Αναβιώνουν… ξεχασμένα επαγγέλματα

Η ράπτρια, ο παπουτσής, ο ρολογάς και ο ντετέκτιβ κάνουν χρυσές δουλειές  - Η οικονομική κρίση άλλαξε και περιόρισε κατά πολύ τις καταναλωτικές συνήθειες των Κυπρίων, οι οποίοι πλέον επιθυμούν τις επιδιορθώσεις ή τις μετατροπές σε παλιά τους αντικείμενα

ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ μας ζητούν να μεταποιήσουμε σακάκια, παλτά, φούστες και φορέματα, προσθέτοντας κομμάτια από άλλα υφάσματα για να είναι στη μόδα

Η οικονομική στενότητα των οικογενειών, απότοκο των περικοπών στους μισθούς, της εργασιακής ανασφάλειας, της ανεργίας και της ακρίβειας, έχει περιορίσει σημαντικά τις καταναλωτικές και κοινωνικές συνήθειες αλλά και συμπεριφορές των Κυπρίων. Οι καταναλωτές, πλέον, προτιμούν να επιδιορθώνουν η να μετατρέπουν τα παλιά τους αντικείμενα, παρά να αγοράζουν καινούργια. Βέβαια αυτό το πισωγύρισμα των συνηθειών μας, βοήθησε ώστε να αναβιώσουν παραδοσιακά επαγγέλματα που κινδύνευαν με εξαφάνιση, όπως αυτό της ράπτριας, του τσαγκάρη και του ρολογά.

Άξιο αναφοράς και το γεγονός της τραγικής μείωσης σε σχέση με άλλες χρονιές, όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατά τις γιορτινές ημέρες. Φέτος, το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, τα ρεβεγιόν και η ανταλλαγή δώρων είναι πολυτέλεια για τους περισσότερους. Έτσι μπορούμε να μετατρέψουμε και να επιδιωρθώσουμε παλιά μας αντικείμενα, ρούχα και παπούτσια, είτε για να τα φορέσουμε τις γιορτινές αυτές μέρες είτε και ακόμη για να χαρίσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα…

Η «Σ» επισκέφθηκε ράπτρια, καταστήματα επιδιόρθωσης παπουτσιών και ρολογάδες, και σας παρουσιάζει τις τιμές αλλά και το πώς μπορείτε να κάνετε καινούργια όλα τα υπάρχοντα της γκαρνταρόμπα σας.

Μετατρέποντας τα ρούχα μας

Πολλές γυναίκες οι οποίες δεν μπορούν να ξοδέψουν χρήματα για νέες αγορές άρχισαν ήδη να μετατρέπουν τα ξεχασμένα ρούχα τους. Είναι μια συμφέρουσα επιλογή, αφού με πολύ λίγα χρήματα μπορούν να φτιάξουν και να μετατρέπουν τα φορέματά τους, τα παντελόνια, τα παπούτσια αλλά και τις τσάντες, αναλόγως με τη μόδα της εποχής. Η κ. Άννα Ξενοφώντος, εδώ και εικοσιτέσσερα χρόνια, επιδιορθώνει ρούχα και παπούτσια. Όπως ανέφερε στη «Σ», ξεκίνησε να ασχολείται δειλά-δειλά με το επάγγελμα, όταν ακόμη είχε ελάχιστη δουλειά. «Σιγά-σιγά το επάγγελμά μας απέκτησε μεγάλη ζήτηση, κυρίως στις επιδιορθώσεις των ρούχων που αγόραζαν οι καταναλωτές. Αν και πριν από περίπου ένα χρόνο καλούμασταν να κάνουμε διορθώσεις σε αρκετά ρούχα, σήμερα έχει μειωθεί η δουλειά μας στα καινούργια κομμάτια, καθώς οι καταναλωτές δεν αγοράζουν ρούχα». Ανέφερε ότι οι περισσότεροι πελάτες, πλέον, παίρνουν για επιδιόρθωση ή για μετατροπή ρούχα τα οποία μετρούν δεκαετίες στα ερμάρια τους και λυπούνται να τα πετάξουν. «Μας ζητούν να μεταποιήσουμε σακάκια, παλτά, φούστες και φορέματα, προσθέτοντας κομμάτια από άλλα υφάσματα για να είναι στη μόδα», είπε. Οι επιδιορθώσεις και οι μετατροπές των ρούχων, ανέφερε η κ. Ξενοφώντος, είναι πιο συμφέρουσες από τις αγορές.

Μας αφήνουν ενέχυρα


Ένα από τα προβλήματα του επαγγέλματος της κ. Ξενοφώντος είναι τα ενέχυρα που αφήνουν οι πελάτες, είτε γιατί τα ξεχνούν είτε γιατί δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις επιδιορθώσεις. «Κάποια παπούτσια πελατών μου που τα έχω ήδη μετατρέψει, μένουν εδώ για πολύ καιρό. Όταν περάσει αρκετό χρονικό διάστημα, τα μεταπωλώ στην τιμή της επιδιόρθωσης», ανέφερε.

