Σύρραξη για τα 1000 ευρώ και το μισθολόγιο

Πολυμέτωπη επίθεση κατά της Κυβέρνησης για το μέτρο της εισφοράς εταιρειών
Κόμματα, οργανώσεις, εκπαιδευτικοί, ελεγκτές, επενδυτές, μικρομεσαίοι, βιοτέχνες, καταστηματάρχες αντέδρασαν με πρωτοφανή ένταση, τόσο για τη φορολογηση των εταιρειών όσο και για την εισφορά που ζητείται από τους δημόσιους υπαλλήλους.

Γενική ανάφλεξη και εκρηκτικές αντιδράσεις από πολλά μέτωπα που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των πολιτών προκάλεσαν τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Η πρόταση για εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων 70 εκατομμυρίων ευρώ για δύο χρόνια και η πρόταση για εισφορά χιλίων ευρώ από όλες τις εταιρείες, μικρές και μεγάλες έγιναν δεκτές με πυρά πανταχόθεν: Κόμματα, οργανώσεις, εκπαιδευτικοί, ελεγκτές, επενδυτές,

μικρομεσαίοι, βιοτέχνες καταστηματάρχες, αντέδρασαν με πρωτοφανή ένταση, ενώ έγινε λόγος και για μπαλωματικές λύσεις, τις οποίες προωθεί η Κυβέρνηση για να κλείσει τρύπες, για να μπορέσει απλώς να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους, για ισοπέδωση του μπακάλη της γειτονιάς με τις μεγάλες εταιρείες που πραγματοποιούν κέρδη εκατομμυρίων και για επικοινωνιακά παιγνίδια, απλώς και μόνο για να δοθεί η εντύπωση στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ότι το κράτος παίρνει μέτρα.

Η νέα υποβάθμιση
Στη μέση της γενικής κατακραυγής ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης είχε χθες συνάντηση με εκπροσώπους του διεθνούς οίκου Moody’s, που άρχισαν νέο γύρο επαφών πριν προβούν σε νέα αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Σταυράκης φρόντισε να προετοιμάσει ψυχολογικά τους πολίτες, δηλώνοντας πριν ακόμα συναντηθεί με τους Moody’s ότι όταν υποβαθμίζεται η Ελλάδα, ακολουθεί και υποβάθμιση της Κύπρου. Ο αντιπρόεδρος, όμως, του συγκυβερνώντος κόμματος ΔΗΚΟ είπε πως οι υποβαθμίσεις οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιοι εξακολουθούν να διατηρούν νοοτροπία ημίμετρων και πρόχειρων λύσεων σε διαρθρωτικά προβλήματα, που μας οδήγησε στα μαύρα χάλια, τα οποία διαπιστώνουν οι διεθνείς αγορές. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα επιτόκια δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πια να βγούμε στη διεθνή αγορά για δανεισμό, αλλά να περιοριζόμαστε στην εγχώρια, ενέργεια η οποία στερεί ρευστότητα από τον τόπο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για αποφάσεις που ευλόγησαν τα γένια όσων τις πήραν και είπε χαρακτηριστικά πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν αυξήσεις ύψους 350 εκ. ευρώ σε δύο χρόνια και καλούνται να δώσουν 70 εκ. πίσω.

Οι μικρομεσαίοι είπαν πως η απόφαση για την εισφορά των 1000 ευρώ από όλες τις εταιρείες ελήφθη υπό το κράτος πανικού και κάλεσε την Κυβέρνηση να απαντήσει πού θα διοχετεύσει τα 100 εκατομμύρια που λέει ότι θα εισπράξει από την εισφορά αυτή. Είπαν, επίσης, ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους μόνον αν έχει χρήματα και μόνο με όσα έχει.

Οι καταστηματάρχες είπαν πως η Κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις που τους επηρεάζουν χωρίς καν να τους ρωτήσει, ενώ οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές διατύπωσαν έντονες ενστάσεις για την απόφαση να συνεισφέρουν, ώστε να συλλεγούν 70 εκατομμύρια σε δύο χρόνια.

