«Μας κοροϊδεύουν οι Τούρκοι»

Άστραψε και βρόντηξε ο Αρχιεπίσκοπος στο θέμα της διάνοιξης του Λιμνίτη

Ο Κύπρου Χρυσόστομος χαρακτήρισε προφάσεις εν αμαρτίαις τα προσκόμματα που παρεμβάλλει η Τουρκία. Όπως αποκάλυψε η «Σ», το κατοχικός καθεστώς θέτει θέμα διαχείρισης των κονδυλίων για την επισκευή του δρόμου.


ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β:
Δεν πρόκειται ν’ ανοίξουν το οδόφραγμα

Το αδιέξοδο στο Κυπριακό επηρεάζει και το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη. Η Κύπρος για άλλη μια φορά καλείται να αντιμετωπίσει την αδιαλλαξία, την αντιφατικότητα και συνάμα την ανεντιμότητα της τουρκικής πολιτικής, που και αυτή τη φορά, βέβαια, κρύβεται πίσω από τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, το οποίο θέτει θέμα διαχείρισης των κονδυλίων της Ευρώπης για την επισκευή του δρόμου.
Οι νέες απαιτήσεις των Τούρκων δημιούργησαν τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων, που εκδηλώθηκαν προχθές με επικρίσεις στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη. Ενώ χθες εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, χαρακτηρίζοντας προφάσεις εν αμαρτίαις τα προσκόμματα που παρεμβάλλει η Τουρκία. Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την άποψη πως το κατοχικό καθεστώς δεν είχε ποτέ πρόθεση να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη, δηλώνοντας με νόημα ότι: «Δεν πρόκειται ν’ ανοίξουν το οδόφραγμα, μας κοροϊδεύουν και τουλάχιστον όσοι πιστεύουν ότι το οδόφραγμα θα ανοίξει, έχουν υπέρτατου βαθμού αφέλεια». Ταυτόχρονα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσέγγισε το θέμα γενικότερα, από εθνική άποψη, λέγοντας χαρακτηριστικά, «δεν μας συμφέρει η διάνοιξη και κακώς το ζητήσαμε», προσθέτοντας ότι «για 35 χρόνια περάσαμε». Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε λίγο ούτε πολύ, έσπευσε να προκαταλάβει το μέλλον που θα έχουν οι απευθείας συνομιλίες. Όπως είπε, «πρέπει να είμεθα έτοιμοι για τον μακροχρόνιο αγώνα τον οποίο, δυστυχώς, μας επέβαλαν οι Τούρκοι».
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε την άποψη ότι τα προσκόμματα που βάζει το κατοχικό καθεστώς στη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη είναι αποτέλεσμα του ατελούς και επιπόλαιου τρόπου που έγινε η διάνοιξη της οδού Λήδρας. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, προσθέτοντας πως εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, πρέπει να υπάρξει καταγγελία της στρεψόδικης στάσης της τουρκικής πλευράς.
Όπως αποκάλυψε το Σάββατο η «Σ», οι κατοχικές αρχές θέτουν θέμα διαχείρισης των κονδυλίων που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επισκευή του δρόμου Κάτω Πύργου-Λιμνίτη. Διεκδικούν, επίσης, το δικαίωμα να προκηρύξουν οι ίδιοι τις προσφορές για επισκευή του δρόμου, με το αιτιολογικό ότι ο δρόμος που θα επισκευαστεί περνά από το έδαφος που ελέγχεται από το ψευδοκράτος. Οι νέες διεκδικήσεις των Τούρκων στοχεύουν φανερά σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία διάνοιξης του οδοφράγματος Λιμνίτη και δη στο να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα λίγες ώρες, μάλιστα, πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης των απευθείας συνομιλιών.

Οι Τούρκοι είναι Τούρκοι…
Πιο αναλυτικά σε δηλώσεις του μετά το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της Δημοκρατίας Δώρου Λοΐζου, στη Λευκωσία, και αναφερόμενος στις εξελίξεις αναφορικά με το οδόφραγμα του Λιμνίτη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι «εμείς ποτέ δεν πιστέψαμε πως θα άνοιγε το οδόφραγμα του Λιμνίτη για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής Πύργου. Οι Τούρκοι είναι Τούρκοι, για 35 ολόκληρα χρόνια δεν έχουν κάνει πίσω ούτε πόντο».
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε, επίσης, πως παρατήρησε την αγωνία του κοινοτάρχη Κάτω Πύργου που έλεγε να επιτρέψουν τη διέλευση και από τον παλιό δρόμο και όταν θα ολοκληρωθούν τα οδικά έργα να διευκολυνθεί περαιτέρω η διακίνηση. Για να προσθέσει στη συνέχεια πως «το έλεγε, γιατί και ο ίδιος πίστευε πως αν δεν άνοιγε αμέσως μετά τη συμφωνία, ποτέ δεν θα ανοίξει».
Ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε λέγοντας πως «έρχεται η ώρα που το ψέμα βγαίνει στην επιφάνεια και δεν μπορούν πλέον να κρυφθούν. Αν οι Τούρκοι θέλουν πράγματι να ανοίξουν το οδόφραγμα, ας το ανοίξουν τώρα έστω και με τον παλιό δρόμο, που ικανοποιεί τους κατοίκους του Κάτω Πύργου. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων του Πύργου στο μήνυμα που εστάλη μέσω Ηνωμένων Εθνών για τη διενέργεια ελέγχων από το κατοχικό καθεστώς στα λεωφορεία που διέρχονται του οδοφράγματος Λιμνίτη και τις σκέψεις που γίνονται από τους κατοίκους για ακύρωση του προγραμματισθέντος προσκυνήματος, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι δεν είναι αυτοί οι λόγοι που δεν θέλουν να ανοίξουν το οδόφραγμα, επαναλαμβάνοντας ότι είναι προφάσεις και μπορούν να βρουν όσες άλλες επιθυμούν ώστε να μην ανοίξει. «Νομίζω είναι καιρός να μην παίζουμε τα παιγνίδια τους», ανέφερε.

