H φορολογία για την άμυνα να πηγαίνει στην άμυνα

Η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής αλλάζει, και τα νέα δεδομένα φαίνεται να ευνοούν την Κύπρο. Θα πρέπει, όμως, επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, η χώρα μας να αδράξει την ευκαιρία και με σωστούς χειρισμούς να αναδείξει την κυριαρχία και την υπόστασή της.

Στο κρίσιμο θέμα της αίτησης για το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη έχει διαμορφωθεί πρόταση όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ και η Βουλή αναμένεται να κάνει αυτό που παρέλειψε να κάνει η Κυβέρνηση. Θα δρομολογήσει την πορεία της χώρας προς το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη με δικό της ψήφισμα. Έχει ερωτηθεί σχετικά και η Γενική Εισαγγελία και απάντησε ότι έχει το δικαίωμα να το πράξει αυτό η Βουλή, γιατί ακριβώς αφορά την άμυνα της χώρας.

Σε ένα άλλο κεφαλαιώδες θέμα η εκτελεστική εξουσία συνεχίζει και αφαιμάσσει το ταμείο άμυνας. Φορολογίες που αποκόπτονται για την αμυντική θωράκιση κλείνουν τρύπες των κρατικών ταμείων που δεν φαίνεται να έχει πάτο.

Με τη φορολογία αυτή, επισημαίνουν μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και στρατιωτικοί αναλυτές, θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει μια ισχυρή πολεμική αεροπορία που φαίνεται να την έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας.

Στην περιοχή μας υπάρχουν κοιτάσματα υδρογοναθράκων και χρειάζονται επιτήρηση οι διεργασίες ανόρυξης. Με τη φίλη χώρα του Ισραήλ είμαστε πολύ κοντά για εκτεταμένη συμφωνία εφ' όλης της ύλης. Πώς η χώρα μας θα συμμετέχει ισοβαρώς σε μια νέα στρατιωτικοπολιτική σχέση, όταν δεν έχει υποδομές; Οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν στα παρασκήνια τη σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ και αυτό ίσως είναι λυκόφως ελευθερίας και αλλαγής πλεύσης για τα ισχυρά διεθνή συμφέροντα, που επέτρεψαν την ημικατοχή της Κύπρου για 36 και μισό χρόνια.

Στις διεξοδικές συζητήσεις που έγιναν στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής για τη νέα ενοποιημένη νομοθεσία των νόμων περι Εθνικής Φρουράς, τέθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιαννάκη Ομήρου, το βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωκράτη Χάσικο και τους βουλευτές του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία και Φύτο Κωνσταντίνου θέμα για το πού πηγαίνουν τα χρήματα της φορολογίας για την άμυνα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια εισπράκτηκαν αρκετά εκτομμύρια, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για την αμυντική ανάπτυξη των συστημάτων της Εθνικής Φουράς.

Τα χρήματα αυτά πήγαν κατ' ευθείαν στο Πάγιο Ταμείο για να κλείσουν τρύπες και όχι για αμυντικούς σκοπούς όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Μέσα στις αλχημείες που σκέφτηκαν κάποιοι στο Υπουργείο Οικονομικών για να βρουν νέους πόρους και να κομπάζουν ότι ελέγχθηκε το δημοσιονομικό έλλειμα, ήταν και η πρόθεσή τους να αυξήσουν τη φορολογία για την άμυνα. Τελικά η Βουλή σταμάστησε την προσπάθεια, αλλά η παλαιά πρακτική έμεινε..

Ο Σωκράτης Χάσικος επισήμανε ότι ούτε ένα σέντ για την άμυνα δεν πρέπει να πηγαίνει για άλλο σκοπό. Υπάρχει, είπε, φορολογία 250 - 300 εκατομμυρίων ευρώ και για την άμυνα διατίθενται πολύ λιγότερα.

Η πολυδάπανη συντήρηση της κρατικής μηχανής ψαλιδίζει και την άμυνα, που είναι η μόνη που μπορεί να μας προστατέψει από τον Αττίλα, σχολίασε ο βουλευτής.

Top