Η Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της απάντησε μόνο στον Αβέρωφ Νεοφύτου και είπε ότι οι αντιδράσεις του αποτελούν δημαγωγική, προσβλητική και λαϊκίστικη προσέγγιση, κατηγορώντας τον ότι βαράει μια στο καρφί και μια στο πέταλο.

Από 1,5% μέχρι και 3,5% η εισφορά
Πάντως οι συνδικαλιστές, οι οποίοι πήραν επίσημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση για εισφορά ύψους 70 εκ. εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων, πληροφορούμαστε ότι μελετούν σενάρια τα οποία αλλάζουν τα ποσοστά των κλιμάκων κι από 2% τα ανεβάζουν μέχρι και το 3,5%. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι συντεχνίες μελετούν σενάριο το οποίο προβλέπει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο οι οποίοι δεν θα καταβάλλουν εισφορά, καθώς και αύξηση του ποσοστού της εισφοράς που θα καταβάλλουν οι υψηλόμισθοι.

Συγκεκριμένα, μελετάται όπως η μη καταβολή θα αφορά όσους αμείβονται με 1700 ευρώ το μήνα και στη συνέχεια θα αρχίσει η κλιμακωτή εισφορά, που θα αρχίζει από 1,5% και θα φθάνει μέχρι και το 3,5%.
Η απάντηση των συντεχνιών θα δοθεί στον Πρόεδρο Χριστόφια την ερχόμενη Τρίτη, μετά και από πανσυνδικαλιστική σύσκεψη.

Αβέρωφ: Ευλόγησαν και οι τρεις τα γένια τους
Οι αντιδράσεις για τις προτάσεις της Κυβέρνησης άρχισαν χθες, με πυρά από τον ΔΗΣΥ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε τις θεσεις του κόμματος και προέβη σε ένα μακρύ κατηγορώ κατά της Κυβέρνησης.
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε επικοινωνιακό παιγνίδι και σημείωσε ότι Κυβέρνηση, συντεχνίες κι εργοδότες «ευλόγησαν τα γένια τους», διασφαλίζοντας αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και ελάχιστη συνεισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους κάλεσε, και κυρίως τον Πρόεδρο Χριστόφια, να ξανασκεφτούν σοβαρά τη θωράκιση της κυπριακής οικονομίας.

Αφού τόνισε ότι ο ΔΗΣΥ συνειδητά τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες δεν έκανε οποιαδήποτε παρέμβαση για την οικονομία, επειδή ήθελε να δώσει χρόνο στην Κυβέρνηση, αλλά και να της στείλει το μήνυμα ότι ο ΔΗΣΥ υπεύθυνα θα στηρίξει μέτρα που θα δώσουν λύση στα διαρθρωτικά προβλήματα, θα καθησυχάσουν τις αγορές και θα βελτιώσουν το ανησυχητικό κλίμα που επικρατεί στους οίκους αξιολόγησης και τις πιθανές νέες υποβαθμίσεις, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε:

«Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με τη συμμετοχή τριών μερών, της Κυβέρνησης, των εκπροσώπων των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή του 17% του συνόλου των εργαζομένων, και των εκπροσώπων των επιχειρηματικών οργανώσεων που εκπροσωπούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κυβέρνηση, συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαγγελματικοί φορείς του επιχειρηματικού κόσμου, στην απουσία του 83% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και στην απουσία του 97% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πήραν αποφάσεις που βρίσκουν και τα τρία μέρη απόλυτα ικανοποιημένα».

