Την επιστροφή του Ντίνου Μιχαηλίδη στο ΔΗΚΟ, έπειτα από δεκατρία χρόνια, σηματοδότησε η χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Το Ε.Γ., πέρα από το θέμα του πρώην υπουργού, συζήτησε, επίσης, θέματα του προεκλογικού προγραμματισμού του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.

Η επιστροφή του Ντίνου Μιχαηλίδη και των στελεχών του ΑΔΗΚ στον κομματικό «γενέθλιο» χώρο τους εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΔΗΚΟ για επανασυσπείρωση του ευρύτερου χώρου και της εκλογικής του βάσης, προσδίδοντας νέα δυναμική στην πορεία του κόμματος προς τις εκλογές.

Με δήλωσή του μετά τη συνεδρία του Ε.Γ. ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν χαιρέτισε την απόφαση του Ντίνου Μιχαηλίδη για επανένταξη στο ΔΗΚΟ, χαρακτηρίζοντάς την «έναν καλό οιωνό για ένα νέο ξεκίνημα».

Νωρίτερα χθες το απόγευμα, το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) είχε δημοσιοποιήσει ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του για παραπομπή πρότασης στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος για ένταξή του, με όλες του τις δυνάμεις, στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ομοφωνία με… επιφυλάξεις

Η απόφαση, ωστόσο, του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, για «επαναπατρισμό» του κ. Μιχαηλίδη και των συνεργατών του, παρ’ ότι ήταν ομόφωνη, δεν λήφθηκε χωρίς επιφυλάξεις, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού κάλεσε το Ε.Γ. να ζητήσει από τον τέως υπουργό να προβεί σε απολογία για την αποχώρησή του το 1997, ενώ και άλλα στελέχη, όπως η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου και ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Νίκος Βιολάρης, επισήμαναν ότι η επιστροφή των αποχωρησάντων πρέπει να γίνει δεχτή υπό τη διαρκή υπόμνηση των γεγονότων που οδήγησαν στην αποχώρησή τους και των συνεπειών που προκάλεσε.

Η ομόφωνη απόφαση δρομολογεί, πλέον, τις εξελίξεις, τις οποίες θα «σφραγίσει» η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, στην επόμενη συνεδρία της τον Ιανουάριο του 2011.

Ο Μάριος Καρογιάν συνέδεσε, επίσης, την προσχώρηση του ΑΔΗΚ με την υπό διαμόρφωση στρατηγική του ΔΗΚΟ για τον καθορισμό μιας νέας πορείας διακυβέρνησης της Κύπρου.

«Καλούμε να επανασυσπειρωθεί η εκλογική μας βάση, αναζωογονώντας με τη συμμετοχή της τη δυναμική του κόμματός μας και διαμορφώνοντας με τις επιλογές της τη στρατηγική για τον καθορισμό μιας νέας ατζέντας για τη διακυβέρνηση και την πορεία της Κύπρου. Ήδη, η απόφαση του κ. Ντίνου Μιχαηλίδη και του ΑΔΗΚ για επανένταξη στο Δημοκρατικό Κόμμα αποτελεί για εμάς τον καλό οιωνό για ένα νέο ξεκίνημα, στο οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα συναντήσουμε ως συνοδοιπόρους μας προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής, που θα θελήσουν να δώσουν το δικό τους ‘παρών’ στη μάχη για το μέλλον της Κύπρου», επισήμανε στη δήλωσή του ο κ. Καρογιάν.

Κοινή επιθυμία για συνεργασία

Από την πλευρά του το ΑΔΗΚ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, ότι η εν λόγω απόφαση λήφθηκε «συνεκτιμώντας όλες ανεξαίρετα τις εθνικές, πολιτικές και κομματικές παραμέτρους, καθώς και τις ευρύτατες συναγωνιστικές προοπτικές, οι οποίες διανοίγονται με τη συνεργασία του Κινήματος με το ΔΗΚΟ». Η εξέλιξη αυτή, προστίθεται, «αποτελεί τη φυσική και αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση των κοινών καταβολών, των κοινών αγώνων και του κοινού οράματος των δύο όμορων κομματικών σχηματισμών».

