Πρωτιά Νίκου Αναστασιάδη

Σαφές προβάδισμα στον α΄ γύρο, κερδίζει όλα τα σενάρια β΄ γύρου
Ο Σταύρος Μαλάς εμφανίζεται να κερδίζει τη μάχη της δεύτερης θέσης από τον Γιώργο Λιλλήκα, αν και με μειωμένη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ΡΙΚ


Σαφές προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη καταγράφει και η δεύτερη έρευνα δημοσκόπησης που διενήργησε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για τις προεδρικές εκλογές.
Η έρευνα, που έγινε σε δείγμα 1205 ατόμων και ήταν παγκύπριας κάλυψης, διενεργήθηκε με τη μέθοδο της τυχαίας πολυδιάστατης στρωματοποιημένης δειγματοληψίας και είχε τη μορφή προσωπικών συνεντεύξεων με χρήση κάλπης. Πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 26ης Οκτωβρίου και της 7ης Νοεμβρίου 2012 από την CMR CYPRONETWORK MARKETING RESEARCH.

Στην παράσταση νίκης συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά ο Νίκος Αναστασιάδης, με 58%, αν και παρουσιάζει μείωση 9 μονάδων σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του μηνός Οκτωβρίου (67%). Η παράσταση νίκης για τον Σταύρο Μαλά είναι 12% σε σχέση με 10% που ήταν τον Οκτώβριο και για τον Γιώργο Λιλλήκα 10% σε σχέση με 8% που ήταν στην έρευνα του Οκτωβρίου.
Δεκαέξι τοις εκατόν των ερωτηθέντων απάντησαν «Δεν γνωρίζω» και 4% «Δεν απαντώ».

Προβάδισμα Αναστασιάδη

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, ο Νίκος Αναστασιάδης εξακολουθεί να προηγείται με αρκετή διαφορά, συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,8%, όσο και στην έρευνα δημοσκόπησης του Οκτωβρίου (36,9%).

Ο Σταύρος Μαλάς συνεχίζει να διατηρεί ένα σταθερό προβάδισμα έναντι του Γιώργου Λιλλήκα, όσον αφορά τη μάχη για τη δεύτερη θέση, ωστόσο με μια σχετική μείωση της διαφοράς. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαλάς συγκεντρώνει ποσοστό 22,8%, σε σύγκριση με 23,8%, που συγκέντρωνε στην περασμένη δημοσκόπηση, ενώ ο Γ. Λιλλήκας σημειώνει αύξηση 1,9%, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18,9%, από 17,0 τον περασμένο Οκτώβριο.

Ακολουθεί η Άντρη Μακαρία-Στυλιανού με ποσοστό 1,4, παρουσιάζοντας άνοδο 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.
Το ποσοστό των λευκών ανέρχεται στο 8,9%, σε σχέση με το 9,6% του προηγούμενου μήνα, ενώ εκείνο όσων δήλωσαν ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν μειώθηκε κατά δύο περίπου μονάδες, πέφτοντας στο 1,5%. Ένα 7,4% των ερωτηθέντων απάντησαν «Δεν απαντώ».

Σενάρια δευτέρου γύρου
Όσον αφορά τον δεύτερο γύρο, ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται να επικρατεί καθαρά των ανθυποψηφίων του σε όλα τα πιθανά σενάρια. Ωστόσο, ενώ εμφανίζεται να αυξάνει τα ποσοστά του με ανθυποψήφιο τον Σταύρο Μαλά, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο την ψαλίδα της διαφοράς, φαίνεται να μειώνεται η υπεροχή του, στο σενάριο με ανθυποψήφιο τον Γιώργο Λιλλήκα.

Συγκεκριμένα, στο σενάριο β’ γύρου με ανθυποψηφίους τους Ν. Αναστασιάδη και Σ. Μαλά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συγκεντρώνει ποσοστό 44,6%, σε σύγκριση με 42,6% στην έρευνα του Οκτωβρίου, ενώ ο τέως Υπουργός Υγείας συγκεντρώνει ποσοστό 29,2% σε σχέση με 28,9% που λάμβανε στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Παράλληλα, 15,1% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ρίξουν λευκό ή δεν θα ψηφίσουν κανέναν.

Στο σενάριο, όμως, που ο Ν. Αναστασιάδης θα έχει ανθυποψήφιο στον β’ γύρο τον Γ. Λιλλήκα, εμφανίζει πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας, λαμβάνοντας 38,8% σε σχέση με 39,8% στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου.

Αντίθετα, ο Γ. Λιλλήκας παρουσιάζει άνοδο τριών περίπου μονάδων, λαμβάνοντας 30,7%, σε σύγκριση με 28,0% που εξασφάλιζε στην τελευταία έρευνα. Παράλληλα, ένα 18,2% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα ρίξουν λευκό ή δεν θα ψηφίσουν κανέναν.

Όσον αφορά το τρίτο σενάριο, δηλαδή στο ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι στον β’ γύρο οι κ. Λιλλήκας και Μαλάς, ο πρώτος εμφανίζεται να αυξάνει το προβάδισμά του έναντι του δευτέρου. Συγκεκριμένα, ο πρώην ΥΠΕΞ λαμβάνει ποσοστό 34,8% από 32,2%, ενώ ο τέως Υπουργός Υγείας 25,8% από 28,0% τον περασμένο Οκτώβριο.
Παράλληλα, στα ίδια υψηλά επίπεδα παραμένει το ποσοστό του Λευκού / Κανέναν, με ποσοστό 25,6% να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει κάποιον από τους δύο υποψηφίους.

Οι συσπειρώσεις
Ενδιαφέροντα στοιχεία καταγράφει ο πίνακας με τις Συσπειρώσεις/Μετακινήσεις, με τον ΔΗΣΥ να εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ μεγάλη συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη με ποσοστό 92,5%. Ο κ. Αναστασιάδης λαμβάνει ακόμα 5,6% από το ΑΚΕΛ, 29,0% από το ΔΗΚΟ, 14,6 από την ΕΔΕΚ, 31,6 από το ΕΥΡΩΚΟ και 17,6 από τους Οικολόγους.

Όχι ιδιαίτερα υψηλή παραμένει η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ γύρω από την υποψηφιότητα Μαλά, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 71,8%, ενώ ο κ. Μαλάς φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 13,0% από το ΔΗΚΟ, 2,2% από την ΕΔΕΚ και 11,8% από τους Οικολόγους. Αντίθετα, δεν «αποσπά» καθόλου ψηφοφόρους από τον ΔΗΣΥ και το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Τέλος, ο Γιώργος Λιλλήκας εξασφαλίζει το 77,5% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ (που παρουσιάζει σημαντική συσπείρωση), ενώ λαμβάνει 1,8% από τον ΔΗΣΥ, 13,0 από το ΑΚΕΛ, 44,9 από το ΔΗΚΟ, 47,4 από το ΕΥΡΩΚΟ και 35,3 από τους Οικολόγους.

Top