Βασανιστήρια , η μεγάλη ντροπή του 21ου αιώνα

Η 26η Ιουνίου έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Διεθνής Ημέρα Υποστήριξης Θυμάτων Βασανιστηρίων και σκοπός της είναι να τιμήσει τα θύματα και τους επιζώντες των βασανιστηρίων. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Future Worlds Center, «παρά τις σημαντικές εξελίξεις της ανθρωπότητας τόσο στην τεχνολογία όσο και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα βασανιστήρια εξακολουθούν να αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων σε σωρεία διεθνών νομοθετημάτων, πάνω από τις μισές χώρες του κόσμου εξασκούν σωματικά ή ψυχολογικά βασανιστήρια.Στόχος των βασανιστηρίων είναι η επιβολή εξουσίας, τιμωρίας και ακραίου φόβου τόσο στο άτομο όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Εξολοθρεύει την προσωπικότητα του θύματος και επιφέρει καταστροφικές συνέπειες σε αυτό και την οικογένεια του».

Προστίθεται ότι «στις μέρες μας μπορούμε να ισχυριστούμε με περηφάνια ότι η Κύπρος δεν βρίσκεται μεταξύ των χωρών που συνεχίζουν να εξασκούν βασανιστήρια, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Δυστυχώς όμως το νησί μας περιτριγυρίζεται από χώρες οι οποίες εξακολουθούν συστηματικά να χρησιμοποιούν βίαια βασανιστήρια καθημερινά ενάντια σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, άτομα με απόψεις μη αποδεκτές από το καθεστώς, άτομα με άλλες θρησκείες, κρατούμενους και φυλακισμένους.

Πολλοί πρόσφυγες που έρχονται στο νησί μας ζητώντας προστασία, έχουν υποστεί βασανιστήρια από τα καθεστώτα αυτά που ξεπερνούν ακόμη και την ανθρώπινη φαντασία. Οι πιο εξελιγμένες χώρες χρησιμοποιούν ψυχολογική βία όπως εικονικές εκτελέσεις, απομόνωση, γύμνωση, ή μεθόδους που δεν αφήνουν σωματικά ευρήματα όπως ασφυξία, ηλεκτροσόκ, φάλαγγα, κρέμασμα. Άλλες χρησιμοποιούν πιο συνήθεις μεθόδους όπως βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας, πρόκληση καταγμάτων και εγκαυμάτων. Ασχέτως της μεθόδου, οι συνέπειες των βασανιστηρίων συνεχίζουν χρόνια μετά την εκτέλεση τους και η αποκατάσταση των θυμάτων είναι ζωτικής σημασίας - για το άτομο, την οικογένεια του και για την κοινωνία στην οποία ζουν.

Σκοπός της αποκατάστασης είναι να ενδυναμώσει το θύμα έτσι ώστε να μπορέσει να επανενταχτεί όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένο στην κοινωνία. Η ανοικοδόμηση της ζωής κάποιου του οποίου η αξιοπρέπεια έχει καταστραφεί χρειάζεται χρόνο και ως αποτέλεσμα η μακροπρόθεσμη υλική, ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη είναι απαραίτητη».

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Στην Κύπρο ο οργανισμός Future Worlds Center λειτουργεί από το 2006 το Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων το οποίο προσφέρει σε πρόσφυγες θύματα βασανιστηρίων και στις οικογένειες τους ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη».

Top