Τους ενόχλησε η υποψηφιότητα Τ/κ…

Η υποψηφιότητα Τουρκοκύπριου φοιτητή φαίνεται να ήταν η θρυαλλίδα που πυροδότησε την… οργή των δραστών της επίθεσης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το βράδυ της Τρίτης. Οι κουκουλοφόροι μπούκαραν στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπου διεξάγονταν εκλογές για την εκλογή των αντιπροσώπων των φοιτητών, των σχολών και των τμημάτων του πανεπιστημίου και έκλεψαν τέσσερις κάλπες.

Η Αστυνομία οδήγησε χθες ενώπιον του δικαστηρίου άλλα επτά άτομα, ως ύποπτα για την πρωτοφανή επίθεση στο Πανεπιστήμιο. Να σημειωθεί ότι, ήδη, τελεί υπό οκταήμερη κράτηση ο 26χρονος ανθυπίλαρχος, που μετά από έρευνα στην οικία του, εντοπίστηκαν μία μαύρη κουκούλα, μεγάλος αριθμός φύλλων της Χρυσής Αυγής και φυλλάδια του ΕΛΑΜ, ενώ στις 13 Ιουλίου 2011 είχε συλληφθεί έξω από το Προεδρικό, στη διάρκεια αντικυβερνητικής εκδήλωσης, και στην κατοχή του βρέθηκε μαχαίρι.

Έρευνα εντός του στρατεύματος
Ασφαλείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι, ήδη, γίνεται έρευνα εντός του στρατεύματος, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον ο ανθυπίλαρχος τεθωρακισμένων έχει υποπέσει σε οποιαδήποτε παραπτώματα, που εμπίπτουν στον στρατιωτικό κώδικα. Το έσχατο μέτρο που μπορεί να ληφθεί εναντίον του ανθυπολοχαγού της Εθνικής Φρουράς, αν τελικά αποδειχθεί ότι έχει διαπράξει σοβαρά παραπτώματα που εμπίπτουν στον στρατιωτικό κώδικα, είναι να συγκληθεί πειθαρχικό συμβούλιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, ο ανθυπίλαρχος να βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο απόλυσής του από τις τάξεις του στρατεύματος. Ας σημειωθεί ότι, έστω κι αν ο ανθυπίλαρχος τη «βγάλει» καθαρή στο τέλος της ημέρας, και δεν καταδικαστεί, εξακολουθεί να κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, αν κριθεί ένοχος από το πειθαρχικό συμβούλιο του στρατού.

Η Εθνική Φρουρά, πάντως, φαίνεται ότι δεν θα αφήσει το θέμα να πέσει στα μαλακά. Το Υπουργείο Άμυνας, σε χθεσινή του ανακοίνωση, «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο φασιστικές συμπεριφορές όπως αυτές που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας». Και τονίζει: «Οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι απαραβίαστοι και πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να είναι απολύτως σεβαστοί από όλους. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μεταξύ των υπόπτων για το ανωτέρω επεισόδιο περιλαμβάνεται και ένας μόνιμος αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς. Διαβεβαιώνει, δε, ότι «η Εθνική Φρουρά θα ακολουθήσει με κάθε αυστηρότητα όλες τις νόμιμες διαδικασίες γι' αντιμετώπιση του θέματος». Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά, κληθείς να σχολιάσει την πρωτοφανή αυτή επίθεση, είπε ότι «είναι ένα θέμα που προβληματίζει κυρίως την Αστυνομία και το Υπουργείο, κατ’ επέκτασιν, ενώ γίνονται διάφορες σκέψεις για το πώς θα το αντιμετωπίσει».

Εγείρονται ερωτήματα
Ερωτήματα, πάντως, εγείρονται σε σχέση με την ανοχή που φαίνεται να επέδειξε, μέχρι σήμερα, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, για τον ανθυπίλαρχο τεθωρακισμένων, δεδομένου ότι στο παρελθόν διέπραξε σωρεία άλλων αδικημάτων. Και βαρύνεται με άλλες κατηγορίες, που αφορούν κλοπή, παράνομη οπλοφορία, οπλοφορία προς διέγερση τρόμου, κατοχή πέντε συσκευών σπρέι που εκπέμπουν επιβλαβή για τον άνθρωπο αέρια, κι άλλα συναφή αδικήματα. Επιπλέον, συνελήφθη στα επεισόδια έξω από το Προεδρικό και στην κατοχή του είχε μαχαίρι.

Τα φυλλάδια του ΕΛΑΜ
Το ΕΛΑΜ σε χθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, θεώρησε ότι πρέπει να αναφέρει ως ενοχοποιητικά στοιχεία τα φυλλάδια του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, που βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντα ανθυπίλαρχου». Και διερωτάται: «Από πότε φυλλάδια νόμιμου πολιτικού κόμματος συνιστούν ποινικό αδίκημα ή ενοχοποιητικό στοιχείο;». Και καταλήγει: «Η συντονισμένη προσπάθεια Κυβέρνησης και Αστυνομίας να πλήξουν το ΕΛΑΜ είναι πλέον οφθαλμοφανής. Η διαλεύκανση της υπόθεσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ολίγον τους ενδιαφέρει. Μόνο μέλημά τους είναι η εξαφάνιση της μόνης αγνής και ανιδιοτελούς φωνής στην κυπριακή πολιτική σκηνή».

Βρέθηκε το αυτοκίνητο των δραστών
Ο ανακριτής της υπόθεσης στο ΤΑΕ Λευκωσίας υπαστυνόμος Αναστάσιος Καρατζιάς, που παρουσίασε χθες τους επτά υπόπτους ενώπιον της Δικαιοσύνης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει εντοπιστεί το αναζητούμενο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και σ’ αυτό τοποθετήθηκαν οι κλαπείσες κάλπες. Είπε, επίσης, ότι απ’ αυτό λήφθηκαν αποτυπώματα DNA, που στάλθηκαν για επιστημονική εξέταση. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των επτά υπόπτων, ενώ αναζητείται ακόμα ένα άτομο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχουν μαρτυρίες και πληροφορίες από άτομα που ήταν παρόντα τη στιγμή της επίθεσης και αναγνωρίζουν τους υπόπτους από τη φωνή, τον σωματότυπό τους, τον τρόπο βαδίσματός τους και την ομιλία τους, αφού τους έχουν δει αρκετές φορές και τους γνωρίζουν καλά. Επίσης, άλλο πρόσωπο, που ήταν παρών στο πανεπιστήμιο τη στιγμή που εκδηλωνόταν η επίθεση, φαίνεται να αναγνώρισε τους επτά υπόπτους από τις κινήσεις και την ομιλία τους, αφού, όπως ισχυρίζεται, και οι επτά συχνάζουν στην καφετερία του Πανεπιστημίου και τους γνωρίζει.

Top