Αναλύοντας τις αποφάσεις, ο κ. Αβέρωφ αναφέρθηκε αρχικώς στη συνάντηση του Προέδρου με εκπροσώπους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, και την απόφαση να συνεισφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι 70 εκ. σε δύο χρόνια. Είπε ότι στην πραγματικότητα από την 1η Ιουλίου 2011 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013, οι συνολικές αυξήσεις που ο Κύπριος φορολογούμενος θα πληρώσει για το κρατικό μισθολόγιο θα είναι της τάξης των 350 εκ. ευρώ, και η απόφαση που ελήφθη είναι από τις αυξήσεις αυτές να επιστραφούν 70 εκ. Άρα, σημείωσε, το επιπρόσθετο κόστος για τους φορολογούμενους, οι οποίοι πληρώνουν τους μισθούς και τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, θα είναι άλλα 280 εκ. ευρώ.

«Πατσιάρισμα»
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε στη συνέχεια ότι για να βρεθούν τα 280 εκ., η Κυβέρνηση σκέφτηκε να ζητήσει από τις εταιρείες εισφορά χιλίων ευρώ.
«Αποφάσισαν, ανέφερε, ότι τα επόμενα δύο χρόνια, οι 100-120 χιλιάδες εγγεγραμμένες εταιρείες που κάνουν κέρδη, είτε κερδίζουν 1000 ευρώ είτε κερδίζουν μισό δις το χρόνο, θα πληρώνουν 1000 ευρώ επιπρόσθετη εισφορά για τα επόμενα δύο χρόνια. Άρα, οι 100-120 χιλιάδες εταιρείες από 1000 ευρώ, 100 με 120 εκ. το χρόνο, για δύο χρόνια 250 εκ., άρα καλύπτεται σημαντικό μέρος των επιπρόσθετων αυξήσεων στο κρατικό μισθολόγιο τα επόμενα δύο χρόνια.

Στην πρώτη συνάντηση, συνέχισε, διασφαλίστηκε το 17% των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και στη δεύτερη διασφαλίστηκε το 3% των επιχειρηματιών, δηλαδή ευλόγησαν και οι τρεις τα γένια τους: Η Κυβέρνηση έκανε ένα πατσιάρισμα για τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι τη λήξη της θητείας της, οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα έχουν σίγουρες αυξήσεις 280 εκ. τα επόμενα δύο χρόνια, και ο πλούτος, οι διάφοροι τραπεζικοί οργανισμοί που συχνά μας έλεγε το ΑΚΕΛ για τα υπερκέρδη που έκαναν τα τελευταία χρόνια, θα δώσουν 1000 ευρώ, όσα θα κληθεί να πληρώσει και ο μπακάλης της γειτονιάς, και ο περιπτεράς της γειτονιάς».

Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε, τι θα γίνει με το 83% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα που σημαντικό μέρος, 30 και πλέον χιλιάδες ζουν και βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας; Τι θα γίνει με τις δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων συρρικνώθηκε το εισόδημα, που έστω και αν κερδίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ το χρόνο, θα κληθούν να πληρώσουν χίλια ευρώ το χρόνο για τα επόμενα δύο χρόνια, όσα θα πληρώσει και ένας τραπεζικός οργανισμός ή η μεγαλύτερη επιχείρηση ιδιωτική στον τόπο; Είτε έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι το δίκαιο ή ίσως θεωρούν ότι ο λαός δεν έχει τη νοημοσύνη», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε και στο επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο του κυπριακού δημοσίου που κινείται γύρω στο 7,5%, που αποτελεί «μήνυμα από τις αγορές ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί πλέον» και πρόσθεσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης κτύπησαν το καμπανάκι για νέες υποβαθμίσεις, αφού ανέμεναν σοβαρά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, που θα έδιναν λύσεις στα προβλήματα του κρατικού μισθολογίου, του συνταξιοδοτικού.

«Είδαμε να παίζεται στο Προεδρικό μια σκηνή, όπου το μέλημα ήταν πώς θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μερών που συμμετείχαν, φορτώνοντας τα βάρη στους απόντες, στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που ζει και βιώνει τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης».
Προειδοποίησε, τέλος, ότι αν δεν συνετισθούμε όλοι, τα επιτόκια στους επόμενους μήνες θα ξεπερνούν και το 10%, και διεμήνυσε στην Κυβέρνηση ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να επωμιστεί πολιτικό κόστος, προκειμένου να θωρακισθεί η οικονομία.

