Ένα φαβορί και ένα ντέρμπι

Ξεφεύγει ο Αναστασιάδης, χέρι με χέρι Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας - Αποκαλυπτικά ευρήματα για τις προθέσεις του εκλογικού σώματος ενόψει προεδρικών εκλογών, καταγράφει μεγάλη δημοσκόπηση της «Σ»

* Μεγάλη συσπείρωση ΔΗΣΥ και σαφές προβάδισμα Νίκου Αναστασιάδη * Μια μονάδα μπροστά ο κ. Μαλάς από τον κ. Λιλλήκα στην κούρσα για τη δεύτερη Κυριακή * Στο 60% οι συσπειρώσεις του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, και μόλις στο 27% του ΔΗΚΟ


Την ώρα που ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα στην κούρσα των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Φεβρουαρίου, ένα εξαιρετικά αμφίρροπο και άκρως ενδιαφέρον ντέρμπι για το ποιος εκ των δύο θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο, βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στον Σταύρο Μαλά και τον Γιώργο Λιλλήκα. Αυτό προκύπτει μέσα από τα ευρήματα της νέας μεγάλης δημοσκόπησης της «Σημερινής» και του «Σίγμα», για τις επερχόμενες Προεδρικές.

Οι κ. Μαλάς και Λιλλήκας δίνουν μάχη στήθος με στήθος για το εισιτήριο της δεύτερης Κυριακής, έχοντας διαφορά μόλις μιας ποσοστιαίας μονάδας υπέρ του πρώτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εύθραυστο σκηνικό που αποτυπώνεται σε σχέση με τη μάχη αυτών των υποψηφίων αποτελεί συνέχεια του σκηνικού που επικρατούσε τον περασμένο Ιούλη, όταν σε ανάλογη δημοσκόπηση της «Σ», ο Σταύρος Μαλάς προηγείτο του Γιώργου Λιλλήκα κατά 0,8%. Σε σχέση με τον περασμένο Ιούλη ο Νίκος Αναστασιάδης καταγράφει αύξηση των ποσοστών του κατά 2%, ενώ η αποχή περιορίζεται από το 14% στο 11%.

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος ευρήματα της δημοσκόπησης είναι και αυτά που αφορούν στις συσπειρώσεις των κομμάτων γύρω από τους υποψηφίους που υποστηρίζουν. Ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη και υψηλή για την εποχή συσπείρωση, σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, όπου, όπως φαίνεται μέσα από την έρευνα, για να έχουν το επιθυμητό γι’ αυτά αποτέλεσμα, θα πρέπει να ανεβάσουν τις στροφές της κομματικής τους μηχανής. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, που είναι χρονικά το τελευταίο κόμμα που έλαβε απόφαση για το ποιον υποψήφιο θα στηρίξει στις προεδρικές εκλογές, το σχετικό εύρημα δείχνει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στην επιλογή της ηγεσίας και τις προθέσεις της πλειοψηφίας της βάσης του.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΚΑΙ 2

Πρόθεση ψήφου Α’ Γύρου

Στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές ποιον θα ψηφίσετε;

Στις επόμενες προεδρικές εκλογές ποιον θα ψηφίσετε;
(Διαχρονικά στοιχεία)

Μάχη Μαλά -Λιλλήκα για τον δεύτερο γύρο


ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ προβάδισμα δίνει η δημοσκόπηση της «Σ» στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, έναντι των βασικών ανθυποψηφιών του Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα. Ο κ. Αναστασιάδης περνά άνετα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την ώρα που οι κύριοι Μαλάς και Λιλλήκας εξακολουθούν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, για το ποιος εκ των δύο θα βρίσκεται στη δεύτερη Κυριακή.

Ο κ. Μαλάς, πάντως, προηγείται αυτήν τη στιγμή ελαφρά του κ. Λιλλήκα κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Συγκρίνοντας με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του περασμένου Ιούλη, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, τη μεγαλύτερη άνοδο στα ποσοστά του, κατά 2%, καταγράφει ο κ. Αναστασιάδης. Περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του περασμένου Ιούλη κυμαίνονται τα ποσοστά των κ. Μαλά και Λιλλήκα. Άξιο αναφοράς είναι το εύρημα σχετικά με το ποσοστό αποχής, αφού παρατηρείται μια αισθητή μείωση γύρω στο 3%. Σε ό,τι αφορά τους αναποφάσιστους, ανέρχονται σήμερα στο 14% του εκλογικού σώματος, σε σύγκριση με 15% που κατέγραψε η τελευταία δημοσκόπηση της «Σ».

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

Αν υποθέσουμε ότι στις επόμενες προεδρικές εκλογές υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο είναι οι κ. Αναστασιάδης και Μαλάς, ποιον θα ψηφίζατε;

Κερδίζει και τους δύο ο Νίκος Αναστασιάδης

ΑΝΕΤH είναι η επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη στο σενάριο που έχει ως αντίπαλο στον δεύτερο γύρο τον Σταύρο Μαλά. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ προηγείται κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, εύρημα που καταδεικνύει ότι στην περίπτωση κατά την οποία το ζευγάρι της δεύτερης Κυριακής είναι οι εν λόγω υποψήφιοι, ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται αυτήν τη στιγμή ως το ακλόνητο φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές. Σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλη και οι δύο υποψήφιοι καταγράφουν αύξηση στα ποσοστά τους κατά 3%.