Επιδιορθώσεις παπουτσιών


Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ Αλεξάνδρου, σε συνεργασία με την αδελφή της, διαθέτουν εδώ και εννέα χρόνια καταστήματα επιδιόρθωσης παπουτσιών. «Αποφασίσαμε να ανοίξουμε την επιχείρησή μας, κατόπιν παρότρυνσης ενός φίλου και συνεργάτη, ο οποίος έκανε την ίδια δουλειά στην Ελλάδα. «Μιλώντας, διαπιστώσαμε ότι ήταν κάτι που σιγόσβηνε στην Κύπρο και θέλαμε να αρχίσουμε κάτι καινούργιο, εκσυγχρονίζοντας και εμπλουτίζοντας με νέες ιδέες και λύσεις για τις επιδιορθώσεις και μετατροπές των παπουτσιών και των τσαντών. Στην αρχή δεν ήταν καθόλου εύκολο, διότι ο κόσμος στην Κύπρο δεν ήταν συνηθισμένος σε αυτήν τη συμπεριφορά και δεν γνώριζε ότι μπορούσε να συντηρήσει, να διορθώσει ή και να μετατρέψει τα παπούτσια και τις τσάντες του.

Με την επιμονή μας και την αγάπη μας για το επάγγελμα, καταφέραμε να αλλάξουμε αυτήν τη νοοτροπία και πλέον οι πελάτες μας, με τις συμβουλές και την καθοδήγησή μας, γνωρίζουν και ζητάνε από μόνοι τους τις υπηρεσίες μας για να σώσουν και να προστατέψουν τα αγαπημένα τους παπούτσια.

Ειδικά τώρα με την κρίση, που είναι δύσκολο πλέον ν’ αγοράσει κάποιος καινούργια παπούτσια, ο κόσμος έμαθε να εκτιμά και να προτιμά τις υπηρεσίες μας. (Άνοιγμα σε παπούτσια και μπότες που στενεύουν, αντιολισθητικές σόλες, κολλήματα, γαζώματα, καθαρισμό-βάψιμο, σόλες και τακούνια, μπούκλες κλπ). Πολλές γυναίκες που τους αρέσουν οι αλλαγές και τα καινούργια προτιμούν τις έξυπνες και οικονομικές λύσεις μας για μετατροπές, όπως αλλαγή χρώματος, αλλαγή τακούνι από χοντρό σε λεπτό και το αντίθετο, τοποθέτηση πιο χοντρής σόλας, προσθήκη φερμουάρ κλπ. Σε δύσκολες εποχές όπως τώρα, είναι σημαντικό να μην πετάμε αλλά να επιδιορθώνουμε, να συντηρούμε και να μετατρέπουμε τα παπούτσια μας».

Στην… ώρα μας

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ του ρολογά άρχισε επίσης να έχει ζήτηση, καθώς η αγορά ενός ρολογιού σήμερα αποτελεί επίσης πολυτέλεια. Ο Γιώργος Δημητριάδης, ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης και επιδιόρθωσης ρολογιών, ανέφερε στη «Σ» ότι οι πωλήσεις ρολογιών έχουν μειωθεί κατά πολύ. «Αν και οι πολίτες πλέον επιλέγουν να επιδιορθώνουν τα ρολόγια τους. Οι πολίτες θα φέρουν ένα ρολόι να αλλάξουν την μπαταρία ή ένα λουράκι και να διορθώσουν το ρολόι τους αν δεν στοιχίζει πολύ. Αν στοιχίζει, τότε το παίρνουν πίσω αφού ρωτήσουν την τιμή», ανέφερε.

Όπως τόνισε ο κ. Δημητριάδης, πριν από την οικονομική κρίση, οι πολίτες επέλεγαν αντί να διορθώνουν τα ρολόγια να αγοράζουν καινούργια χωρίς ενδοιασμούς. Έδιναν 200 - 300 ευρώ. Σήμερα μια αλλαγή μπαταρίας στοιχίζει πέντε ευρώ, αναλόγως της μπαταρίας. Τόνισε βέβαια ότι έχουν ακριβύνει τα εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για την επιδιόρθωση των ρολογιών, κάτι που καθιστά δύσκολο τον καθορισμό της τιμής για επιδιόρθωση.

Σοφοκλής Μαυροσκούφης - ρολογάς

«Είμαι 45 χρόνια ρολογάς. Πριν από πέντε χρόνια είχαμε αρκετή ενασχόληση με την πώληση των ρολογιών, σε αντίθεση με τα σημερινά δεδομένα. Η δυσκολία των πολιτών να αγοράσουν καινούργια ρολόγια συμφέρει στους ρολογάδες που τα επιδιορθώνουν».