Μπαλώματα και πολιτική ατολμία
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, στις δικές του δηλώσεις-πυρά κατά της Κυβέρνησης, μίλησε για μπαλώματα παρά λύσεις σε διαρθρωτικά προβλήματα.

«Έχουμε μπροστά μας ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας, μέχρι τις 15 Ιουλίου, όταν η Βουλή θα κλείσει για τις θερινές διακοπές. Σ’ αυτό το παράθυρο ευκαιρίας θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει τέτοια μέτρα, που να πείσει τις διεθνείς αγορές ότι η οικονομία μας είναι βιώσιμη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δυστυχώς, τα μέτρα που ακούμε τις τελευταίες ημέρες μάλλον μοιάζουν με μπαλώματα, παρά με διαρθρωτικές λύσεις σε διαρθρωτικά προβλήματα. Κάποιοι εξακολουθούν να παρουσιάζουν την ίδια νοοτροπία. Με αυτή τη νοοτροπία των ημίμετρων και των πρόχειρων λύσεων, των αποσπασματικών λύσεων σε διαρθρωτικά προβλήματα είναι που φτάσαμε σήμερα στα μαύρα χάλια που όλοι διαπιστώνουμε, και δυστυχώς που διαπιστώνουν οι διεθνείς αγορές», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η πολιτική ατολμία και απραξία έχουν ανεβάσει τα επιτόκια δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ύψη, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πια να απευθυνθούμε στη διεθνή αγορά για δανεισμό.

«Λέγεται -πρόσθεσε- ότι θα επιβληθεί ένα τέλος 1.000 ευρώ σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες, ανεξαρτήτως του όγκου εργασιών, του κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης εταιρείας και των κερδών της. Με άλλα λόγια, ο περιπτερούχος της γειτονιάς θα πληρώσει 1.000 ευρώ και η Τράπεζα Κύπρου θα πληρώσει 1.000 ευρώ επίσης. Κατά τα άλλα, κάποιοι επιμένουν να μας μιλούν για τη δίκαιη κοινωνία».

«Νομίζω ότι αυτό από μόνο του δείχνει ότι δεν υπάρχουν σχεδιασμοί, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών μας προβλημάτων, απλά κάποιοι προσπαθούν να τα βολέψουν, να μαζέψουν κάποια εκατομμύρια από εκεί, κάποια από εδώ για να κλείσουν οι τρύπες», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να πει στους πολίτες πού προτίθεται να βρει 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρειαστεί από τώρα και μέσα στο 2012, όταν θα λήξουν τα γραμμάτια και τα ομόλογα του δημοσίου.

Ο CIPA προβληματίζεται

Προβληματισμό για την επιβολή φορολογίας χιλίων ευρώ στις εταιρείες εξέφρασε και ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Χρήστος Μαυρέλλης, ο οποίος είπε ότι ορισμένα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολο να λέγονται παρά να γίνονται.

Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει «πόσο εύκολο θα είναι να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο και ποια θα είναι η αποδοτικότητά του ή αν θα έχει οποιεσδήποτε παρενέργειες» και σημείωσε ότι θα πρέπει να μελετηθεί το μέτρο και στη συνέχεια θα εκφραστεί η άποψη του CIPA.

Ερωτηθείς αν είναι εύκολο για μια κερδοφόρα επιχείρηση να προσφέρει 2.000 ευρώ σε διάστημα δύο ετών, ο κ. Μαυρέλλης είπε ότι «κάποια πράγματα δεν μπορούν να απλοποιούνται σε αυτή τη μορφή», προσθέτοντας ότι «ακούγεται εύκολο, αλλά δεν ξέρω πώς θα εφαρμοστεί».

