ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ Φλερτ με την πολιτική

Ο γνωστός επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης αποκαλύπτει το λόγο της αποχώρησής του από την οικογένεια της Coca Cola. Κρατά, ωστόσο, στο παρόν στάδιο για τον ίδιο και το στενό του περιβάλλον τα πλάνα της επαγγελματικής του καριέρας, ενώ για την πολιτική αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως «ναι», τον ενδιαφέρει και να περιμένουμε, άρα, πως θα εμπλακεί. Και τα ποδοσφαιρικά τον ενδιαφέρουν. Αγαπά εξίσου, λέει, ΑΠΟΕΛ και Ολυμπιακό Λευκωσίας, αλλά, μέχρις εδώ. Δεν θα μπλεχτεί σε διοικητικά συμβούλια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση του in business, εξηγεί γιατί έφυγε από την Coca Cola, μιλά για την Coca Cola Hellenic, απαντά στη φημολογία για τα επαγγελματικά του σχέδια και αναφέρεται στο κριτήριο που θα καθορίσει την εμπλοκή του στην πολιτική. Εξηγεί, επίσης γιατί θεωρεί λανθασμένους τους χειρισμούς Χριστόφια στην οικονομία και αποκαλύπτει τι θα έκανε αν ήταν στη θέση του Χαρίλαου.

Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και ολιγομίλητος. Μια συμπαθής στους περισσότερους φυσιογνωμία του σύγχρονου κυπριακού σκηνικού. Και πολυσυζητημένος τον τελευταίο καιρό, αν και δεν το επιδιώκει. Ήταν η πρόσφατη αποχώρηση από την Coca Cola Κύπρου που πυροδότησε τις πλείστες των συζητήσεων για το άτομό του, αλλά όχι μόνο. Έντονα συζητείται τελευταίως πιθανή εμπλοκή του στην πολιτική και στα ποδοσφαιρικά πράγματα.

«Ναι» στο πρώτο, «όχι» στο δεύτερο, απαντά στη συνέντευξή του αυτή, που εφ’ όλης της ύλης καθώς είναι, δίνει τη δυνατότητα να σταθούμε και στην οικονομική κατάσταση. Κρίνει αρνητικά ο ίδιος τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, υποδεικνύοντας τι πάει λάθος και τι θα μπορούσε να γίνει, ώστε όλα να ήταν καλύτερα.

Ξεκινάμε με ό,τι πιο «χειροπιαστό». Την αποχώρησή του από την Coca Cola Κύπρου και τα συναισθήματα με τα οποία αυτή συνοδεύτηκε. Και απαντά:

«Ήταν η λύπη του αποχωρισμού από καλούς φίλους και η ανησυχία που πήγαζε από την απομάκρυνσή μου από τη θαλπωρή και τη σιγουριά ενός οικείου περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα, διακατέχομαι από τον ενθουσιασμό μιας νέας αρχής».

Γιατί έφυγε από την COCA COLA

Ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος της αποχώρησής σας από την Coca Cola;

Έχω ολοκληρώσει την αποστολή μου. Με την εξαγορά της εταιρείας Αφοί Λανίτη από την Coca Cola Hellenic κλήθηκα να συμβάλω στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της εταιρείας, στα πλαίσια του καινούργιου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, έτσι που να ανταποκρίνεται στις καινούργιες και μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, μέσω της εφαρμογής μοντέρνων μεθόδων, διαδικασιών και συστημάτων.

