Ολοταχώς προς ρύθμιση η καύση των νεκρών

Τα νομοσχέδια αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Δεκεμβρίου
Ο Πλουτής Σέρβας ήταν ο πρώτος Κύπριος, το σώμα του οποίου αποτεφρώθηκε. Για την απόφαση κατά των πεποιθήσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μιλά, αποκλειστικά στη «Σ», ο τότε δικηγόρος του Μιχάλης Παπαπέτρου.


Το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει την καύση των νεκρών και τη λειτουργία για πρώτη φορά αποτεφρωτήρων στην Κύπρο οδεύει προς ρύθμιση. Η «Σ» αποκάλυψε πριν από μέρες τις πιο σημαντικές πρόνοιες των δύο νομοσχεδίων που ετοιμάζει η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Αστυνομία και τους ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών. Η κ. Κουρσουμπά είπε ότι τα νομοσχέδια αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Δεκεμβρίου.

Η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχει νομοθεσία για τη λειτουργία αποτεφρωτήρων για καύση των νεκρών. Το πολυσυζητημένο θέμα χρονολογείται από το 2006, όταν μετά από πολλά παράπονα, κυρίως αλλοδαπών και μη χριστιανών ορθοδόξων που διαμένουν στην Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής, με σκοπό επιτέλους να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στη νομοθεσία.

Η πρώτη έντονη συζήτηση
Το ζήτημα της καύσης των νεκρών συζητήθηκε έντονα κατά το έτος 2000, όταν ο Πλουτής Σέρβας (Δήμαρχος Λεμεσού, ιδρυτικό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και συγγραφέας), εξέφρασε την επιθυμία όταν πεθάνει, το σώμα του να αποτεφρωθεί. Η απόφαση του κ. Σέρβα ήρθε σε σύγκρουση με τις πεποιθήσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία θεωρεί την αποτέφρωση ως ασεβή πράξη προς τον νεκρό. Παρά τις αντιδράσεις και λόγω του νομικού κενού που υπήρχε τότε και εξακολουθεί να υπάρχει στη νομοθεσία μας, ο Π. Σέρβας περιέλαβε τη συγκεκριμένη επιθυμία στη διαθήκη του.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη «Σ», ο στενός του φίλος, δικηγόρος και εκτελεστής της διαθήκης του Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε επακριβώς το περιεχόμενο της διαθήκης του Πλουτή Σέρβα. «…Όταν πεθάνω, δεν επιθυμώ θρησκευτική κηδεία. Δίνω εντολή στον εκτελεστή της διαθήκης μου, δικηγόρο Μιχάλη Παπαπέτρου, να φροντίσει για την αποτέφρωσή μου. Η τέφρα μου θέλω να σκορπιστεί στη θάλασσα, κοντά στο λιμάνι της Λεμεσού…» (απόσπασμα από τη διαθήκη Πλουτή Σέρβα).

Ο Πλουτής Σέρβας απεβίωσε στις 14/2/2001, σε ηλικία 94 ετών και ο δικηγόρος του Μιχάλης Παπαπέτρου διαπίστωσε ότι στην Κύπρο δεν υπήρχε τρόπος για να αποτεφρωθεί.
«Αναγκαστήκαμε να πάρουμε τη σορό του στη Βρετανία, όπου υπάρχουν οι σχετικές ρυθμίσεις στη νομοθεσία που επιτρέπει την αποτέφρωση νεκρών. Επιστρέψαμε στην Κύπρο με την τέφρα του, την οποία σκορπίσαμε στο λιμάνι της Λεμεσού, ικανοποιώντας την επιθυμία του Π. Σέρβα», ανέφερε ο δικηγόρος.

Ο «Στερνός Λόγος» του Σέρβα

Ο «Στερνός Λόγος» είναι ένα κείμενο που έγραψε ο Πλουτής Σέρβας λίγο προτού πεθάνει. Το άφησε στους στενούς φίλους και ο Μιχάλης Παπαπέτρου το διάβασε ως επικήδειο λόγο, σε μια σεμνή τελετή την επομένη του θανάτου του Σέρβα στο σπίτι του. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σας αποχαιρετώ ελεύθερος από κάθε φόβο και αυταπάτη. Πιστεύω στην ατελεύτητη ζωή, που χωρίζεται σε πρόσκαιρη και αιώνια, και που η δημιουργία προσφέρει στο κάθε ανθρώπινο ον. Έζησα σχεδόν ολόκληρο τον καθημαγμένο 20όν αιώνα, που σήμανε δυο παγκόσμιους πολέμους, μιαν αμεθόδευτη επανάσταση και τελευταία μας έδειξε τα φρικτά δόντια του ένας άλλος ασυνήθης πόλεμος. Θέλω να πιστεύω ότι σ' αυτό το διάστημα έχω βάλει ένα λιθαράκι για ένα νέο οικοδόμημα, μέσα στο οποίο ο άνθρωπος θα μπορούσε να ζήσει ειρηνικά και ευτυχισμένα.

Το ανθρώπινο γένος θα μπορούσε από τα πρώτα βήματά του να βρει τον ορθό δρόμο προς την αυτοπραγμάτωση και την ευτυχία, εάν καθόριζε τις σχέσεις μεταξύ της πρόσκαιρης και της ατελεύτητης ζωής, όπου η πρώτη υποτάσσεται στις απαιτήσεις της δεύτερης και όπου ο καθένας θα μπορούσε να δώσει όσα του είναι δυνατόν να προσφέρει. Προς αυτήν την κατεύθυνση δίδαξαν σ' όλους τους χώρους σοφοί στοχαστές. Όμως οι δόλιοι προσκυνητές του μαμωνά ανέκοπταν συνεχώς αυτήν την πορεία. Κάτι άλλο οφείλω ακόμη να προσθέσω, σχετικά με τα διάφορα θρησκευτικά δόγματα, τα οποία παρόλο που αναμενόταν να προάγουν κανόνες δικαίου και ηθικής τάξεως, παραγνωρίζοντας τα κηρύγματα των ιδρυτών τους, τα κατάφεραν να ανοίξουν δρόμους προς τη μισαλλοδοξία και την ανωμαλία, που διαιωνίζονται ώς τα τώρα.

»Διαλογίζομαι αν η Χριστιανική Εκκλησία κρατούσε μόνο δύο από τα κηρύγματα του Ιησού Χριστού (το "αγαπάτε αλλήλους'' και το "ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσης") και εύρισκε τις μεθοδεύσεις για την εφαρμογή τους, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο σύγχρονος κόσμος. Και αυτό χωρίς να υποτιμώ τις ιδέες, που ευαγγελίζονται άλλες θρησκείες. Απλώς με το Χριστιανισμό είμαστε εξοικειωμένοι. Βέβαια οι προσπάθειες θα ήταν σκληρές και επίπονες ενάντια στο εκάστοτε κατεστημένο, αλλά μόνο έτσι θα ήταν μπορετό να πλαστεί ένα νέο δημιούργημα στηριζόμενο στην ανθρωπιστική παιδεία αλλά και στην τεχνολογία, που μετά το μεσαίωνα άρχισε να αναπτύσσεται και που ορατά για όλους καλπάζει στις μέρες μας, για το καλό της ανθρωπότητας…».

Top