«Μιλάνε για τρία χρόνια κερδοφορία, σε ποιο βαθμό δεν αναφέρθηκε, πότε θα εφαρμοστεί, πότε θα είναι έτοιμοι οι λογαριασμοί, για να καθοριστεί κατά πόσο μια εταιρεία εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία ή όχι, τι θα γίνεται αν δεν εισπράττεται», διερωτήθηκε ο κ. Μαυρέλλης.

Σε ερώτηση, αν είναι πολλά τα 1.000 ευρώ το χρόνο για μία επιχείρηση, ο κ. Μαυρέλλης είπε ότι για «έναν όμιλο εταιρειών που μπορεί να έχει 50 εταιρείες, εκ των οποίων κάποιες είναι κερδοφόρες, κάποιες ελάχιστα κερδοφόρες και κάποιες πολύ κερδοφόρες, δεν μιλάμε για επιβάρυνση 1.000 ευρώ, αλλά για 50.000 ευρώ».

Μικρομεσαίοι: Πού θα τα δώσει αν τα πάρει;

Σε δηλώσεις στη «Σημερινή», ο πρόεδρος του Συνδέσμου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Σταύρος Αλαμπρίτης είπε ότι η απόφαση για την εισοφρά των 100 ευρώ ελήφθη υπό το κράτος πανικού και πολύ βεβιασμένα.
Είναι πλήρως λανθασμένο, τόνισε, να φορολογηθούν και οι μικρές εταιρείες και οι μεγάλοι οργανισμοί με το ίδιο ποσό. Όμως, το ερώτημα που τίθεται και δεν απαντάται είναι: Πού θα τα δώσει αυτά τα λεφτά η Κυβέρνηση; Καλούμε τη Βουλή να ψηφίσει νόμο, που να υποχρεώνει την Κυβέρνηση να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μόνον όταν έχει λεφτά και μόνο με όσα έχει. Να σταματήσει δηλαδή να δανείζεται για να πληρώνει το κρατικό μισθολόγιο».

Οι εκπαιδευτικοί

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ ΟΛΤΕΚ διατυπώνουν την έντονες ενστάσεις τους «για τα υπό μελέτη μέτρα για ενίσχυση της οικονομίας» και σημειώνουν ότι οι αποφάσεις τους θα εξαρτηθούν από τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία χαρακτηρίζουν ασφυκτικά, τη συνάφεια της εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων με το συνταξιοδοτικό, τη χρονική διάρκεια των μέτρων και άλλα σοβάρα θέματα που άπτονται της ουσίας του ζητήματος.
Τέλος, αναφέρουν ότι η τελική τοποθέτησή τους θα γίνει από τα αρμόδια όργανά τους.

Οι ελεγκτές

Προβληματισμό για τα μηνύματα που θα σταλούν σε διεθνείς επενδυτές από την επιβολή πρόσθετης φορολογίας €1000 στις κερδοφόρες εταιρείες εξέφρασαν και οι εγκεκριμένοι ελεγκτές.

Σε σύσκεψη χθες στο Υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Λογιστών (ΣΕΛΚ) μετέφεραν τις ανησυχίες τους στον Χαρίλαο Σταυράκη, ενώ σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Παρπέρης, ξεκαθάρισε ότι «οι ενστάσεις τους συνίσταται στη μεθοδολογία της συνεισφοράς.

«Δεν αρνούμαστε να συνεισφέρουμε, όχι όμως υπό τη μορφή φόρου, διότι θα δημιουργηθούν κακές εντυπώσεις στο εξωτερικό, ότι δεν είναι σταθερό το φορολογικό μας σύστημα», είπε.
Οι ελεγκτές αντιπροτείνουν την επιβολή μικρότερου τέλους -αντί της σχετικά υψηλής φορολογίας των €1000 ανά εταιρεία- που θα μπορούσε μάλιστα να ήταν και μόνιμο, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα δει τους δικηγόρους ο υπουργός
Ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, είπε ότι το ζητούμενο είναι να εισπραχθεί το σημαντικό ποσόν των 80-100 εκ. ευρώ, καταλήγοντας στους πρακτικούς τρόπους σε συνεργασία με τους λογιστές και δικηγόρους.

