Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός λαογράφος Χρύσανθος Κυπριανού

ΑΠΕΒΙΩΣΕ χθες λίγο μετά το μεσημέρι ο Χρύσανθος Στ. Κυπριανού, φιλόλογος εκπαιδευτικός, συγγραφέας και γνωστός λαογράφος, μετά από χρόνια ασθένεια. Ο Χρύσανθος Στ. Κυπριανού γεννήθηκε στον Ξερό της επαρχίας Λευκωσίας το 1931. Τελείωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο και φοίτησε στη συνέχεια στην Αμερικανική Ακαδημία της Λάρνακας. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Leeds και Εκπαιδευτική Τηλεόραση στο C.E.T.O. στο Λονδίνο.

Εργάστηκε ως καθηγητής σε γυμνάσια της Κύπρου, υποδιευθυντής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Λαπήθου και το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ήταν επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων για χρόνια, και από το 1984 ήταν επαρχιακός επιθεωρητής Πάφου. Από το 1986 ήταν συντονιστής σε θέματα διδακτικών βιβλίων, λειτουργός-σύνδεσμος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος.

Ο Χρύσανθος Κυπριανού διατέλεσε μέλος της εφορείας του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου και ήταν αντιπρόεδρος της Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου. Έχει εκλεγεί μέλος πολλών επιστημονικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, και έλαβε μέρος σε αρκετά διεθνή συνέδρια στη Λευκωσία και στη Γερμανία. Κατά καιρούς έδωσε διαλέξεις σε διάφορα σωματεία και σχολεία, και δίδαξε θεατρικά έργα σε συλλόγους και αρχαίες ελληνικές τραγωδίες στα σχολεία.

Ο Χρύσανθος Στ. Κυπριανού ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία. Το 1971 ίδρυσε, και έκτοτε διηύθυνε, το περιοδικό «Λαογραφική Κύπρος». Παράλληλα, κατά καιρούς διηύθυνε και επιμελείτο εκδόσεις μαθητικών περιοδικών, περιοδικών εκδόσεων του Υπουργείου Παιδείας, και δημοσίευε άρθρα και μελέτες σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά, τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Ο Χρύσανθος Κυπριανού, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον λαϊκό πολιτισμό και θεωρείται από τους σημαντικότερους Κύπριους λαογράφους, ίδρυσε επίσης το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Γυμνασίου Λαπήθου.

Ανάμεσα στις ασχολίες του ήταν και η συγγραφή, με αποτέλεσμα να έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία και εκατοντάδες μελέτες, όπου μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, φιλολογικά-εκπαιδευτικά, βιβλιογραφικά και λαογραφικά.

Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο Πέμπτη, από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στην Έγκωμη, στις 12 το μεσημέρι, ενώ η ταφή του θα γίνει στη γενέτειρά του Τσακκίστρα.

Top