Κουλτούρα χρήσης χασίς σε φοιτητές

Αυξημένη χρήση κάνναβης από φοιτητές σε κυπριακά πανεπιστήμια, κρατικά και ιδιωτικά, επισημάνθηκε από αρμόδιους φορείς το τελευταίο διάστημα. «Συμπτώματα» της χρήσης είναι οι αυξημένες απουσίες από τα μαθήματα και αυξημένα κρούσματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς από μερίδα φοιτητών. Να υπενθυμίσουμε ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου για το 2009, περίπου 11% των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 14-24 χρονών (που είναι περισσότερες από 50 χιλιάδες άτομα), έκαναν εκείνο το χρόνο χρήση κάνναβης.

Μια «αναμενόμενη» εξέλιξη;
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ Κυριάκος Βερεσιές μάς ανέφερε ότι «αυτό για τα κυπριακά δεδομένα είναι αναμενόμενο, αφού αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι η πιο ξέγνοιαστη, θεωρεί τη χρήση κάνναβης ως μέρος της φοιτητικής ζωής και αναπτύσσει μια κουλτούρα χρήσης που δεν θεωρεί ότι γίνεται κάτι παράνομο. Μέσα από τη χρήση φτιάχνεται μια ωραία παρέα με κοινά ενδιαφέροντα. Το ότι κάποιος διαθέτει κάνναβη και κερνά τους άλλους, δένει ακόμα περισσότερο τη φιλία και τη σχέση μεταξύ τους και ο καθένας προσπαθεί μέσα από τη χρήση και την τροφοδότηση των άλλων, να συσφίγξει ακόμα περισσότερο αυτές τις σχέσεις. Εξάλλου, αυτή η ομάδα διαθέτει χρήματα, ενώ απουσιάζει ο έλεγχος των γονιών, αν μπορεί αυτός να παίξει κάποιο ρόλο. Η κουλτούρα της φοιτητικής ζωής κάποτε το «απαιτεί» και για να είναι κανείς «in» το κάνει, αφού το κάνουν οι άλλοι».

Τα μαθήματα σε δεύτερη μοίρα

ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Βερεσιές: «Για να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα και να ληφθούν μέτρα, χρειάζεται η διενέργεια έρευνας ανάμεσα στα πανεπιστήμια, κρατικά και ιδιωτικά, έτσι που να μπορεί κάποιος με σαφήνεια και εγκυρότητα να μιλά για την έκταση και τον χαρακτήρα του προβλήματος. Πάντως σε όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου υπάρχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ένα μεγάλο μέρος των ατόμων που ζητούν βοήθεια, είναι και χρήστες ουσιών εξάρτησης.

Η χρήση επηρεάζει την απόδοση στο σχολείο, αφού ο φοιτητής δυσκολεύεται το πρωί να πάει έγκαιρα στην τάξη, μειώνονται τα ενδιαφέροντά του και οι σπουδές έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Επίσης ο χρήστης (κάποιοι κάνουν περιστασιακά και χρήση κοκαΐνης ή άλλης ουσίας), δεν μπορεί να αφομοιώσει τη σχολική ύλη, αφού δεν έχει διάθεση να καθίσει να διαβάσει. Δεύτερον αν ανοίξει βιβλίο, δεν μπορεί να αφομοιώσει την ύλη για να μπορέσει να παρουσιαστεί έτοιμος την επόμενη μέρα στο πανεπιστήμιο. Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλα κενά στη φοίτηση.

Και παρόλο που γίνεται μεγάλη οικονομική επένδυση από την οικογένεια, ιδιαίτερα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν υπάρχει κίνητρο που να μπορεί να σταματήσει τους χρήστες και να τους σπρώξει να συγκεντρωθούν στα μαθήματά τους. Οι χρήστες επιδιώκουν πρώτα την ικανοποίησή τους και ύστερα οτιδήποτε άλλο. Σε σχέση με το σεξ, στην αρχή η κάνναβη βοηθά διώχνοντας κάποιες αναστολές και συμβάλλει στη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης στους άντρες, αλλά μακροχρόνια θέτει το σεξ σε δεύτερη μοίρα, αφού δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον».

Όταν οδηγείς και είσαι «high»…
ΜΙΑ άλλη πτυχή της χρήσης ουσιών, είναι οι συγκρούσεις στο δρόμο, όπως επισήμανε ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ Κυριάκος Βερεσιές. Με βάση στατιστικά στοιχεία σε θεραπευτικά κέντρα, όλα τα άτομα που κάνουν χρήση κάνναβης έχουν έστω από μια μικρή ή μεγαλύτερή τροχαία σύγκρουση. Μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε έρευνα της κλινικής Βερεσιέ ανάμεσα σε 493 άτομα που επισκέφθηκαν για ένα χρόνο (το 2009) την κλινική, δεν βρέθηκε ούτε ένας που να μην ανακοινώσει κάποια σύγκρουση στο δρόμο. Όλοι απάντησαν καταφατικά σε ερώτημα κατά πόσο είχαν τροχαίο ατύχημα.

Top