Πολιτικές παρεμβάσεις

Παράλληλα, το Ε.Γ. του ΔΗΚΟ, συζήτησε θέματα που άπτονται του προεκλογικού σχεδιασμού του κόμματος, σε σχέση με την ενίσχυση του παρεμβατικού του ρόλου στο πολιτικό γίγνεσθαι.

«Πήρα σήμερα την πρωτοβουλία να συγκαλέσω το Εκτελεστικό μας Γραφείο σε μία καθοριστική συνεδρίαση με διπλό στόχο. Ο πρώτος ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η λήψη αποφάσεων για τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικής των συστηματικών παρεμβάσεων που αρχίσαμε ενόψει της πρόσφατης διαμόρφωσης του πακέτου μέτρων για στήριξη της κυπριακής οικονομίας», τόνισε ο κ. Καρογιάν, για να προσθέσει:

«Θέλουμε να συνεχίσουμε ενισχύοντας το ρόλο του κόμματός μας ως ρυθμιστικού κόμματος ευθύνης και σταθερότητας που δρα με γνώμονα το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, που αρνείται να πολιτευθεί με γνώμονα το πολιτικό κόστος και το μικροκομματικό όφελος. Δεν είμαστε εδώ ούτε ως διακοσμητικό στοιχείο ενός συστήματος εξουσίας που δεν παράγει μεταρρυθμιστικές πολιτικές και διαρθρωτικές αλλαγές, ούτε ως τυχοδιωκτικό στοιχείο ενός κομματικού συστήματος που υιοθετεί ή απεμπολεί, κατά περίπτωση, θέσεις, αρχές και αξίες, βαθαίνοντας με τη συμπεριφορά του την κρίση αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας των σημερινών πολιτικών δυνάμεων».

Νέο Δυναμικό Κέντρο

Επισήμανε, επίσης, ότι το ΔΗΚΟ δηλώνει το πολιτικό του «παρών» ως μια δυναμική συνιστώσα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός πλειοψηφικού μεταρρυθμιστικού ρεύματος, «που θα ανατρέψει τα εμπόδια του παρελθόντος και θα σχεδιάσει με νέα υλικά και ιδέες το μέλλον που αξίζει στην Κύπρο και τους πολίτες της.

Γι’ αυτό και ο δεύτερος στόχος της σημερινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού μας Γραφείου», σημείωσε, «ήταν η χάραξη μιας βαθιάς διαχωριστικής γραμμής από το παρελθόν των αντιφάσεων, των αντιθέσεων και των παλαιοκομματικών αντιλήψεων που μας μετέβαλαν σε μέρος της κρίσης του πολιτικού συστήματος, απογοήτευσαν τους οπαδούς μας, δημιούργησαν σύγχυση στους φίλους μας και αποσυσπείρωσαν την εκλογική μας βάση». Ως εκ τούτου, «θέληση, απόφαση και στρατηγική μας εφεξής είναι να μεταβάλουμε τη νέα χρονιά σε αφετηρία μιας νέας εποχής. Να κάνουμε την πορεία μας προς τις εκλογές του Μαΐου ευκαιρία ανασύνταξης και διεύρυνσης των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών συμμαχιών μας, ώστε ως εκφραστές ενός Νέου Δυναμικού Κέντρου να προωθήσουμε θέσεις, δράσεις και προτάσεις ικανές να εμπνεύσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της μεσαίας τάξης, της παραγωγικής εργασίας, της νέας γενιάς και της διαρκούς καινοτομίας».

Τόνισε, τέλος, ότι το μεγάλο στοίχημα του ΔΗΚΟ είναι να παραμείνει εγγυητής μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό και, ταυτόχρονα, ο καταλύτης πολιτικών διεργασιών που θα αναμορφώσουν την πολιτική ζωή.