλλήκας. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξασφαλίζει 39,4%, καταγράφοντας άνοδο περίπου μισής ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με το αντίστοιχο εύρημα του περασμένου Οκτώβρη (38,8%). Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λιλλήκας εξασφαλίζει 30%, αυξάνοντας τη δύναμή του σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο (28,7%) κατά σχεδόν 1,5%.

Η ψαλίδα που χωρίζει σήμερα τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ από τον Γιώργο Λιλλήκα βρίσκεται στο 9%, συγκριτικά με 10% στο οποίο βρισκόταν πριν από ένα μήνα. Από τα πιο πάνω ευρήματα, καθίσταται σαφές πως ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να είναι το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές, έχοντας ως αντίπαλο στον δεύτερο γύρο και τον Γιώργο Λιλλήκα.

Ωστόσο, η προσπάθειά του θα είναι σαφώς δυσκολότερη από το σενάριο να έχει ως ανθυποψήφιο τον Σταύρο Μαλά. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου σε αυτό το σενάριο (αποχή, άκυρο/λευκό) ανέρχεται στο 22%, παραμένοντας στα ίδια περίπου επίπεδα με τον περασμένο Οκτώβριο(23%).

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
Ποιον υποψήφιο θα ψηφίσετε στις επικείμενες προεδρικές εκλογές;


Οι συσπειρώσεις, οι διαρροές και το… ΔΗΚΟ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ πρόβλημα συσπείρωσης από τα τέσσερα μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ΔΗΚΟ, μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων τού οποίου δεν φαίνεται ακόμα να έχει πειστεί για την επιλογή της ηγεσίας τους να υποστηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη. Όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα, μόνο τρεις στους δέκα Δηκοϊκούς εμφανίζονται αυτήν τη στιγμή ευθυγραμμισμένοι με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, σε ένα ποσοστό δηλαδή που ανέρχεται στο 30%.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι συγκριτικά με τον περασμένο Οκτώβριο η συσπείρωση του ΔΗΚΟ έχει ανέβει κατά περίπου 2,5%, αφού τότε βρισκόταν στο 27,5%. Το μεγαλύτερο μέρος των διαρροών του ΔΗΚΟ έχουν ως αποδέχτη τον Γιώργο Λιλλήκα, αφού σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος δηλώνουν πως θα ψηφίσουν τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Ταυτοχρόνως, η διαρροή προς τον Σταύρο Μαλά αγγίζει το 9%, συγκριτικά με 10% τον Οκτώβριο.

*Ανοδική είναι η τροχιά που διαγράφει η συσπείρωση του ΔΗΣΥ, η οποία σήμερα ξεπερνά το 87%, συγκριτικά με 85,7% πριν από ένα μήνα. Από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, ένα 5% κινείται προς τον Γιώργο Λιλλήκα, ενώ ο Σταύρος Μαλάς καταφέρνει να διεισδύσει μόλις σε 1% των Συναγερμικών ψηφοφόρων.

*Αισθητή αύξηση καταγράφεται στη συσπείρωση του ΑΚΕΛ γύρω από τον Σταύρο Μαλά, συγκριτικά με τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, η συσπείρωση του ΑΚΕΛ βρίσκεται σήμερα στο 67% σε σχέση με 61,6% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό συμβαίνει, παρόλο που αυξήθηκαν οι διαρροές του κόμματος προς τον Γιώργο Λιλλήκα, από 9,3% σε 14,%, καθώς την ίδια ώρα περιορίστηκαν οι διαρροές προς τον Νίκο Αναστασιάδη. Τον Οκτώβριο, ένα 7% των ΑΚΕΛικών εξέφραζε την πρόθεσή του να ψηφίσει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 3%.

*Ακριβώς στα ίδια επίπεδα με αυτά του περασμένου Οκτώβρη βρίσκεται η συσπείρωση της ΕΔΕΚ γύρω από την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, παραμένοντας στο 61%. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το ποσοστό διαρροών της ΕΔΕΚ προς τον Νίκο Αναστασιάδη, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 15%, συγκριτικά με 8% τον Οκτώβριο. Αντιθέτως, η ΕΔΕΚ περιόρισε κάπως τις διαρροές της προς τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος εξασφαλίζει ένα 6% των ψηφοφόρων του Κινήματος, ενώ πριν από ένα μήνα εξασφάλισε ένα 8%.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Τύπος: Ποσοτική
Μέθοδος συλλογής δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της Prime Consulting
Β: Παγκύπρια
Δειγματοληψία: Τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, άτομα 18+
Δείγμα: 807
Χρόνος: 12/11/12-16/11/12
Εταιρεία: LS Prime Market Research & Consulting Ltd
Στατιστικό σφάλμα: (+/-) 3,45%

Top