ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Απονομή Αναμνηστικών Μεταλλίων 1974 στους πυροβολητές της Εθνικής Φρουράς

Εις ανάμνησιν της προσφοράς των πυροβολητών της Εθνικής Φρουράς στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1974, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού (ΠΣΕΠΒ) ανέλαβε την πρωτοβουλία απονομής αναμνηστικού μεταλλίου στο κληρωτό και έφεδρο προσωπικό που υπηρέτησε, τις κρίσιμες εκείνες ώρες, στις Μοίρες Πυροβολικού της ΕΦ κατά τις επιχειρήσεις απόκρουσης της τουρκικής εισβολής. Η απόφαση του Συνδέσμου αποσκοπεί στην ηθική αναγνώριση του αγώνα και των θυσιών των πυροβολητών, και την εκτίμηση της συνεισφοράς τους εις την υπεράσπισιν της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταλυτικό ρόλο στην πρωτοβουλία του ΠΣΕΠΒ διαδραμάτισε όχι μόνο η διαχρονική απουσία της κυπριακής πολιτείας, αλλά και η άδικη συμπεριφορά της απέναντι στα πολλαπλά προβλήματα (υγείας, εργασίας, αποκατάστασης, κοκ) που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι μαχητές του 1974 και οι οικογένειές τους. Το πρόσφατο παράδειγμα φυλάκισης μητέρας τεσσάρων παιδιών, θυγατέρας αγνοουμένου πυροβολητή, για ευτελές χρέος εκατόν ευρώ, ή η αμέλεια της πολιτείας να χορηγήσει ειδικό οφθαλμολογικό εμβόλιο σε ασθενή μαχητή του 1974, καταδεικνύουν το ηθικό επίπεδο μιας κοινωνίας και μιας πολιτείας οι οποίες ανέχονται τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την υποστήριξη Τουρκοκυπρίων και αλλοδαπών, αλλά αρνούνται να αναγνωρίσουν τις ηθικές τους υποχρεώσεις σε αυτούς που προσέφεραν το αίμα και τον ιδρώτα τους στην υπεράσπισή τους.

Κατά τη σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, στην παρουσία του Διοικητή Πυροβολικού και απόστρατων αξιωματικών του Όπλου, τιμήθηκαν οι έφεδροι αξιωματικοί και οι οπλίτες της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, που πολέμησαν ηρωικά στη Διάβαση Μπέλλαπαϊς, κατά την οποία, μετά από τρίωρο αγώνα με ισχυρή εχθρική δύναμη ειδικών δυνάμεων το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, προσέφεραν 34 αγνοούμενους στο πεδίο της τιμής και της αξιοπρέπειας, συμπεριλαμβανομένου και του Διοικητή της Μοίρας Αντισυνταγματάρχη Στυλιανού Καλμπουρτζή. Ο προγραμματισμός του Συνδέσμου περιλαμβάνει ανάλογες τελετές απονομής για όλες τις πολεμικές Μοίρες της ΕΦ του 1974.

ΜΗΝΑΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 2013
Η καρδιά του «Κρυφού Σχολειού» στη Λεμεσό κτυπά αλά γαλλικά

Μάρτιος, ένας μήνας με άρωμα Γαλλίας, ένας μήνας που 57 κράτη μέλη ανάμεσά τους και η Κύπρος μιλούν και μοιράζονται τα γαλλικά, μια γλώσσα που κρύβει πίσω της ένα σύνολο από ποικίλους πολιτισμούς και διαφορετικές κουλτούρες, καθώς ομιλείται και στις 5 Ηπείρους από 264 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Η διάδοση της γαλλικής γλώσσας έχει ως προτεραιότητα να παρέχει την ευκαιρία σε όλους να μοιραστούν ιδέες σκέψεις, απόψεις και συναισθήματα.

Στην Κύπρο, τα γαλλικά διδάσκονται στα σχολεία από το 1812. Το νησί μας είναι επισήμως μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας από τον Σεπτέμβριο του 2006. Στα πλαίσια της γενικής πολιτικής του κράτους για σύσφιγξη των σχέσεων της Κύπρου με τη Γαλλία και τη δημιουργία στρατηγικών δεσμών, η κυπριακή κυβέρνηση παραχωρεί από το 2005 δώδεκα υποτροφίες τον χρόνο για πτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και από το 2008 πέντε μεταπτυχιακές σπουδές Master 1 και πέντε άλλες για Master 2. Τα γαλλικά πανεπιστήμια είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές. (3 έτη σπουδών)

Τα γαλλικά στο σχολείο μας «Το Κρυφό Σχολειό»

Παρά το ότι είμαστε σχολείο δημοτικής εκπαίδευσης, τα γαλλικά διδάσκονται από την Δ΄ τάξη μέχρι και την Στ΄, τάξη, λόγω της έμφασης που δίνεται στην κατάρτιση των παιδιών στις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά).