ΠΙΝΑΚΑΣ 4

Αν υποθέσουμε ότι στις επόμενες προεδρικές εκλογές υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο είναι οι κ. Αναστασιάδης και Λιλλήκας, ποιον θα ψηφίζατε;

ΜΕ ΔΕΚΑ ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο Ν. Αναστασιάδης του Γ. Λιλλήκα, στο σενάριο να βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο. Όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκλέγεται έχοντας ως αντίπαλο και τον κ. Λιλλήκα, με τη μεταξύ τους διαφορά, ωστόσο, να κινείται σε σαφώς χαμηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τη διαφορά με την οποία κερδίζει τον Σταύρο Μαλά. Σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλη, ο Γιώργος Λιλλήκας είναι εκείνος που καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο, καθότι ανέρχεται στο 5%. Για τον Νίκο Αναστασιάδη καταγράφεται αύξηση περίπου 1%.

ΠΙΝΑΚΑΣ 5

Ποιον θα ψηφίσετε στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2013;

Συσπείρωση ΔΗΣΥ Α’ γύρος

Ανεβαίνει η συσπείρωση του ΔΗΣΥ


ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ υψηλό για την εποχή ποσοστό βρίσκεται η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ γύρω από την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, καθότι περίπου πέντε μήνες πριν από τις εκλογές ανέρχεται στο 86%. Σε σχέση με το αντίστοιχο εύρημα του περασμένου Ιουλίου, καταγράφεται άνοδος έξι ποσοστιαίων μονάδων σε ό,τι αφορά την αποδοχή της υποψηφιότητας του κ. Αναστασιάδη από τους ψηφοφόρους του κόμματός του. Αναφορικά με τις διαρροές του ΔΗΣΥ προς τους άλλους δύο βασικούς υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα, αυτές περιορίζονται στο 1% προς τον πρώτο και στο 4% προς τον δεύτερο.

ΠΙΝΑΚΑΣ 6

Ποιον θα ψηφίσετε στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2013;

Συσπείρωση ΑΚΕΛ Α’ γύρος

Χαμηλή η συσπείρωση του ΑΚΕΛ


Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του ΑΚΕΛ γύρω από την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά βρίσκεται στο 61,6 %, καταγράφοντας άνοδο σε σχέση με τον περασμένο Ιούλη περίπου 1,5%. Πρόκειται για εύρημα που αποτυπώνει και επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια από τον κομματικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ, ώστε να πείσει τους ψηφοφόρους του ν’ αγκαλιάσουν την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το 60% της συσπείρωσης των ΑΚΕΛικών, που κατέγραφε η δημοσκόπηση του Ιούλη, ήταν προτού ο κ. Μαλάς εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητά του. Αντιθέτως το 61,6% της παρούσας δημοσκόπησης, αναφορικά με τη συσπείρωση του ΑΚΕΛ, καταγράφεται μερικές εβδομάδες αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Ένας στους δέκα ΑΚΕΛικούς κινούνται προς την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα, ενώ 7% προς τον Νίκο Αναστασιάδη.

ΠΙΝΑΚΑΣ 7

Ποιον θα ψηφίσετε στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2013;

Συσπείρωση ΔΗΚΟ Α’ γύρος

Διαρροές ΔΗΚΟ προς Γιώργο Λιλλήκα


ΜΟΛΟΝΟΤΙ η δημοσκόπηση της «Σ» πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά από της απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη, οι ψηφοφόροι του κόμματος δεν φαίνεται να έχουν ακόμη πεισθεί για την επιλογή της ηγεσίας τους. Όπως φαίνεται από το ποσοστό συσπείρωσης του ΔΗΚΟ, μόλις τρεις στους δέκα ΔΗΚΟϊκούς δηλώνουν αυτήν τη στιγμή ότι θα ψηφίσουν τον κ. Αναστασιάδη. Αντιθέτως, ένα ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 37% εκφράζουν την πρόθεσή τους να δώσουν την ψήφο τους στον Γιώργο Λιλλήκα. Επιπλέον, ένας στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ στρέφονται προς την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά.

ΠΙΝΑΚΑΣ 8

Ποιον θα ψηφίσετε στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2013;

Συσπείρωση ΕΔΕΚ Α’ γύρος

Χρειάζεται προσπάθεια από την ΕΔΕΚ


ΕΞΙ στους δέκα ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ συμβαδίζουν με την απόφαση της ηγεσίας του κόμματός τους για στήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα. Όπως και στην περίπτωση του ΑΚΕΛ, καθώς και του ΔΗΚΟ, η συσπείρωση της ΕΔΕΚ καταδεικνύει ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια από την ηγεσία των Σοσιαλιστών, προκειμένου οι υποστηρικτές του Κινήματος να συμπαραταχθούν με την επίσημη γραμμή για στήριξη της υποψηφιότητας Λιλλήκα. Χαρακτηριστικά, ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 16,4% των ΕΔΕΚιτών μοιράζονται ακριβώς στα ίσα ανάμεσα στους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά.