Η σημερινή οικονομική κρίση, που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη, μας ανάγκασε να αναδομήσουμε την εταιρεία με τέτοιον τρόπο, ώστε αυτή να μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές συνθήκες, που διέπουν την αγορά της Κύπρου. Με γνώμονα ότι αυτή η κρίση δεν είναι παροδικού χαρακτήρα, αλλά μέρα με τη μέρα φέρεται να διαμορφώνεται ως μια νέα πραγματικότητα στο λιανεμπόριο της Κύπρου, είχαμε ευθύνη προς τους εργαζομένους της εταιρείας, τους μετόχους αυτής και τους συνεργάτες μας, να την προετοιμάσουμε αναλόγως των νέων αυτών συνθηκών, ώστε να διαφυλάξουμε την κερδοφορία της, καθιστώντας την ικανή να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ηγετικό ρόλο που έχει εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα. Η αναδόμηση έχει ολοκληρωθεί και ευελπιστώ ότι με την πάροδο του χρόνου και με την περαιτέρω εξοικείωση του προσωπικού της εταιρείας με όλες τις νέες διαδικασίες και συστήματα, οι όποιες δυσκολίες θα ξεπεραστούν.

Αισθάνομαι, λοιπόν, ότι μέσα από αυτή την πορεία ολοκληρώθηκε και ο αρχικός σκοπός για τον οποίο αποδέχτηκα την εργοδότησή μου στην εταιρεία.

Οι… κακές γλώσσες λένε ότι αποχωρήσατε γιατί δεν συμφωνούσατε με την απόφαση της μητρικής εταιρείας να κλείσει κάποιες μονάδες παραγωγής στην Κύπρο. Τι απαντάτε;

Και έτσι να ήταν, δεν πρόκειται να το εκμυστηρευτώ δημοσίως.

Γενικά ομιλούντες, όμως, και όχι συγκεκριμένα για την εταιρεία Α/φοι Λανίτη, ο τομέας της βιομηχανίας στην Κύπρο φθίνει και αυτή η φθορά δεν είναι σημερινή, αλλά μετρά κάποιες δεκαετίες σταθερής πτώσης. Κυριότερος λόγος δεν είναι, όπως συχνά ακούγεται, οι βασικοί μισθοί του εργατικού δυναμικού, αλλά το μη ελαστικό εργασιακό περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλείται η βιομηχανία να παράγει.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Η κυπριακή βιομηχανία μαστίζεται από χαμηλή παραγωγικότητα, η οποία είναι προϊόν της ανικανότητας του επιχειρηματία να αξιοποιήσει στο έπακρο την όποιαν επένδυσή του. Μια παραγωγική μονάδα στη Κύπρο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παράγει με μια ή μιάμιση βάρδια, διότι το κόστος των υπερωριών, όπως και της δεύτερης και της τρίτης βάρδιας, είναι απαγορευτικά υψηλό. Είναι, επίσης, δύσκολο να βρεθεί προσωπικό για δεύτερη και τρίτη βάρδια. Άρα ο αγώνας είναι άνισος, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μονάδες σε γειτονικές χώρες που παράγουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα.

Τι αντιπροσωπεύει για σας το brand Coca Cola;

Αναψυκτική απόλαυση σε κάθε γουλιά, δροσιστική, κρύα και ξεδιψαστική κάψα στο πίσω μέρος του λαιμού μέσα στο καυτερό κατακαλόκαιρο, απίθανη συνοδευτική γεύση με το σουβλάκι, σταθερή ποιότητα, επιχειρηματική διορατικότητα, πάνω από έναν αιώνα καθημερινής εμπορικής επιτυχίας, παγκόσμιο σήμα κατατεθέν, ιστορία, πρωτιά, εφευρετικότητα, φιλία, οικογένεια, εταιρική ευθύνη.

Λίγοι ξέρουν τα επαγγελματικά μου σχέδια

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα; Πολλά λέγονται, αλλά πόσα από αυτά αληθεύουν;

Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και όλοι λίγο - πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Οι φήμες πάνε και έρχονται. Οι μόνοι που πραγματικά γνωρίζουν τα επόμενα επαγγελματικά μου βήματα είμαι εγώ και οι άνθρωποι του στενού οικογενειακού και επαγγελματικού μου κύκλου.

