Η εξομολόγηση της Έλσης

Σε πρώτη δημόσια τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή «με την Ελίτα» η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Έλση Χριστόφια μίλησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τη ζωή της μαζί με τον Δημήτρη Χριστόφια, για τις αλλαγές μετά την Προεδρία, για τα γεμάτα στερήσεις, αλλά και αγάπη παιδικά της χρόνια, για τον αγνοούμενο αδελφό της Νεόφυτο, για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ένα της παιδί πριν από χρόνια, αλλά, εκείνο που πραγματικά κέρδισε τις εντυπώσεις, ήταν η ζωντανή παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου στην εκπομπή, για να πει πόσο είναι ακόμα ερωτευμένος μαζί με τη γυναίκα του και συγκεκριμένα ότι «η Έλση ήταν και είναι ο έρωτας της ζωής του».

Απόγευμα της Τρίτης, η Έλση Χριστόφια, Πρώτη Κυρία της Κύπρου, φτάνει στην εκπομπή και οδηγείται από την παραγωγή στο καμαρίνι για μακιγιάζ.

Απλή, καταδεκτική, «καλογελαστή» όπως θα ’λεγε κανείς στην καθομιλουμένη, φοράει μαύρο παντελόνι και σακάκι λευκό, μιλάει με όλους, πίνει τσάι χωρίς ζάχαρη, όπως το ζήτησε η ίδια και φαίνεται έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα δίωρο σχεδόν συναπάντημα με τους τηλεθεατές της εκπομπής μέσα από ερωτήσεις που της θέτουν και οι ίδιοι.

Η Έλση Χριστόφια μίλησε στη δημοσιογράφο Ελίτα Μιχαηλίδου για τα παιδικά της χρόνια και για την έγνοια της για τα κοινωνικά πράγματα, την αλληλοβοήθεια και τις ανάγκες να σταθεί ο ένας πλάι στον άλλο, όπως συνέβαινε στην οικογένειά της. Η μητέρα και ο πατέρας της, βιοπαλαιστές (οικοδόμος πατέρας και στα σπίτια η μητέρα), έξι αδέρφια σύνολο, ανέπτυξαν στην πρωτότοκη Έλση την αγάπη για το συνάνθρωπο και τη βεβαιότητα «ότι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά». Η εργατικότητα, άλλωστε, είναι κάτι που τη χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα. Άνθρωποι του περιβάλλοντός της μίλησαν για το γεγονός ότι μπαίνει από νωρίς στο γραφείο της για να φύγει κοντά στα μεσάνυχτα, με μοναδική έγνοια να κάνει ό,τι έκανε και πριν από την Προεδρία του συζύγου της: Να ακούει και να βοηθά όπως μπορεί, όποιον προστρέχει σ' εκείνην. «Είναι άλλωστε υποχρέωσή μου», υπογράμμισε.

Όταν σε ερώτηση της Ελίτας, «εάν περιερχόταν εις γνώσιν της ότι υπήρχε εκ μέρους του περίγυρου μεροληψία εις βάρος κομματικών ή άλλων πεποιθήσεων», η ίδια απάντησε έντονα ότι «είναι κάτι που θα διόρθωνε αμέσως», γιατί «το θεωρεί απαράδεκτο έως και αδιανόητο να συμβαίνει».

Προσδιόρισε ότι ο ανθρωπισμός και ο εθελοντισμός δεν είναι θέματα που επιδέχονται λογοκρισία, είναι θέματα της αναγκαιότητας του ανθρώπου να είναι χρήσιμος και βοηθητικός σε όσους έχουν ανάγκη.