Στα πλαίσια του μαθήματος οι μαθητές μας μπορούν να παρακαθίσουν τις επίσημες εξετάσεις των γαλλικών DELF Prim A1. Μέσα από την εκμάθηση των γαλλικών, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι μόνο τη γαλλική γλώσσα, αλλά και τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Γαλλίας και των γαλλόφωνων χωρών όπως ο Καναδάς, η Ελβετία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο κ.τ.λ.

Μέσα στα πλαίσια του γαλλικού μήνα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη γαλλόφωνη κουλτούρα, θεατράκια στα γαλλικά, εκμάθηση γαλλικών τραγουδιών, εκμάθηση παραδοσιακών χορών, προετοιμασία γαλλικών εδεσμάτων, όπως για παράδειγμα γαλλικού πρωινού. Για το σχολείο μας, η 20ή Μαρτίου δεν είναι απλά η ήμερα Γαλλοφωνίας, είναι μια μέρα με ποικίλες δραστηριότητες με στόχο να προβάλουμε την αγάπη, τον σεβασμό προς άλλους πολιτισμούς. Είναι μια μέρα που μοιραζόμαστε, που συνεργαζόμαστε, που αποδεχόμαστε!

On Partage, on Accepte, on Aime, on Vit ensemble.
Έλενα Χαραλάμπους-Μιχαηλίδου

Τιμητική εκδήλωση
Ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου σάς προσκαλεί στην Τιμητική Εκδήλωση για την ποιήτρια Ευρυδίκη Περικλέους - Παπαδοπούλου, την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013, στις 7:30μ.μ., στον Χώρο Υποδοχής του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου.

Παρουσίαση βιβλίου
Ο Δήμαρχος Λεμεσού και ο συγγραφέας του βιβλίου παρουσιάζουν το βιβλίο «Πολλάκις εις θάνατον», του Ζήνωνα Σιερεπεκλή. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013, στις 7 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης.

Εκδρομή Ινστιτούτου
Το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού διοργανώνει εξαήμερη εκδρομή σε Πελοπόννησο και Αθήνα, από τις 25 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2013. Τιμή συμμετοχής 550 ευρώ το άτομο. Περιλαμβάνεται αεροπορικό εισιτήριο με τους φόρους, διαμονή τρία βράδια με ημιδιατροφή στο πολυτελές ξενοδοχείο CANYON στα Καλάβρυτα και δύο βράδια σε 3* με πρόγευμα στην Αθήνα, μεταφορικά στην Ελλάδα και τρεις εκδρομές.

Επιστημονική παρουσίαση
Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου διοργανώνει Επιστημονική Παρουσίαση με θέμα: «Νέα Υποδομή για τη Μελέτη Πρωτεύουσας και Δευτερεύουσας Μεταφοράς Κυττάρων στη Δικανική Γενετική». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013, στις 6 το απόγευμα. Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του Έργου «Νέα Υποδομή/ΝΕΚΥΠ/0308/12», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.

Καρναβαλίστικο πάρτι
Το Κέντρο Νεότητας Πολυστύπου διοργανώνει, για τις φετινές Απόκριες, καρναβαλίστικο πάρτι στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013, στις 6 το απόγευμα. Οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν με την καθιερωμένη παρέλαση των μεταμφιεσμένων φίλων σε όλον τον Πολύστυπο από τις 4:30 μ.μ. (Σημείο συνάντησης - αφετηρία, το προσφάτως Ανθοκομημένο Οίκημα Κέντρου Νεότητας Πολυστύπου). Με το πέρας της παρέλασης και αφού οδηγηθεί ο Βασιλιάς Καρνάβαλος στο ολοκαίνουργιο Πολιτιστικό Κέντρο, θα ακολουθήσει ένα ξέφρενο και θεότρελο πάρτι με υπέροχη μουσική, άφθονο κέφι, χορό μέχρι τελικής πτώσης και φυσικά πολλά πρωτότυπα παιγνίδια. Είσοδος ελεύθερη.