Θα ασχοληθείτε με την πολιτική;

Δεν το αποκλείω. Κριτήριο σε μια τέτοια απόφαση θα είναι η δυνατότητά μου να είμαι αποτελεσματικός. Αυτό είναι που απαιτεί η κοινωνία σήμερα και αυτό είναι που οφείλει να προσφέρει οποιοσδήποτε ασχολείται με την πολιτική.

Υπάρχουν και φήμες για εμπλοκή σας στα διοικητικά του ΑΠΟΕΛ ή του Ολυμπιακού Λευκωσίας. Θα σας δούμε, λοιπόν, και στα ποδοσφαιρικά πράγματα;

Τον ΑΠΟΕΛ τον αγαπώ, όπως αγαπώ και τον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Βρίσκω τον εαυτό μου θιασώτη των ιδεών, που κίνησαν κάποιους ανθρώπους πριν από κάποιες δεκαετίες, να ιδρύσουν αυτά τα σωματεία και αυτές τις αγνές ιδέες υπηρετώ. Έχω βοηθήσει και θα συνεχίσω να βοηθώ, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να ασχοληθώ με τα διοικητικά οποιασδήποτε ομάδας.

Καταστροφική η τακτική Χριστόφια

Ποια είναι η άποψή σας για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης;

Έχω την εντύπωση ότι στην Κυβέρνηση είτε κλείνουν τα μάτια και εύχονται ότι όταν τα ανοίξουν η κρίση θα τους έχει προσπεράσει, είτε γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση και το τι πρέπει να γίνει, αλλά φοβούνται το πολιτικό κόστος των αποφάσεων. Έτσι καθυστερούν όσο περισσότερο γίνεται, υπολογίζοντας ότι τις αποφάσεις θα τις πάρει κάποιος άλλος στο μέλλον.

Για εμάς τους πολίτες, είτε η μια είτε η άλλη προσέγγιση είναι καταστροφική, διότι κάποια στιγμή, κάποια κυβέρνηση θα μας ζητήσει να δεχθούμε μέτρα λιτότητας, τα οποία όσο καθυστερούμε τόσο πιο επαχθή θα είναι για μας.

Σχολή σκέψεων: «Αβέρωφ Παπαδόπουλος το γένος Ορφανίδη»

Αν ήσασταν σήμερα Υπουργός Οικονομικών, τι θα κάνατε για βελτίωση της εικόνας των δημόσιων οικονομικών;

Εγώ είμαι της σχολής σκέψης που προκρίνει ο αδελφικός μου φίλος… Αβέρωφ Παπαδόπουλος το γένος Ορφανίδη (γέλια).

Σοβαρά, όμως, η οικονομική κρίση δεν θέλει ξόρκια και κατηγορίες, προερχόμενες από αποτυχημένες πεπαλαιωμένες δογματικές θεωρίες, αλλά τολμηρή και αποτελεσματική διαχείριση. Η κρίση είναι πραγματική και είναι εδώ. Δεν είναι παρά μια φυσιολογική εξέλιξη, εάν θέλετε μια φυσιολογική έκφανση του οικονομικού κύκλου. Όπως ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Όπως ένας τυφώνας, που είναι ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά φυσιολογικό κομμάτι ενός χαμηλού βαρομετρικού, μέρος ενός μεγαλύτερου και πολύ πολύπλοκου συστήματος.

Πρέπει, όμως, να μειωθούν οι ανελαστικές δαπάνες του κράτους και να γίνει κάτι με τις παχυλές συντάξεις, έτσι δεν είναι;

Έχουν χιλιοειπωθεί τα περί μείωσης των ανελαστικών δαπανών του κράτους και τα περί συντάξεων, και δεν θέλω να τα επαναλάβω. Είναι, όμως, σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όταν μιλάμε για μείωση των εξόδων της κρατικής μηχανής, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε έναν απλό «εξωραϊσμό» του προϋπολογισμού με εύηχα μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση του μισθού των βουλευτών. Αυτό που απαιτείται είναι μείωση των δαπανών με δομικές αλλαγές.