«Αποικιακός κυβερνήτης ο Πίτερ Μίλετ»
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε πως ο Ύπατος Αρμοστής επικοινώνησε μαζί του και εναπόκειται στον ίδιο να τον καλέσει στην Αρχιεπισκοπή. «Θα μαζέψω όλες τις δηλώσεις που έχει κάνει και όλες τις ενέργειες και θα τον καλέσω για να του αποδείξω ότι δεν ήταν αποκύημα φαντασίας όταν είπα ότι συμπεριφέρεται σαν αποικιακός κυβερνήτης», είπε ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄.
«Το βιβλίο 'Η αιματηρή αλήθεια' εκδόθηκε για να καταδείξει τις μανούβρες που έκανε η Μεγάλη Βρετανία με την Τουρκία για να φθάσουμε στο 1974», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «η αποικιακή πολιτική της Βρετανίας έναντι της Κύπρου δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

Εγείρεται θέμα με τα έγγραφα
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως το κόμμα του εδώ και ένα χρόνο αγωνιά για τις διολισθήσεις και το στρίμωγμα της πλευράς μας στις απευθείας συνομιλίες και πρόσθεσε ότι εγείρεται θέμα με τον αριθμό των εγγράφων που κατέχουν τα μέλη του Εθνικού Συμβούλιου. Σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για ελλιπή ενημέρωση του Εθνικού Συμβούλιου για τις απευθείας συνομιλίες, ανέφερε πως «το ΕΥΡΩΚΟ δεν χρειάζεται πολλή ενημέρωση για να αγωνιά και να ανησυχεί ένα χρόνο μετά τις διαπραγματεύσεις για τις διολισθήσεις που έγιναν και ιδιαίτερα για το στρίμωγμα της δικής μας πλευράς και τον αυτοεγκλωβισμό που θα χρησιμοποιηθεί από τους εχθρούς της Κύπρου για να διευκολυνθεί η ενταξιακή στην ΕΕ πορεία της Τουρκίας και για να καταγραφούν οι υποχωρήσεις μας».
Ο κ. Συλλούρης είπε πως μετά από τα όσα ακούστηκαν εγείρεται θέμα αναφορικά με τη διαβίβαση προς τα μέλη του Εθνικού Συμβούλιου όλων των εγγράφων που υπάρχουν στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών και πρόσθεσε ότι θα ζητήσουμε όλα τα έγγραφα από τον Πρόεδρο στην επερχόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιου. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «ως κόμμα είχαμε πει ότι ήταν ατελής και επιπόλαιος ο τρόπος που άνοιξε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας και έμεινε πίσω ο Λιμνίτης». Πρόσθεσε πως «κατά καιρούς είχαμε παρατηρήσει ότι υποχωρούμε για το Λιμνίτη απαράδεκτα, ενώ έπρεπε να ζητούμε την εφαρμογή, όπως μας είχε πει τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, των συμφωνηθέντων».

Ο Χριστόφιας παρέδωσε όλα τα έγγραφα
Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε χθες την ελπίδα πως δεν δημιουργήθηκαν τετελεσμένα στις απευθείας συνομιλίες και ότι δεν υπάρχουν απολύτως δεσμευτικά συζητηθέντα, προσθέτοντας πως αναμένεται η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση πως θα καταβληθεί προσπάθεια να συνδιαμορφωθούν οι θέσεις της ε/κ πλευράς από τα μέλη του Εθνικού Συμβούλιου.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για μη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τις όποιες υποχωρήσεις γίνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου όλα τα έγγραφα «που όπως μας ανέφερε συζητήθηκαν διαρκουσών των απευθείας διαπραγματεύσεων καθόλη τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Αναμένω ότι στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε απόψεις και προτάσεις επί των δικών μας προτάσεων». Στην παρατήρηση ότι εκτός του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ηγέτες των τ/κ κομμάτων στα κατεχόμενα δήλωσαν ότι είδαν τα 30 έγγραφα, για τα όποια έκανε αναφορά ο κ. Ταλάτ, ο κ. Ομήρου είπε πως στέκεται στη δήλωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχουν 30 συμφωνηθέντα έγγραφα ή 30 έγγραφα στα οποία περιέχονται οι συγκλίσεις των δύο πλευρών. «Από εκεί και πέραν δεν νομίζω πως πρέπει να δώσω πίστη στις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς», είπε ο κ. Ομήρου.
Σε ό,τι αφορά τη συνδιαχείριση των προερχομένων από την ΕΕ κονδυλίων που θα δαπανηθούν για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, που ζητά το κατοχικό καθεστώς, ο κ. Ομήρου είπε πως αυτά είναι απαράδεκτα, αποτελούν αιτιάσεις της κατοχής και θα πρέπει πάραυτα να απορριφθούν κατηγορηματικά από την ε/κ πλευρά.


Top