Καθαρά Δευτέρα
Μοναδική ευκαιρία για τη Γιορτή της Δευτέρας της Καθαράς στις 18 Μαρτίου 2013 προσφέρει ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών στους δημότες του, οργανώνοντας, στα πλαίσια των λαϊκών παραδόσεων, την καθιερωμένη γιορτή για το «κόψιμο της μούττης», στην τοποθεσία Καλέβουναρι. Στον πανέμορφο αυτόν λόφο, με την πανοραμική του θέα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γλεντήσει και να διασκεδάσει στη γιορτή της Σαρακοστής. Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών έχει φροντίσει για όλα, θα κεράσει παραδοσιακά εδέσματα, λοκμάδες, θα προσφέρει κρασί και ζιβανία. Στα πλαίσια του διαγωνισμού χαρταετού, καλούνται όλοι να προετοιμαστούν έγκαιρα, με στόχο να χρωματίσουμε τον ουρανό με μοναδικές φιγούρες..! Τραγούδια και παραδοσιακή μουσική θα συνοδεύουν το λαϊκό γλέντι που θα στηθεί από νωρίς το πρωί.

Εισφορές
Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου ανακοινώνει τις πιο κάτω εισφορές και ευχαριστεί θερμά τους δωρητές. Εις μνήμην Γεώργιου Μάτση εισέφεραν: Οικ. Γαβριέλλας - Παντελή & Μύρως Παντελίδη €75, Τόνη & Μίκη Χριστοδούλου €50, Στάκη Χριστοδούλου €40, Άντρου & Λίζας Πελεκάνου €30, Νίτσας Μιχαηλούδη €25, Κατερίνας Κουννά, Γιώργου & Στέλλας Γεωργίου, Φανής Καπετάνιου, Κυριάκου & Δέσπως Καπετάνιου, Λουκίας Πιερίδου, Γιολάντας Δαμιανού, Γιούλας & Αντρέα Σκαλιώτη, Αντρέα Δημητριάδη, Λάκη & Νάνσης Στυλιανού, Ντορέτ Δικαίου, Ελπίδας Κυριάκου, Χριστόφορου & Αννίτας Βαριάνου, Νίκου & Ελένης Αποστολίδη ανά €20, Χριστιάνας Σκουφάρη, Χλόης Χ''Σωτηρίου, Ελένης Καλλή, Κουννά Μάρως, Χρύσως & Γιαννάκη Ζαχαρίου, Μιχάλη Ζαχαρίου, Χαρούλας Κονταρά, Λαρίσας (Κουζίνα), Άντρης & Αντώνη Αντωνίου, Κατερίνας Χριστοδούλου, Μίμης & Έλενας Ρωσσίδη, Χρίστου Ιωαννίδη, Φώτη Ιωαννίδη, Αγγέλας Σωτηρίου, Σωτηρούλας Παπασάβα, Ηλία & Νίκης Παπασάβα, Ιωσήφ Πιριπίτση ανά €10.

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής «Πέρας Μα» στο Σπίτι της Κύπρου
Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013, παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου η ποιητική συλλογή της Ευχάριτος-Άννας Μαρίας Μαραγκού «Πέρας Μα», έκδοση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο εκδότης κ. Χάρης Τζο Πάτσης, ενώ το βιβλίο παρουσίασε ο πολιτικός μηχανικός και λογοτέχνης Δρ Αλέξανδρος Λεβαντής, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας «Τέχνη και Λόγος». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία ποιημάτων από την Εύχαριν, η οποία διανθίστηκε με τη μουσική σύμπραξη του Ηλία Οικονομόπουλου.

Κλήρωση λαχνού Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών
O Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών παιδιών ανακοινώνει τους νικητές που προέκυψαν από την κλήρωση του ετήσιου λαχνού, που κυκλοφόρησε με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των καρδιοπαθών παιδιών και των οικογενειών τους. Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε στο Presse Caf? Σταυρού, στις 20 Φεβρουαρίου. Οι λαχνοί που έχουν κληρωθεί και τα δώρα που κερδίζουν είναι: 05898, 03969, 06071, 05944, 03004, 01620, 03274, 06521, 02744, 02222, 06684, 01163, 0326, 01557, 05544, 06447, 03403, 05532 και 05112. Για πληροφορίες και για τους τρόπους παραλαβής των δώρων τους, οι τυχεροί μπορούν να αποτείνονται στο 22818884 (Στάλω Κυριάκου).

Συναυλία
Το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, διοργανώνει Συναυλία με τον Chris Combette. Η Συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013, στις 8.30 το βράδυ, στο Θέατρο Παλλάς. Περισσότερες πληροφορίες στο 22459333/34.

60χρονα αποφοίτησης
Εξήντα χρόνια αποφοίτησης γιορτάζουν οι απόφοιτοι του Παγκυπρίου Γυμνασίου του 1952. Ο γιορτασμός θα γίνει σε συνάθροιση των αποφοίτων, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου 2013, στις 8 το βράδυ, στην ταβέρνα «Πειραιώς 17», στην Παλαιά Λευκωσία.