Πώς εννοείτε αυτές τις δομικές αλλαγές;

Με απλά λόγια, γνωρίζουμε σήμερα ότι υπάρχει ένας όγκος στα σωθικά των οικονομικών του κράτους. Υπεύθυνη στάση θα ήταν η αφαίρεση του όγκου τώρα, προτού μετατραπεί σε κακοήθη και είναι, πλέον, πολύ αργά.

Η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει σε ποιους τομείς έχει την ικανότητα να ασχοληθεί, να επενδύσει και να λειτουργήσει αποδοτικότερα. Και εκεί να επικεντρωθεί. Για παράδειγμα, πρέπει, άραγε, το κράτος να είναι επιχειρηματίας στο βαθμό που ήταν μέχρι σήμερα; Η εμπειρία στον τομέα των αερομεταφορών, ας πούμε, δείχνει ότι δεν μπορεί.

Τι θα έκανα για τα οικονομικά

Πού αλλού θα πρέπει να επικεντρωθεί η Κυβέρνηση;

Εάν η διαχείριση της απαιτούμενης μείωσης του κόστους ή της ανάμειξης του κράτους κουβαλά μαζί της, κατά την άποψη των κυβερνώντων, αποτρεπτικά υψηλό πολιτικό κόστος, τότε, τουλάχιστον, να επικεντρωθούμε στην αύξηση των εισοδημάτων του κράτους μέσω της αναζωογόνησης και επαναδραστηριοποίησης της οικονομίας μας.

Όμως, δεν υπάρχει ένα πράγμα που από μόνο του θα κάνει τη διαφορά. Χρειαζόμαστε έναν ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και μακροχρόνιο σχεδιασμό, ο οποίος θα έχει στόχο την αύξηση της ωφέλιμης πληθυσμιακής βάσης, την αύξηση των εισροών στα ταμεία του κράτους και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Έχετε κάποιες ξεκάθαρες εισηγήσεις;

Πρώτο μέτρο, η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δεύτερο μέτρο, η μείωση της γραφειοκρατίας με αλλαγές σε νομοθετικά πλαίσια και νοοτροπίες, ώστε όλα εκείνα τα ήδη αδειοδοτημενα ώριμα έργα - δρόμοι, γήπεδα γκολφ, μαρίνες - να προχωρήσουν.

Τρίτο μέτρο, η οικονομική αρωγή του κράτους σε συνδυασμό με την απαιτούμενη αλλαγή νομοθεσίας, που θα διευκολύνει την ιδιωτική επένδυση στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των ιατρικών υπηρεσιών.

Τέταρτο μέτρο, η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, με στόχο το καλύτερο δυνατό «ζευγάρωμα» των ομορφότερων φυσικών τοπίων της χώρας μας, σε συνδυασμό με τα ποιοτικώς καλύτερα ξενοδοχεία.

Πέμπτο μέτρο, η θεσμοθέτηση διάφανων διαδικασιών ως προς τη χρήση κρατικής γης για σκοπούς επένδυσης και από Κύπριους επενδυτές, όπως με την περίπτωση του Κατάρ.

Έκτο μέτρο, μαζί με το μακροχρόνιο προγραμματισμό επενδύσεων χρειαζόμαστε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό επιμόρφωσης των νέων, ώστε να καθοδηγηθούν σωστά προς εκείνους τους τομείς, τους οποίους το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας σκοπεύουν να αναπτύξουν, ώστε να μειώσουμε την ενασχόληση νέων ταλέντων σε κορεσμένους μη παραγωγικούς τομείς.

Έβδομο μέτρο και δυσκολότερο, η αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει να επανέλθουμε πίσω, στον παλιό καλό μας εαυτό, για τον οποίο οι Κύπριοι απέκτησαν παγκόσμια φήμη, εργατικότητα και σκληρή δουλειά. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τη σημερινή νοοτροπία του «δουλεύω λιγότερο, πληρώνομαι περισσότερο».
(Από την ηλεκτρονική έκδοση του in business)

Top