ΠΙΝΑΚΑΣ 9

Ποιον θα ψηφίσετε στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2013;

(Πρόθεση ψήφου Α’ γύρου βάσει των προεδρικών εκλογών 2008)

Πώς κατανέμονται οι ψήφοι Χριστόφια, Τάσσου και Κασουλίδη

ΑΚΡΩΣ ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της «Σ» σε σχέση με την πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αναλόγως με το τι έπραξαν οι ψηφοφόροι στις Προεδρικές του 2008. Συγκεκριμένα, οκτώ στους δέκα απ' όσους ψήφισαν Ιωάννη Κασουλίδη δηλώνουν ότι στις εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου θα δώσουν την ψήφο τους στον Νίκο Αναστασιάδη.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που ψήφισαν Δημήτρη Χριστόφια, πάντα κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2008, το 48% πάει στον Σταύρο Μαλά, το 14% στον Γιώργο Λιλλήκα και ένα 7% στον Νίκο Αναστασιάδη. Ένας στους δέκα απ' όσους ψήφισαν Δημήτρη Χριστόφια δηλώνουν ότι τώρα δεν θα ψηφίσουν κανέναν. Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων ψήφισαν Τάσσο Παπαδόπουλο (τέσσερις στους δέκα) δηλώνουν ότι στις εκλογές του 2013 θα ψηφίσουν Γιώργο Λιλλήκα. Δύο στους δέκα στρέφονται προς την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη και ένα 10,6% προς την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά.

ΠΙΝΑΚΑΣ 10

Παράσταση νίκης

Ανεξάρτητα από ποιον θα ψηφίσετε στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ποιος πιστεύετε ότι τελικά θα εκλεγεί;

Βλέπουν φαβορί τον Αναστασιάδη

ΦΑΒΟΡΙ στις εκτιμήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος για να κερδίσει τις Προεδρικές προβάλλει ο Νίκος Αναστασιάδης στην παράσταση νίκης. Την πεποίθηση αυτή έχουν εφτά στους δέκα ψηφοφόρους, ενώ ένα 15% δεν υπεισέρχονται στη διαδικασία των προγνωστικών, δηλώνοντας πως δεν γνωρίζουν ή δεν τοποθετούνται. Πολύ λίγοι είναι εκείνοι που προβλέπουν ότι τις προεδρικές εκλογές θα κερδίσει ένας εκ των Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα, με τον δεύτερο να φαντάζει ως το φαβορί για το 7,4% των ψηφοφόρων και τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ για το 4,3% του εκλογικού σώματος.

ΠΙΝΑΚΑΣ 11

Ποιον θα ψηφίσετε στις επικείμενες προεδρικές εκλογές;
(Επαρχιακή πρόθεση ψήφου Α’ γύρου)

Ο διαμοιρασμός της εκλογικής πίτας ανά επαρχία

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας ως προς το πώς κατανέμονται στους υποψηφίους οι ψηφοφόροι ανά επαρχία. Ο Νίκος Αναστασιάδης καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά σε όλες τις εκλογικές περιφέρεις, εξαιρουμένης της Πάφου, όπου υπερισχύει ο Γιώργος Λιλλήκας. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επαρχία Λευκωσίας ο κ. Αναστασιάδης συγκεντρώνει το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος.

Στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου σχεδόν το 40%, ενώ αδύναμος κρίκος είναι για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ η Πάφος, όπου μόλις δύο στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν. Αντιθέτως, η Πάφος αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης ψήφων για τον Γιώργο Λιλλήκα, καθότι ψηφίζεται από το 35,6% των εκλογέων. Στη Λευκωσία ο κ. Λιλλήκας συγκεντρώνει ένα 17,5%, την ώρα που το μικρότερο ποσοστό το οποίο καταγράφει είναι στην επαρχία Λάρνακας (11,7%).

Η Λάρνακα, πάντως, μαζί με την Αμμόχωστο είναι οι επαρχίες στις οποίες καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του ο Σταύρος Μαλάς (25,5%). Στην Πάφο ψηφίζεται από το 11%, στη Λεμεσό από το 19% και στη Λευκωσία 16%. Ο μεγαλύτερος αριθμός αναποφάσιστων βρίσκονται στην επαρχία Πάφου (18%) και ο μικρότερος στην Αμμόχωστο (9%).

**Λόγω μικρού δείγματος εξαιρείται η επαρχία Κερύνειας

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Τύπος: Ποσοτική
Μέθοδος συλλογής δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της Prime Consulting
Κάλυψη: Παγκύπρια
Δειγματοληψία: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, άτομα 18+ με δικαίωμα ψήφου
Δείγμα: 985
Χρόνος: 29/09/12 - 04/10/12
Εταιρεία: LS Prime Market Research & Consulting Ltd
Στατιστικό Σφάλμα: (+/-) 3,14%

Top