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε, επίσης, ότι για το ίδιο θέμα θα έχει σήμερα συνάντηση με τους δικηγόρους και την ερχόμενη εβδομάδα με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο και θα εγκριθεί πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές.

Το πακέτο του ΑΚΕΛ

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σταύρος Ευαγόρου απάντησε στις δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και είπε πως δεν είναι σωστό να τοποθετείται ο ΔΗΣΥ πριν ολοκληρωθεί ο διαλογος και κάλεσε το κόμμα να πει δημόσια τη δική του εισήγηση.

Σε ερώτηση, ποιες είναι οι θέσεις του ΑΚΕΛ για το θέμα, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει ήδη δώσει πακέτο προτάσεων στον Υπουργό Οικονομικών, καθώς και ότι όταν καταλήξει ο διάλογος, πιθανώς να κληθεί να δώσει αντιπροτάσεις ή θέσεις. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι σε πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έδωσε στη δημοσιότητα 19 συνολικά μέτρα που είχαν σχέση με την ανάπτυξη, αλλά και τα δημόσια οικονομικά.

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, απαντά ο Στεφάνου

Η Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, απέρριψε τις επικρίσεις Νεοφύτου και καταλόγισε στον ίδιο και το κόμμα του «δημαγωγική, προσβλητική, μειωτική και λαϊκίστικη προσέγγιση».

«Ο κ. Νεοφύτου βαράει μια στο καρφί και μια στο πέταλο, και ο λαός μπορεί να κρίνει ποιοι είναι σοβαροί και ποιοι δημαγωγούν και υποσκάπτουν», είπε.
Για τις συναντήσεις στο Προεδρικό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τα αποτελέσματά τους χαιρετίστηκαν από τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, οικονομικούς παράγοντες και την ίδια την κοινωνία, που αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μη ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις που υπάρχουν αλλού».

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι ουσιαστικά ο ΔΗΣΥ ζητά να συνεισφέρουν περισσότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι και κάλεσε τον Αβέρωφ Νεοφύτου να διαβιβάσει αυτή τη θέση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Ας εισηγηθεί -είπε- να μην πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε ΑΤΑ, ούτε προσαυξήσεις, να μην πάρουν τίποτα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ασφαλώς και θα πάρουν ΑΤΑ και προσαυξήσεις και εάν ο ΔΗΣΥ πιστεύει ότι πρέπει να παγώσουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, να το πει ξεκάθαρα και να το τεκμηριώσει».

Για τη συνεισφορά των εταιρειών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι έγινε αποδεκτό ένα μέτρο προσωρινό κι εύκολα εφαρμόσιμο, και επέκρινε τον κ. Νεοφύτου, ο οποίος απέρριψε αυτό το μέτρο «ως ισοπεδωτικό», λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ καταψήφισε το νόμο για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 11%.

Σε ερώτηση, γιατί η Κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τώρα την αρχή της αναλογικότητας και έθεσε 1000 ευρώ εισφορά για όλους, ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι αν το μέτρο πήγαινε στη Βουλή «θα μπαίναμε ξανά σε διελκυστίνδα ‘το υποστηρίζω, δεν το υποστηρίζω’, όταν μάλιστα κάποιοι μας καλούν να πάρουμε μέτρα πριν από τις διακοπές».

Έτοιμη η Βουλή
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε, εξάλλου, χθες ότι η Βουλή είναι έτοιμη να συνέλθει ακόμα κι έκτακτα, για να συζητήσει μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι όλα τα κόμματα εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να τοποθετηθούν θετικά και υπεύθυνα εν όψει των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται η κυπριακή οικονομία, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Top