Παύλος Τέγκερης - ρολογάς

«Δουλεύω από το 1960, ήμουν 12 χρονών όταν άρχισα να εργάζομαι ως ρολογάς. Οι παλιές οι καλές εποχές ήταν πολύ διαφορετικές όπως και τα ρολόγια. Ήταν μηχανικά τα ρολόγια. Μετά το 76-77 που δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό ρολόι, άλλαξε και τη δουλειά μας. Καλά ρολόγια θεωρούνται τα παλιά μηχανικά ρολόγια, είτε κουρδιστά είτε αυτόματα. Τεχνικά, παλαιότερα, ήταν δυσκολότερη η εργασία μας. Έπρεπε να ήσουν τεχνίτης για να διορθώσεις ένα ρολόι. Το επάγγελμά μας είναι δύσκολο. Χρειάζεται προσήλωση, υπομονή και επιμονή».

Περιζήτητοι οι ντετέκτιβ

ΕΡΕΥΝΑ της «Σ» αποκαλύπτει, εξάλλου, ότι οι ντετέκτιβ, στην περίοδο που διανύουμε, είναι σε πρώτη ζήτηση. Ο κυριότερος λόγος είναι η προσπάθεια ανεύρεσης «εξαφανισμένων» οφειλετών σε τράπεζες, σε πρόσωπα ή εταιρείες. Η «Σ» επικοινώνησε με εταιρείες, οι εκπρόσωποι των οποίων ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται έντονα το φαινόμενο της απάτης, αφού οι υποθέσεις που καλούνται να εξιχνιάσουν αφορούν οικονομικές συναλλαγές εκατοντάδων ή χιλιάδων εκατοντάδων ευρώ.

Ένα από τα συχνά φαινόμενα που καλούνται οι ντετέκτιβ να ανακαλύψουν είναι αν οι απαιτήσεις πολιτών από τις ασφαλιστικές εταιρείες για αποζημιώσεις είναι δίκαιες και νόμιμες.

«Πελάτες ασφαλιστικών εταιρειών παραθέτουν έγγραφα, τα οποία αναφέρουν ανικανότητα εργασίας και ζητούν αποζημιώσεις, αλλά μετά από τις έρευνες που καλούμαστε να κάνουμε διαπιστώνεται ότι ο αιτητής εργάζεται κανονικά και δεν έχει κανένα απολύτως ιατρικό πρόβλημα», ανέφερε εκπρόσωπος εταιρείας γραφείου ντετέκτιβ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», ολοένα και αυξάνονται οι επιτήδειοι που απολαμβάνουν των χρημάτων που τους αποστέλλονται από τις κοινωνικές ασφαλίσεις, ενώ έχουν εξασφαλίσει ψεύτικα έγγραφα σωματικής ανικανότητας.

Επίσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητάνε τη βοήθεια των επαγγελματιών, προκειμένου να ανακαλύψουν αν ένας εμπρησμός επιχείρησης τέθηκε κακόβουλα ή κατά βούληση του ιδιοκτήτη, προκειμένου να ζητήσει αποζημίωση. «Υπάρχουν περιπτώσεις μεγάλης απάτης χρημάτων, με εταιρείες οι οποίες έχουν συνεταιρισμούς και υπάρχουν υποψίες για επενδύσεις συνεταίρων στο εξωτερικό, προκειμένου να αποκρύβονται περιουσιακά στοιχεία και προφανώς φοροδιαφυγής», τόνισε ο εκπρόσωπος γραφείου ντετέκτιβ.

Δεξί χέρι των δικηγόρων

Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Δημητριάδης, επεσήμανε ότι οι ντετέκτιβ είναι πολύ χρήσιμοι για το έργο της δικαιοσύνης. «Οι δικηγόροι και ως εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών ζητούμε από τους ντετέκτιβ όπως εντοπίσουν πολίτες που έχουν ζητήσει αποζημιώσεις επικαλούμενοι μόνιμη ή ολική ανικανότητα. Υπήρξαν περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι εργάζονταν κανονικά, ήταν αρτιμελείς και δεν είχαν κανένα σωματικό ή ιατρικό πρόβλημα να εργαστούν», τόνισε. Ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε στη «Σ» ότι οι επαγγελματίες ντετέκτιβ βοηθούν πολύ το έργο της δικαιοσύνης και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

«Σε αρκετές υποθέσεις του δικαστηρίου, η έρευνα των ντετέκτιβ κρίθηκε σημαντικό στοιχείο στη δικαστική διαδικασία και την εξακρίβωση της αλήθειας. Ο κ. Δημητριάδης διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλοί πολίτες που απευθύνονται σε δικηγόρους, προκειμένου να βρουν οφειλέτες είτε λόγω αγοράς προϊόντων, είτε λόγω απλήρωτων ενοικίων και άλλων σοβαρών υποθέσεων με εμπλεκομένους εταιρείες. «Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, οι ντετέκτιβ είναι το δεξί χέρι των δικηγόρων και των ασφαλιστικών εταιρειών», επεσήμανε.

Top