Δεν προσφέρεται ασφάλεια στους κατοίκους τής εντός των τειχών Λευκωσίας
Σε μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο θα καθοριστεί η αναβάθμιση ή η εγκατάλειψή της, βρίσκεται η εντός των τειχών Λευκωσία.
ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥ
Θα φρίξετε όταν δείτε τους βανδαλισμούς που προκαλούνται
Η εντός των τειχών Λευκωσία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο το θέμα της ασφάλειας είναι καίριο.
Η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, η οποία παρουσιάστηκε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ, αναφερόμενη στο μεταβατικό αυτό στάδιο, είπε ακόμα ότι «είναι το επίπεδο ασφάλειας που θα καθορίσει εάν η πλάστιγγα θα βαρύνει προς την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας ή θα το οδηγήσει στο μαρασμό και την εγκατάλειψη».
Η κ. Μαύρου, παρατηρώντας ότι το θέμα πρέπει να εξετασθεί συνολικά καθώς ισχύει και για τους πυρήνες των άλλων πόλεων, είπε ότι «το θέμα δεν είναι άσπρο - μαύρο, μείναμε σε κάποια στερεότυπα τα οποία δεν βοηθούν».
Η Δήμαρχος Λευκωσίας, διατυπώνοντας τη θέση ότι τα χαρακτηριστικά του δομημένου περιβάλλοντος ευνοούν την ανάπτυξη χώρων αναψυχής, είπε ότι «παρατηρείται αυξητική τάση των αιτήσεων για πολεοδομικές και άδειες οικοδομής στην Παλιά Λευκωσία».
Περαιτέρω, αναφέροντας ότι τα κίνητρα για σκοπούς στέγης ξεπεράστηκαν από την πραγματικότητα, είπε ότι «οι τιμές σε καλές γειτονιές είναι πολύ ψηλές».
Σημειώνοντας ότι οι αιτήσεις στο πρόγραμμα για τη νέα επιχειρηματικότητα ανήλθαν στις 34, τόνισε ότι «η εντός των τειχών Λευκωσία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο με μεγάλη προοπτική, γι' αυτό και το θέμα της ασφάλειας είναι καίριο».
«Η παλιά Λευκωσία βρίσκεται στη ζυγαριά και θα εξαρτηθεί πού θα βαρύνει», πρόσθεσε.
Προειδοποίηση
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου προειδοποίησε για το ορατό ενδεχόμενο η περιοχή Φανερωμένης να μετατραπεί σε πλατεία Εξαρχείων.
«Προβλήματα ανασφάλειας, με την ύπαρξη παράνομων αλλοδαπών, αντιμετωπίζουν όλες οι πόλεις της Κύπρου και όχι μόνο η εντός των τειχών Λευκωσία», είπε ο κ. Νικολάου, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Φανερωμένης, με τη συγκέντρωση νεαρών σε ομάδες 40 - 50 ατόμων που πίνουν μέχρι το πρωί, ακούγοντας μουσική στη διαπασών.
Διευκρινίζοντας ότι «οι νεαροί αυτοί αναζητούσαν ένα διαφορετικό τρόπο διασκέδασης, αλλά κανένας δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί τους», παρατήρησε πως «μεταξύ των νεαρών υπάρχουν και πολύ καλά παιδιά».
Περαιτέρω, αφού ανέφερε ότι «η πλατεία Φανερωμένης καλείται από τους νεαρούς πλατεία του Μανώλη», είπε ότι «αυτοί οχλαγωγούν, προβαίνουν σε εκδηλώσεις κάποιας παραβατικότητας και, αραιά, προκαλούν μικροκαταστροφές».
«Πέρσι το Πάσχα», είπε ο κ. Νικολάου, «έσκισαν την εορταστική εικόνα της Παναγίας έξω από την εκκλησία, ενώ φέτος τη Μεγάλη Πέμπτη διασκέδαζαν έξω από την εκκλησία με δυνατή μουσική κατά την ώρα της λειτουργίας».
«Η στάση τους αυτή», πρόσθεσε, «δημιουργεί συγκρουσιακή κατάσταση και πρέπει να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος γι' αυτήν τη μορφή διασκέδασης».