Πολλές φορές την είδαμε να βουρκώνει στα πολλά και απανωτά «ευχαριστώ», που άρθρωσαν άνθρωποι που πήραν την ευκαιρία να της μιλήσουν μέσα από το πρόγραμμα… Η ζωή της έτσι κυλά και πέρα από τις υποχρεώσεις της, που είναι τρόπος ζωής, και έξω από τα καθήκοντά της:

«Η ζωή μας άλλαξε μετά την Προεδρία», είπε, «μιας και «οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις μας έχουν διπλασιαστεί και δεν υπάρχουν ωράρια σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε για το συνάνθρωπό μας», εξηγώντας ότι παράλληλα δεν εγκαταλείπει τις προσωπικές της υποχρεώσεις.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την ενεργό δράση της σε πολλούς εθελοντικούς συνδέσμους και οργανισμούς. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι, είναι ότι εξακολουθεί να κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού μόνη της και να ετοιμάζει φαγητό για όλη την οικογένεια που προσπαθεί μέχρι και σήμερα να μαζεύεται καθημερινά γύρω από το τραπέζι το μεσημέρι για φαγητό. «Με τη σωστή οργάνωση του χρόνου, όλα γίνονται», απάντησε στην ερώτηση της Ελίτας Μιχαηλίδου.

Παραδοσιακή μητέρα και σύντροφος

Οι πιο κοντινοί της άνθρωποι μίλησαν στην κάμερα της εκπομπής, πιστοποιώντας ότι η Έλση Χριστόφια είναι μια παραδοσιακή μητέρα και σύντροφος.

Οι κόρες της, Μαριάννα και Χριστίνα, επισήμαναν την υπομονετικότητά της, το πείσμα της, ενώ ο μονάκριβός της γιος Χρήστος θυμάται τη μητέρα του να είναι πάντα δίπλα του και στις δύσκολές του στιγμές, τότε στην παιδική ηλικία που αναγκαζόταν να μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία λόγω ενός συγκεκριμένου προβλήματος που αντιμετώπιζε: «Πάντα ήταν δίπλα μας, και στα καλά και στα κακά. Μπορεί να είχε πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις, αλλά πάντα έβρισκε το χρόνο για να μας πάει στο πάρκο ή για να παίξει μαζί μας», ανέφερε ο Χρήστος στην κάμερα της εκπομπής «Με την Ελίτα». Η ίδια, γυρίζοντας το χρόνο πίσω θεωρεί ότι θα ήθελε να είχε περάσει ακόμα περισσότερο χρόνο μαζί με τα παιδιά της: «Αισθάνομαι άσχημα που δεν ήμουν όσο θα ήθελα δίπλα τους», εξομολογήθηκε, εκφράζοντας αυτό που αισθάνονται και οι περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες.

Τα μαθητικά τα χρόνια

Φίλες της από το παρελθόν και παλιές της συμμαθήτριες μοιράστηκαν αναμνήσεις από τη λεπτεπίλεπτη, αλλά πάντα χαρούμενη Έλση, όταν τότε, στα πρώτα μαθητικά της χρόνια στη Λεμεσό, ήταν πρώτη σε παραστάσεις και προπαντός χορωδίες ή, και αργότερα, κατά τη διάρκεια των σπουδών της, σε θέματα Κοινωνικών Επιστημών, όταν πρωτογνώριζε σε ηλικία μόλις 17, 5 χρονών τον άντρα της, τον νεαρό τότε Δημήτρη Χριστόφια: «Αισθάνθηκα αμέσως θαυμασμό για τον Δημήτρη. Είχαμε την ίδια αγάπη για το συνάνθρωπο, την ίδια ανάγκη να προσφέρουμε, μεγαλώσαμε με τις ίδιες αξίες, αλλά εκείνος μού διεύρυνε ορίζοντες στην προσφορά και στη γνώση, και αυτό μας ενώνει για πάντα…», είπε συγκεκριμένα. Συγκλονισμένη άκουσε τον Δημήτρη Χριστόφια να μιλά ανοικτά για τον έρωτα που αισθάνεται ακόμα για τη γυναίκα του, την Ελισάβετ του, όπως τη λέει.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε και σε τηλεφωνική παρέμβαση την ώρα της εκπομπής ανάμεσα σε συσκέψεις -όπως μάθαμε αργότερα- τιμώντας στο όνομα της γυναίκας του και την αγάπη που εξέφρασε γι' αυτήν κάθε Κύπρια γυναίκα: «Το χαμόγελό της είναι αυτό που αγαπώ περισσότερο, 41 χρόνια μετά, και θέλω να της ζητήσω δημόσια και συγγνώμη και ευχαριστώ που ανέχεται με αυτό το συγκεκριμένο χαμόγελο τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς και απουσίας...», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα. Στο τέλος της συνομιλίας, είπε χαρακτηριστικά ότι «ζήλεψε βλέποντας τις δύο κυρίες να συνομιλούν στο στούντιο», και επιβεβαίωσε το ραντεβού με τους τηλεθεατές της εκπομπής πολύ σύντομα, μετά από πρόσκληση που προηγήθηκε.