Παρουσίαση Λευκώματος
Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, αλλά και για να γιορτάσει τα 60χρονά του, διοργανώνει παρουσίαση Λευκώματος και Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα το νερό, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ποίηση και μουσική. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, στις 7 το βράδυ, στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη».

Δωρεές για οροθετικά άτομα
Όποιος έχει cd/dvd/βινύλια, βιβλία, κουζινικά, μπιπελό, διακοσμητικά τα οποία είναι σε καλή κατάσταση και δεν τα χρειάζεται πλέον, μπορεί να τα δωρήσει στο Κέντρο Υποστηρίξεως Φορέων του AIDS, ώστε αυτά να πουληθούν στην αγορά «Γυναικοπάζαρο», προς ενίσχυση των οροθετικών ατόμων και των οικογενειών τους. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 99559594 ή 99575074.

Ιστοσελίδα Γεωγραφικού
Ο Γεωγραφικός Όμιλος Κύπρου ανακοινώνει ότι λειτούργησε η επίσημη ιστοσελίδα του στη διεύθυνση www.cygeography.com. Στην ιστοσελίδα μπορείτε να μάθετε τι είναι γεωγραφία, το ιστορικό και τις δράσεις του Ομίλου, τους σκοπούς και τους στόχους του, τις πρόσφατες και τις προσεχείς δραστηριότητές του κ.ά.

Αργίες του Δήμου Λευκωσίας
Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί τo κoιvό ότι τα γραφεία και oι υπόλοιπες υπηρεσίες τoυ Δήμου θα είναι κλειστά τις Δευτέρες 18 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα), 25 Μαρτίου και 1η Απριλίου 2013. Οι Δημοτικές Αγορές θα είναι ανοικτές μόνο τη Δευτέρα 18 Μαρτίου μέχρι τις 13:00. Κατά συνέπεια, οι Δημοτικές Αγορές θα είναι κλειστές τις Δευτέρες 25 Μαρτίου και 1η Απριλίου 2013. Αναφορικά με την περισυλλογή σκυβάλων, τα συνεργεία περισυλλογής θα εργαστούν τις επόμενες Τετάρτες, δηλαδή στις 20, 27 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2013. Πληροφορούνται επίσης οι ένοικοι τωv υπoστατικών από τα oπoία η συλλογή σκυβάλων γίνεται κάθε Δευτέρα, ότι η περισυλλογή σκυβάλων θα γίνει τις επόμενες Τετάρτες 20, 27 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2013, αντίστοιχα.

Παροχή συσσιτίου
O Δήμος Μέσα Γειτονιάς, σε συνεργασία με την ενορία Αποστόλου Ανδρέα & Τιμίου Προδρόμου, θα παρέχουν δωρεάν φαγητό στους δημότες Μέσα Γειτονιάς, που χρήζουν ανάγκης. Το φαγητό θα παρέχεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 12 μ. μέχρι τη 1:00 μ.μ., στον χώρο της εκκλησίας. Αιτήσεις θα υπάρχουν στο Δημαρχείο Μέσα Γειτονιάς, στο Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Μέσα Γειτονιάς, στην εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα και στην εκκλησία Αγίου Ελευθερίου, οι οποίες θα εξετάζονται σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Το φαγητό θα παρέχεται δωρεάν από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού. Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλ. 25723209.

Ρεμπέτικη βραδιά με τη Μαριώ
Το Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών «Ανδρέας Σοφοκλέους» διοργανώνει μια Ρεμπέτικη Βραδιά, με τη δημοφιλή στο ρεμπέτικο τραγούδι Μαριώ και την ορχήστρα της. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τους ευγενείς σκοπούς του Ιδρύματος, κάποιοι εκ των οποίων είναι: η στήριξη οικογενειών ατόμων με αυτισμό, βοήθεια σε φοιτητές με κοινωνικο-οικονομικές δυσκολίες γι' απόκτηση του πρώτου πτυχίου, προσφέρει φαγητό, ένδυση και υπόδηση σε παιδιά με οικονομικές δυσκολίες, παρέχει προγράμματα ψυχολογικής στήριξης σε νέους και ομάδες ατόμων που το έχουν ανάγκη, και δημιουργεί προγράμματα πρόληψης, όπως καμπάνιες και εγχειρίδια. Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 13 Απριλίου 2013, στις 8.30 το βράδυ, στον Πολυχώρο «Saint George 1930», στη Λεμεσό. Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλ. 25849128, 25849000.

Top