Είπε ακόμα ότι, «με βάση τις αναφορές της ΚΥΠ, γίνεται χρήση ναρκωτικών, οι κάτοικοι υποφέρουν, οι καταστηματάρχες παραπονούνται ότι καταστρέφεται η περιουσία τους» και διερωτήθηκε «εάν πάμε να δημιουργήσουμε και στην Κύπρο μια πλατεία όπως αυτήν των Εξαρχείων».
Αφού είπε ότι οι κάτοικοι υποβάλλουν παράπονα ότι πρέπει να καλέσουν την Αστυνομία 5 με 6 φορές για να ανταποκριθεί, ανέφερε πως το μόνο που κάνει η Αστυνομία είναι να αντιμετωπίζει την κατάσταση υπό τη μορφή της εκδίωξης των νεαρών.
Βανδαλισμοί και άγρα πελατών
Αναφερόμενη στους βανδαλισμούς που παρατηρούνται, η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου είπε ότι «και ο Δήμος Λευκωσίας, όπως και οι άλλοι Δήμοι της Κύπρου, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα βανδαλισμών».
«Θα φρίξετε όταν δείτε τις καταστροφές που προκαλούνται σε δημόσιες τουαλέτες, γήπεδα και άλλους δημόσιους χώρους», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ανησυχήσετε, επειδή σαν κοινωνία έχουμε πρόβλημα».
Προσθέτοντας ότι «υπάρχει ανάγκη εμφανούς παρουσίας της Αστυνομίας», είπε ότι «ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς δεν λειτουργεί, η αστυνόμευση είναι από ελλιπής ώς ανύπαρκτη», για να παρατηρήσει ότι «η αστυνόμευση της παλιάς Λευκωσίας είναι θέμα σωστής αξιολόγησης».
Η δήμαρχος αναφέρθηκε στην έκδοση διαταγμάτων σφραγίσματος υποστατικών για επικίνδυνη κατοίκηση, τα οποία ενοικιάζονταν παράνομα σε μετανάστες και είπε ότι η σχετική νομοθεσία «πίνει νερό και χρήζει εκσυγχρονισμού».
Η Δήμαρχος Λευκωσίας, μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λευκωσία, ανέφερε και το «πεζοδρόμιο» (άγρα πελατών από εκδιδόμενες γυναίκες), αναφέροντας ότι το εξώδικο πρόστιμο των 85 ευρώ δεν είναι αποτρεπτικό σε σχέση με τα κέρδη.
Δεν υπάρχει ασφάλεια
Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η παρεχόμενη ασφάλεια είναι ανεπαρκής παρά τις διαβεβαιώσεις της Αστυνομίας, οι κάτοικοι ούτε πεζούς αστυνομικούς βλέπουν ούτε περιπολίες με αυτοκίνητα και η αδιαφορία των αρμόδιων Αρχών επιτρέπει την ανεξέλεγκτη δράση κάποιων ανθρώπων με φιλοσοφίες ξένες στο δικό μας τόπο, που παραπέμπουν στα Εξάρχεια.
Είπε, επίσης, ότι η Επιτροπή κάλεσε τις δημοτικές Αρχές και την Αστυνομία να εγκύψουν επί των προβλημάτων, προειδοποιώντας πως, αν επιδειχθεί αδράνεια, τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα της αδιαφορίας.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος αναφέρθηκε σε φθίνουσα πορεία των αστικών κέντρων σε όλες τις πόλεις, που καταλήγει στην γκετοποίηση των αστικών εμπορικών κέντρων των πόλεων.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου είπε ότι πρέπει να γρηγορούμε ώστε να οδηγήσουμε τους Κυπρίους στους παραδοσιακούς πυρήνες των πόλεων, ενώ αναφερόμενος στο φαινόμενο της οδού Τρικούπη, που μετετράπη σε γειτονιά με μικρά καταστήματα μεταναστών, επισήμανε ότι αυτό πρέπει να γίνεται μετά από ελέγχους, με προσοχή και στη σωστή βάση.
Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης είπε ότι έφυγε η εμπορικότητα, γι' αυτό και οδηγήθηκε σε μαρασμό το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, αναφέροντας πως δόθηκαν παρεκκλίσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις που απονεύρωσαν τα μικρά καταστήματα.