«Ο φύλακας άγγελός μου»

«ΕΝΑ μεγάλο ευχαριστώ στην Ελισάβετ για τα πάντα, που με ανέχεται τόσα χρόνια και με φροντίζει», εξέφρασε ο Δημήτρης Χριστόφιας στην κάμερα της εκπομπής: «Πολλές φορές μπορεί να είμαι κουρασμένος ή φορτωμένος με χιλιάδες σκέψεις και ίσως να μην είμαι κάτω από τις περιστάσεις αυτές και ο πιο εύκολος άνθρωπος στον κόσμο. Τότε σίγουρα της ζητώ ''συγνώμη'', και ακόμα γιατί δεν χαμογελά ο ένας στον άλλο όταν δεν είμαστε καλά». Και υπογράμμισε: «Με κέρδισε η ζωντάνια της, η ευθυμία της και η καλοσύνη της», συμπληρώνοντας ότι για εκείνον η Ελισάβετ είναι «ο φύλακας άγγελός μου. Ειδικά στις δύσκολες στιγμές που πέρασα με την περιπέτεια στην υγεία μου, η Ελισάβετ ξημεροβραδιαζόταν στο πλάι μου και μέχρι και σήμερα με προσέχει».

Πολυεπίπεδη κοινωνική προσφορά

Η ΕΛΣΗ Χριστόφια γεννήθηκε στο χωριό Πελένδρι της επαρχίας Λεμεσού στις 7 Οκτωβρίου του 1952. Τρία χρόνια αργότερα μετοίκησε με την οικογένειά της στη Λεμεσό, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Όταν τελείωσε το σχολείο πήγε στη Μόσχα για σπουδές κοινωνικών επιστημών. Εκεί γνώρισε και το σύζυγό της, Δημήτρη Χριστόφια. Δύο χρόνια αργότερα παντρεύονται και αποκτούν τρία παιδιά: Τη Μαριάννα, τη Χριστίνα και τον Χρήστο.

Εργάστηκε στην Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων από το 1975 μέχρι το 1977. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας - Κερύνειας και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΓΟ. Η Έλση Χριστόφια είναι επικεφαλής ή συμμετέχει σε διάφορα ευαγή ιδρύματα και συνδέσμους, ως ακολούθως:

*Πρόεδρος των Επιτρ?πων του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου.

*Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Ραδιομαραθώνιου για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες.

*Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Κωφών.

*Επίτιμη Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού.

*Προστάτιδα του Κυπριακού Ιδρύματος Ερευνών για τη Μυϊκή Δυστροφία.

*Υψηλή Προστάτιδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων ΠΑΣΥΚΑΦ.

*Επίτιμη Πρόεδρος του Avantgarde Cultural Foundation.

*Επίτιμη Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Σπαστικών και Ανάπηρων Παιδιών.

*Επίτιμη Πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου.

*Επίτιμη Πρόεδρος της Χορωδίας Παραπληγικών και Φίλων Κύπρου.

*Προστάτιδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές.

*Προστάτιδα του Διπλωματικού Συνδέσμου Κυριών.

*Υψηλή Προστάτιδα του Συνδέσμου «Κάνε μια Ευχή»

*Επίτιμη Πρόεδρος του Ομίλου Ψυχικής Υγείας, Λεμεσός.

*Επίτιμο Μέλος του Cyprus Ladies Club.

Υ.Γ.: Σχετικά με το άρθρο ημερομηνίας 16/1: Το όνομα του Συμβούλου Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι Σωκράτης Χριστοδουλίδης.

Top